Utifall att

Läste nyss Marcus Rosenlunds (han med det populärvetenskapliga programmet Kvant­hopp på Vega) Väder som förändrade världen (Schildts & Söderströms, 2018).

Boken är en fantastiskt intressant och välskriven skildring av mänsklighetens historia och i synnerhet av de tillfällen under jordens historia när mänskligheten varit nära att utplånas av olika naturkatastrofer.

Efter att ha läst ut boken dröjer man sig flera dagar lätt kvar i en sinnesstämning som inför en annalkande världens undergång. Och stämningen blir ju inte bättre av alla profetior om en nära förestående klimatkatastrof. Eftersom det dessutom på senaste tid ofta framhållits hur sårbart vårt samhälle är och att man därför i princip borde ha ett kris- eller bered­skaps­förråd hemma så börjar man ju fundera på att skaffa ett.

I stadsdelen Kottby i metropolen Helsingfors är man ju visserligen bättre skyddad mot till exempel elavbrott än på landsbygden med sina ofta i luften dragna elledningar. Men skulle elnätet det oaktat en vacker dag paja på grund av en naturkatastrof eller en terror- eller cyberattack så vore vi ganska hjälplösa; ingen eller bara partiell kollektivtrafik, inget inter­net, inget mobilnät, inga kortbetalningar, inga bankomater osv.

Så jag googlar på vad som borde ingå i ett kris- eller beredskapsförråd hemma, utöver sånt som man normalt har hemma, som köksutrustning, verktyg, kläder och sånt. Resul­tatet blir att man ska klara sig en vecka med det som finns på följande lista:

 • Ficklampor, (vev)lykta, fotogenlampa
 • Batteriradio (och i bruk varande mobiltelefoner)
 • Spritkök, stearin- och värmeljus, tändstickor, tändare
 • Batterier och / eller vevladdare / bränsle för ovannämnda
 • Toapapper, hygienartiklar, sopsäckar
 • Sovsäckar, filtar
 • Papper och pennor, telefonlista
 • Husapotek med smärtstillande, febernedsättande, förbandsmaterial, receptmediciner
 • En eller två 20 l vattenkanistrar, vattenreningstabletter
 • Konserver (t.ex ärtsoppa), knäckebröd, torkad frukt, ris / pasta, choklad
 • Kontanter
 • Bensin / diesel, en dunk (om man har bil)

Jag har nu skaffat det mesta av det som finns på listan. Batterierna förvarar jag förstås i kylskåpet tills de eventuellt kommer till användning, och vattendunkarna får stå tomma i väntan på påfyllning. Resten (utom mobiltelefoner och brännbara vätskor ;-) har jag packat ned i en flyttlåda av kartong på vilken jag med tusch skrivit ’EMERGENCY’. Som jag naturligtvis hoppas att aldrig kommer att behövas. Men utifall att..

This entry was posted in Bert, Bloggar. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.