Fotbollsskam

Så som den utbasunerats via alla upptänkliga medier så måste man ju bara titta på fotbollsmatchen mellan Finland och Liechtenstein häromkvällen. Normalt tittar jag på fotboll endast slumpmässigt, när jag råkar surfa fram till nån match som ser intressant ut sådär rent koreografiskt..

Alltså, Finland var ju det bättre laget, med god marginal dessutom, vilket märktes genast från början. Och det var ju väntat. Liechtensteinarna hade svårt att överhuvud få in bollen på finsk planhalva, deras passningar nådde sällan sina mål och de hade egentligen endast ett par skott mot finskt mål. Man tyckte lite synd om dem faktiskt, så pass ojämnt var det.

Oddsen före matchen var också vad jag förstod typ nittiofem mot fem att Finland skulle vinna så det borde ju ha bäddat för ett svalt eller åtminstone sakligt referat. Men nej.

Man hade ju väntat att matchen som vanligt skulle visas på kanal två med svenskt referat men den visades på kanal fyra med enbart finskt referat. Och vilket referat!

Speakern var helt hysterisk. Från början till slut. Rösten gick upp i falsett emellanåt och han – en man förstås – slängde in osakligheter som att förlikna matchen vid ett bastubad där finländarna kastade bad så att de stackars liechtensteinarna måste lämna bastun.

Det blev så osmakligt att hustrun och jag beslöt oss för att hålla på Liechtenstein, men det hjälpte tyvärr inte, Finland vann med 3-0 och de finska fotbollsfantasterna kommer nu att vara fullständigt odrägliga ända tills Finland förlorar nån viktig match, förhoppningsvis snart.

Man skäms över att vara finländare när man hör ett referat som detta. Det känns inte värdigt, inte civiliserat, inte som glädje över bra spel utan mera som skadeglädje över motståndarens misslyckanden, som ett referat från nån match mellan två – ursäkta nu – bananrepubliker.

Man inte bara skäms, man blir nästan rädd när man hör ett sånt här referat, och ser och hör speakerns hysteri och publikens masshysteri.

Senare på kvällen råkade jag alldeles av en händelse surfa mellan de svenska kanalerna och upptäckte då att där pågick en match mellan Sverige och Rumänien, tydligen lika viktig för svenskarna som Liechtensteinmatchen för oss. Och vilken skillnad. Trots att rumänerna var ett mycket mera jämstarkt lag och det inte alls var klart att Sverige skulle vinna så var det sansade röster, ett sakligt referat, inga hysteriska skrik.

Fotbollsskammen slog till igen. Eller finnskammen?

This entry was posted in Bert, Bloggar. Bookmark the permalink.

3 Responses to Fotbollsskam

  1. Heikki says:

    Finland och topsport är något specielt. Det kan en finlandsvensk aldrig förstå – om han icke var med i Winterkriget ;-) …

  2. Bert says:

    Så här korkade kommentarer förtjänar inte svar

  3. Bert says:

    Nu när ‘hjältarna’ är på kommande till Medborgartorget borde man ju alltså gå dit med en grekisk flagga och en flaska Ouzo – och tala svenska högljutt ;-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.