Äntligen Linux

Har länge tänkt att det vore trevligt att ha en Linuxdator som komplement till min Windowsdator. Linux lär ju använda maskinens resurser på ett effektivare sätt än Windows, är gratis förstås eftersom all programvara har öppen källkod och är mindre utsatt för virusattacker osv.

Så när yngsta dotterns gamla laptop blev överflödig när hon skaffade en ny och efter att jag flyttat över alla data och appar till den nya så står denna gamla dator – kanske fem år gammal då, vilket är mycket för en dator – på köksbordet medan jag funderade på om jag eventuellt skulle försöka göra om den till en Linuxmaskin.

Hade lite dåliga erfarenheter från tidigare. Hade försökt få min tablettdator att starta upp Linux från en pinne men det projektet lyckades jag aldrig med. Och så sägs det ju att man ska vara nörd för att lyckas med Linux, lite sådär som Linus var och väl fortfarande är.

När datorn hade stått på köksbordet tillräckligt länge tänkte jag att jag nu åtminstone tömmer den helt så får vi se sen. När den var tömd på allt utom operativsystem – Windows 7, vars bäst-före-datum ju gick ut i januari – och browser så googlade jag på hur man installerar Linux. Fick ett antal träffar.

Först ladda ner en .iso-fil – OK. Sen bränna en disk. Lyckligtvis hade denna gamla laptop en CD-ROM/DVD-enhet och jag hade gamla DVD-skivor liggande så jag brände en uppstartdisk. Det skulle i princip ha varit möjligt också att köra ner uppstartprogrammet på en pinne men eftersom jag nu hade tillgång till diskenheten..

Sen då omstart med F12 nedtryckt varvid datorn frågar från vilket medium den ska starta upp. Och när jag svarar CD-ROM/DVD så kommer följande fråga; vill jag installera Linux varvid allt på hårddisken kommer att raderas – point of no return liksom. Svarar YES.

Och då kör installationen av Linux i gång. Får några frågor till att besvara men efter kanske en kvart är allt klart och jag har nu en Linuxmaskin. Det är Linux Mint version 19.3 Cinnamon Tricia jag har installerat och jag upptäcker till min glädje att den ren innehåller en massa program och verktyg så att det enda jag måste installera separat är Skype, Thunderbird (epostklient), Filezilla (FTP) och GIMP (gratisphotoshop). Också drivrutinerna till mina printrar laddas ner (nästan) automatiskt så fort jag ansluter dem.

Linux för dumskallar (Wikipedia): Ett operativsystem som utvecklades inom och vid sidan av det så kallade GNU-projektet (GNU’s Not Unix) med målsättningen att skapa ett (Unixliknande) operativsystem med tillhörande ekosystem där all programvara är fri med så kallad öppen källkod som kontinuerligt utvecklas och upprätthålls med frivilliga krafter. Programvarukommunism liksom; åt var och en enligt behov, av var och en enligt förmåga. Gratis förstås. Rekommenderas varmt i stället för Bill Gates’ Windows som ju är proprietärt, dvs kostar.

1 kommentar på “Äntligen Linux

  1. Altså Bert är wn kommunist nu ;-)….hahahahaha…det är också känt att Android baserar på Linux som Linus Thorvalds förvaltar. Linux Mint version 19.3 Cinnamon Tricia från Mint Team gratis – bra, måste man prova någon gång :). Red Hat levererar Linux kommersielt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.