Underjordisk verksamhet 2

Här har man gått och sörjt det klena svampåret, förståsigpåare har sagt att det kommer att bli ett uselt svampår och en tevereporter hade till och med nyss varit ute i skogen och visade framför tevekameran upp en korg med fyra fem pluggskivlingar – som hen uppenbarligen trodde var riskor – som enda skörd!

Men man ska inte räkna ut svamparna för tidigt. Mycelierna ligger där i underjorden och bidar sin tid och väntar bara på lite regn och andra lämpliga förutsättningar. Och sen – vips – ploppar fruktkropparna upp en masse. Och förståsigpåarna kommer säkert snart med efterkloka kommentarer.

Vi åkte i går till sommarvillan i Borgå skärgård för de sista vinterförberedelserna; stänga fönsterluckor, stänga av vattnet, tömma vattenboilern och så vidare. När detta var gjort gjorde jag en runda på tomten – och granntomterna vars ägare tycks vara så pass ointresserade av svamp att jag alltid brukar vittja också deras tomter på ätbart.

Och svamp var det minsann ingen brist på nu. Tvärtom. En veritabel svampexplosion hade ägt rum medan vi var bortresta tre veckor. På en timme plockade jag en plastkasse full – tyvärr hade svampkorg, -kniv mm ren åkt till stan. Det fanns riskor, kremlor, röksvamp, sträv- och smörsopp, slemskivling, taggsvamp, tickor, kantareller och till och med relativt rikligt – för årstiden – med trattkantarell. Plus svartnad grå bläcksvamp och mindre arter som jag nu inte brydde mig om att ens försöka identifiera.

Jag grovrensar alltid ren i skogen – utom okända arter för examinering – så när vi kom hem var det bara att rada upp skörden på verandabordet för dokumentering:

This entry was posted in Bert, Bloggar. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.