Dagens svampskörd

Dagens svampskörd blev summa summarum fem kantareller, varav en liten. Uppenbarligen försommarkantareller som lyckats undgå upptäckt ända tills nu:

Vi tänkte alltså kolla svampläget i Sibbo storskog, där vi vanligen brukar hitta åtminstone så mycket att det räcker till en måltid, oftast också till nedfrysning. Så vi körde de sexton kilometrarna längs Borgåleden, tog avfarten till och genom Landbo, parkerade vid Knutersvägen och gick sen in i skogen på västra sidan.

Skogen, Sibbo storskog, är sen 2011 nationalpark, nitton kvadratkilometer mycket varierande skog, mest barrskog men också blandskog, mycket våtmark, mycket bergåsar. Bra svampskog. Skogen tycks vara väldigt populärt utflyktsmål, att döma av det otal större och mindre stigar som genomkorsar den. Men det brukar inte vara ett problem, de flesta lämnar allt utom kantarellerna åt mykomaner som mig. Men ingen svamp hittade vi under en timmes tid. Endast ett par stenhårda trädtickor och som sagt de fem kantarellerna. Inte myggor, inte ens älgflugor, ingenting. Helt dött.

Det vi däremot nog hittade var ett barnvagnsvrak, ett trasigt sopkärl, ett garderobskåp med en leksaksbläckfisk inuti, en croc-sandal av plast och allmänt skräp – ditforslade och dumpade i Sibbo storskog, nationalparken!

Google Maps visade förresten att vi parkerat fyrahundra meter in i skogen trots att bilen stod vid vägkanten. Civilversionen av GPS har sina begränsningar..

När vi körde hem med våra fem kantareller noterade vi att nån hade klottrat ned den blå skylten där det stod att vi nu kom till Helsingfors, det vill säga Östersundom, som 2009 införlivades med Helsingfors trots invånarnas och övriga Sibbobors ljudliga protester. Nån hade alltså med vitt sprayat SAVAGERY under HELSINGFORS. Jag tänkte att man borde komma tillbaka på natten och med blått först spraya över klottret och sen med vitt ersätta det med det lite fränare klottret ANSCHLUSS.

This entry was posted in Bert, Bloggar. Bookmark the permalink.

One Response to Dagens svampskörd

  1. Heikki Nuppola says:

    Vi måste hoppas på mer regn, därefter skulle man hitta många, även dom bästa – karljohansvampar :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.