Storebror ser dig 24/7

Fick igår ett personligt epostmeddelande från Google, ’Bert, en uppdatering om år 2019’ dvs ett sammandrag av min så kallade tidslinje för 2019. Det som Google kallar tidslinjen är en sammanställning i tidsföljd av min platshistorik det vill säga den information om var jag hela tiden befinner mig som strömmar in till Googles servrar alltid jag har plats­funk­tionen i min smarttelefon (eller dator) aktiverad.

Mycket intressant – och inte så lite skrämmande – läsning. Jag har ju nog så där i teorin varit medveten om att Google bygger upp en profil på mig – och dig – så länge jag har min telefon påkopplad eller sitter vid min dator, men nu blir detta plötsligt väldigt och nästan obehagligt konkret dokumenterat.

Överst i rapporten finns en Googlemap-kartruta över norra Europa med röda markeringar för alla platser jag befunnit mig på. Under kartrutan ett sammandrag av mina besök under 2019; 1 land/​region, 11 städer (av vilka 4 nya), 100 platser (42 nya).

Sen en summering av min geografiska aktivitet 2019; jag har promenerat 171 km under sammanlagt 37 timmar, cyklat 725 km under 62 timmar och kört bil 10802 km under 354 timmar. Algoritmen utgår tydligen från att hastigheter under ca 15 km/h betyder promenad, under 30 km/h cykling och över 30 km/h bil eller kollektivtrafik. Min bil är nämligen så gammal att den inte är uppkopplad så att jag kör bil måste vara en slutledning gjord av Googles algoritm.

Platser jag enligt Googles sammandrag besökt i Helsingforstrakten är bland annat Alberga, Dallapéparken, centrumbibliotek Ode, Lappvikens sjukhus och Villa Gyllenberg. Samt utanför Helsingfors Åbo, Nådendal, Pargas, Fiskars, Karis, Sjundeå, Kyrkslätt, Lojo, Ingå, Esbo, Malmgård, Borgå, Kråkö, Vessö, Spjutsund, Strömfors, Pyttis och Lovisa. Och i Nederländerna Amsterdam, Amersfoort, Halfweg, Spaarnwoude/Houtrak och Drieber­gen-Rijsenburg. Dessutom har jag varit i Oslo, Stockholm, Sankt Petersburg, Vilnius i Litauen, Chisinau i Moldavien, dessa senaste på Ny Tid-läsarresor för ett antal år sen.

Under 2019 har jag enlig Google rest halvvägs runt jorden, dvs 19306 km.

Rapporten har en ruta Tidslinjen där mina av Google registrerade platsrelaterade aktivi­teter syns som ett stapeldiagram där varje stapel är en dag och stapelns höjd visar antalet aktiviteter. När jag bara för att kolla klickar på onsdagen den 18 december ser jag att jag enligt Google den dagen har kört bil från hemmet till Tenniscentret i Tali, sen till Munks­höjdens köpcentrum, sen hem, sen till Åggelby köpcentrum Ogeli, sen hem, sen till Alp­hyddan (kollar i kalendern; hårklipp), sen till Verkkokauppa.com på Busholmen (dator­köp), sen hem, sen till K-Supermarket Mustapekka i Åggelby (uppköp) och sen hem. Allt med noggranna tids- och distansangivelser och med rutten markerad på Googlemaps karta.

Allt detta finns alltså i den profil som Google kontinuerligt bygger upp om vad jag gör, vart jag förflyttar mig, vad jag besöker, vad jag köper och betalar (om jag använder betal­/kreditkort) vem jag gmailar till och om vad (Google läser ju i princip all gmail) samt förstås vad jag är så intresserad av att jag googlar det.

Storebror Google finns ju i USA. Men här hemma har vi ju vår egen storebror, 5G-ope­ratörerna i maskopi med polisen. När 5G mycket snart tas i bruk kommer masterna att stå tätt – åtminstone i stan – och högst sannolikt kombineras med övervakningskameror. Efter det behöver man ju inte ens gå omkring med en smarttelefon för att storebror ska se dig 24/7 – med dagens och morgondagens ansiktsigenkänningsteknik kombinerad med artificiell intelligens kommer du inte undan. Inte ens hemma, där rapporterar ditt intel­ligenta kylskåp, din intel­ligenta teve eller högtalare vad du sysslar med..

This entry was posted in Bert, Bloggar. Bookmark the permalink.

3 Responses to Storebror ser dig 24/7

  1. Harriet says:

    Ingen smarttelefon, inget intelligent kylskåp. Tom TVn är dum som en platt burk. Men tänk vad mycket minne man kan spara! Behöver inte komma ihåg om det var förra veckan eller förra månaden jag senast var till återvinningen. Eller fick håret klippt. Men avsikten är kanske inte att hjälpa mig minnas utan att plocka ut mig som lämpligt offer för reklam? Eller hjälpa polisen att visa att jag visst fanns på plats när mordet begicks. Litet fascinerande, dock. Övervakningskameror vet jag inte om jag gillar, blir aldrig bra på bild.

  2. Bert says:

    Men om du inte har smarttelefon så måste du ju ändå själv komma ihåg var du har varit, då existerar du inte för storebror. Då vet hen bara när, var och för vad du betalat med kreditkort och vad du har googlat. Det blir nog nåtslags profil på dig i alla fall var så säker ;-)

  3. Christian Blom says:

    Försök hålla platsknappen avstängd så mycket som möjligt i den telefon så kan de inte hela tiden spåra dig. Däremot har jag också märkt att då vi pratar hemma om nåt tema så uppenbarar sig plötsligt reklamer om just detta i våra telefoner och datorer. Så vi spåras inte bara via platsen utan också via pratet.Vi avlyssnas hela tiden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.