Vindar för större transparens i företagens ägarskap

Ett vanlig redskap för skattesmitning är skalbolag och brevlådeföretag, som används för att dölja ägarskap eller förflyttningen av kriminella pengar.

Trots att Sipiläs regering godkände förvaltarregistret, som ger mera möjligheter att dölja ägarskap i finländska bolag, blåser de internatiolla vindarna mot större transparens i ägarskap.

EU har offentliggjort ett direktiv över penningtvätt. Direktivet utlyser att medlemsländerna ska ställa upp offentliga register över företagens ägare, samt en rad andra åtgärder för att hindra brottsliga penningaktiviteter.[1][2]

Också USA och Storbritannien går mot större transparens.

Storbritannien blev 2016 det första G20-landet som sätter upp ett offentligt register över företagsägare. Initiella motiveringen var att få insyn i utländska företag som köpte brittiska fastigheter, men expanderade sedan till att täcka alla företag som äger eller vill köpa fastigheter i Storbritannien.[3][4][5]

Bland de brittiska offshore-ekonomierna har kronbesittningarna Jersey, Guernsey och Isle of Man givit ut ett gemensamt utlåtande där de efterlyste lagstiftning som skulle introducera offentliga register senast 2023. Nyheten är god och kronbesittningarna gör klokt i att initiativ i saken, även om man behöver vara lite försiktig med glädjen. Kronbesittningarna efterlyser en stegvis etablering, med tillgänglighet först till myndigheterna, sedan företag, och därefter alla andra. Det kan vara en fråga om att försöka vinna tid. [6][7][8]

Kronbesittningarnas utlåtande gör det också svårt för andra brittiska territorier, såsom Brittiska Jungfruöarna och Caymanöarna att fortsätta erbjuda skalbolagstjänster.

I USA godkände Kongressens Kommitté om Finansiella Tjänster en proposition för att öka företagens transparens. Propositionen skall också godkännas av kongressens Representanthus. Propositionen har stöd både bland demokrater och republikaner, och blir därmed troligen godkänd som lag. Lagen leder inte till etableringen av ett offentligt register. Men amerikanska företag blir skyldiga att informera sina verkliga ägare till FinCEN (Financial Crimes Enforcement Network, motsvaras av Finansinspektionen), och att uppdatera sina uppgifter. En motsvarande proposition har också framförts till senaten.[9][10][11]

Nästa steg i USA skulle vara att göra uppgifterna offentliga genom att upprätta ett register som är öppet för allmänheten.

Register i sig räcker dock inte. Uppgifterna som förses till dem, i den mån företag ids sköta sina skyldigheter, kan ha en väldigt varierande kvalitet. Nästa steg blir att garantera att företag verkligen ger in de behövliga uppgifterna, och att anmälningarna har en tillräckligt hög kvalitet.[12]

Intresserad av teknik, ekonomi och vetenskap, och skriver om dessa i mån av möjlighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.