Mobba inte din dator

Brukar vid behov fungera som IT-handledare och -support för ett par vänner, pensionärer för vilka datorer är moderna illasinnade påfund som man helst inte ska befatta sig med.

Nu senast var det vännens hustru som hade ett tjugotal disketter, de där 3,5” hårda som rymde hela 1,44 MB data. Hon hade sparat dem sen hon pensionerades, där fanns textfiler från hennes jobbkarriär som hon ville rädda undan förgängelsen.

Hon hade lyckats låna en diskettstation men visste inte hur hon skulle använda den och i synnerhet inte hur hon skulle få filerna överförda till sin hårddisk. Nå, det var inte så svårt, Windows 10 kände lyckligtvis fortfarande igen en diskettstation, så jag skapade en mapp på hennes arbetsbord och förde över alla filer dit. Mission accomplished.

När jag skulle gå hejdade vännen mig och klagade över att han inte ’kom någonstans’ med sin dator, som jag i tiden hjälpte honom att köpa. Jag hade inte tid då att stanna längre så jag tog datorn med hem för att kolla vad som var problemet.

När jag startade datorn hände först ingenting. Sen ingenting. Sen ingenting. Efter flera minuter kom låsskärmen upp och jag kunde logga in i Windows.

Städade upp arbetsbordet. Körde datortillverkarens eget hårdvarucheckprogram. Avinstallerade några helt onödiga appar. Uppdaterade browsern, epostappen och textbehandlaren. Körde virusskyddets smart scan och den hittade inga virus men ytterligare ett antal icke uppdaterade appar som jag lät den uppdatera. Kollade hårddisken men den var OK. Inaktiverade ett par appar i autostarten.

När jag startade upp epostappen så såg jag till min förskräckelse att det i inboxen fanns närmare tretusen olästa meddelanden. Och var gång jag skulle starta upp eller om datorn började den uppdatera operativsystemet; det fanns en massa ogjorda systemuppdateringar – datorn hade tydligen under de senaste månaderna sällan varit uppkopplad.

Nu fungerar datorn så bra en fyra år gammal tämligen anspråkslös dator kan. Och vännen har tillsagts att använda datorn regelbundet och stänga av den typ en gång i veckan så att den vid uppstart kan köra eventuella systemuppdateringar. En dator är en social varelse, den vill vara uppkopplad, i kontakt med sitt ekosystem och sina moln- och andra tjänster. Mobba den inte genom att isolera den. Då blir den elak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.