Alkohol-, språk- och dataproblem

Läste nån gång före jul i HBL en recension av ett danskt alkofritt öl som av recensionen att döma var jättegott. Och eftersom dottern som gärna dricker svagt öl var på väg till oss över julen så tänkte jag att man väl då för hennes skull kunde testa ölet. Sen glömde jag i julbrådskorna i alla fall bort saken och dottern med make fick dricka vårt vanliga inhemska öl som man får i snabbköpet numera.

Men häromdan tänkte jag att det i alla fall väl vore skäl att pröva på det danska ölet. Så när jag gick till Alkobutiken i vårt köpcentrum frågade jag efter alkofritt danskt öl. Men se nåt sånt hade de inte en aning om, de visade mig till den lilla hyllan med alkofria produkter men där fanns ju inget danskt öl. Inte så mycket annat heller för den delen. Den vänliga expediten gissade att man säkert får tag på det i Alkos nätbutik.

Jag kom inte längre ihåg namnet på produkten så jag kunde inte specificera min fråga dess vidare. Men skam den som ger sig, Google är ju numera en av inkörsportarna till den artificiella intelligensen och efter en stunds googlande hade jag hittat ölet. Klickar upp Alkos nätbutik alko.fi i browsern och väljer svenska som språk. I sökfunktionen ruta skriver jag in alkoholfritt öl varvid nätbutiken först meddelar No search results for your search och med mindre font Did you mean ‘alkoholfritt öl’? Change your search term to ‘alkoholfri öl’. OK då, klickar på alkoholfri öl och får två (2) träffar, ett norskt och ett inhemskt öl. Inget danskt.

Börjar förstås – finlandssvensk som man är – misstänka att det klena resultatet har med mitt språkval att göra. Så jag byter till finska och gör motsvarande sökning på alkoholiton olut. Nu får jag sjutton träffar men fortfarande inget danskt öl.

I recensionen i HBL sades uttryckligen att ölet finns på Alko. Så jag skriver in ölets hela produktnamn, från googlingsresultatet, i sökfunktionen och – voilá – äntligen dyker det danska alkofria ölet (0,3 % alkohol – räknas tydligen inte som alkofritt då?) upp i nätbutikens ruta.

Men: Där står också att ölet inte finns i nätbutiken och att det för tillfället är slut och nästa parti tas in först i slutet av februari. Sen klickar jag på saatavuus myymälöissä varvid jag ombeds godkänna att nätbutiken får använda min position för att hitta närmaste butik, vilket jag accepterar. Nätbutiken meddelar då att ölet finns i mindre mängd i alkobutiker i Östra centrum, Grankulla, Esbo och Vanda. Men inte i en enda Helsingforsbutik före slutet av februari, som sagt.

Så alkoholfritt öl får vänta tills vidare, vi dricker vårt alkoholhaltiga tills vidare.

This entry was posted in Bert, Bloggar. Bookmark the permalink.

4 Responses to Alkohol-, språk- och dataproblem

 1. Heikki says:

  Och vad är namnet på det här ölet ?

 2. Bert says:

  Det är väl inte riktigt politiskt korrekt att göra reklam här men så mycket kan jag väl säga att ölets namn har med snö att göra..

 3. Heikki says:

  Tackar :)

 4. Bert says:

  Nu måste jag ändå vara politiskt inkorrekt och göra reklam för ett pyttelitet lokalt öl som produceras av gammalt bröd och som alltså kunde sägas vara återanvänt öl ;-) Det håller 2,5 % alkohol och heter Wasted och säljs i Loop i Lappviken:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.