Darkness at noon

En av de bedrövligaste debatterna på sistone – och särskilt när man tänker på sakens betydelse – har varit debatten om vinter- och sommartid. Vi har länge fått njuta av ljusa – och varma! – sommarkvällar även i Finland tack vare EU-sommartid som gjort att den ljusa tiden då människorna är mest aktiva för förlängts avsevärt.

Om man räknar med att de flesta människorna är lediga från jobbet på kvällarna och särskilt på somrarna brukar göra saker utomhus, så har sommartidens betydelse för människornas välmående och hälsa varit dramatisk. Men sedan kommer dementorerna och säger att nej, nej, sommartid är av ondo. Vi sover mindre, vi behöver ljusa morgnar, inte ljusa kvällar, det är mycket ohälsosamt att vara ute på kvällarna etc.

Jag minns väl när sommartiden kom. Fantastisk uppfinning! Vi hade plötsligt helt galet mycket mera ljus tid på sensommaren när skolorna hade börjat. Och värmen! Vilken skillnad att vara ute när dagens värme ännu var kännbar. Även om jag annars var och är en motståndare av EU, så den här direktiven var jag tacksam för. Och insåg att utan EU skulle det ha varit mycket svårare att genomföra i Europa eller i enskilda länder. Det behövs koordination. Men tyvärr fungerar detta också tvärtom. EU kan lika lätt annihilera en bra sak än att introducera den. I det här fallet kan vi ju tacka Heidi Hautala som nästan egenhändigt lyckades att få till stånd en ändring i frågan. Den virtuella “folkomröstningen” i saken var ju minst sagt snäv. Inget intresse i Syd-Europa och stor uppslutning i just de länder där man fick största nyttan av sommartid.  Men tyvärr också led mest av att vrida på klockorna.

Folk röstade ju inte för eller emot sommartid. De röstade mot att klockorna måste flyttas två gånger om året. Det var det som människorna inte tyckte om. Eller låt os säga, en ganska ljudlig men liten minoritet inte tyckte om. Nåväl, om det finns människor som inte klarar sig flyttningen (särskilt den på våren kan vara svår), så måste man acceptera det. MEN det som man inte måste acceptera är att resultatet blir att vi hamnar tillbaka till mörkrets rike! Kommer att tänka på att det skulle ju ha funnits alternativ till den plötsliga ändringen. T.ex. en gradvis flyttning från vinter- till sommartid. Eller kanske flexibla arbetstider runt flyttningen. Men nu beslöts det alltså att man slutar vrida på klockorna.

Återstod frågan om vilken tid skall man ha. Och nu kryper alla dessa forskare fram som påstår att forskningen visar att sommartid är farlig.  Jag har läst nogrannt deras resultat. De har ingen jämförelsedata angående de länder där man redan vakar mycket länge och där hälsoeffekterna borde vara som störst.  De har absolut ingenting om nyttan att få vara aktiv under ljusa och varma kvällar. De har en liten grupp människor som lider av ljusa kvällar (i Finland är detta inget problem, folk är nog vana med ljusa nätter!).  En människa som jag verkligen skulle önska att han inte existerade eller skulle ta itu intressantare frågeställningar är den berömde sömnforskaren som fick alldeles för mycket spaltutrymme.

MEN sen var  också de komiska argumenten. Vi skall ha en “västlig” tidszon i stället för en “östlig” fast vi ligger i öst. Vi skall ha samma tid som Bryssel. Vi skall ha (och detta använder vår idiotiska regering faktiskt som argument) samma tid med andra börser så att värdepappershandlen fungerar smidigare! Herregud! De här typerna har inte hört om elektronisk värdepappershandel som är totalt oberoende av tider (utom en sekunds bråkdelar, enligt Michael Lewis).

Alltså vår nuvarande regering har nu bestämt sig att Finland återgår till den gamla vintertiden. Nu borde vi alltså börja agitera att den nya, efter valen tillträdande regeringen väljer sommartiden.  Kan tänka mig fina paroller: välj ljus i stället för mörker!  Välj sommar och värme  i stället för evig vinter. Välj lycka i ställe för melankoli…

This entry was posted in Bloggar, J P Roos. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.