Coronahysterin

Tänkte först bara skriva en kommentar till Anna-Karins inlägg från den 2.3 om virushysterin men sen visade det sig att det blev en så lång text att den förtjänade ett eget inlägg. Till det bidrar ju förstås att det gått tio dagar sen Anna-Karin skrev sitt inlägg.

Jag håller med Anna-Karin om det mesta hon skriver. Men under de tio dagar som förflutit sen hon skrev sitt inlägg har antalet insjuknade stigit exponentiellt, hela städer, regioner och land har försatts i karantän och företags och till och med staters ekonomi håller enligt worst case-scenarierna på att krascha. Sjuttio procent av världens befolkning på 7,7 miljarder kommer att insjukna. Och då dödligheten beräknas ligga på typ tre procent betyder det 162 miljoner döda, worst case alltså.

Regeringen hör experter. Regering och myndigheter rekommenderar att inga sammankomster med över hundra deltagare genomförs, att skolor stängs, att evenemang inhiberas, att ishockeymatcher spelas utan publik – riktigt bra förresten, minskar säkert på våldet både i rink och på läktare – och seniorer avråds från all hobbyverksamhet där man kommer i kontakt med andra. Dessutom funderar regeringen tydligen på att utfärda beredskapslagar och införa undantagstillstånd. En apokalyps i antågande? Eller bara masshysteri och panik underblåst av media?

För som farbror T Rump sade för en vecka sen; när det blir varmare kommer Coronan att försvinna av sig själv, don’t worry, be happy.

Fast sen ändrade han ju sig efter ett par dar och stängde gränserna för flygtrafik från EU.

Så vad ska man tro? För När Ny Tid funderar på att låta redaktionen jobba på distans, inställer klubb Tigern och After Work-träffar – då måste det väl ändå vara blodigt allvar?

Så för att förstå problemet googlar jag på corona, och hittar kurvan – eller ska vi säga kurvorna. Och insikten. Målet med denna myndighetshysteri är inte alls att skapa panik utan att tänja ut den gröna toppiga kurvan så att den blir gul och platt:


Det vill säga; myndigheterna vill sakta ner den exponentiella tillväxten så att trots att det totala antalet smittade är lika under båda kurvorna så får den tillplattade utdragna gula kurvans alla patienter vård medan den del av den ickeåtgärdade gröna kurvans patienter som överstiger sjukhusens kapacitet blir utan vård varvid förstås mortaliteten ökar.

Så nu när jag inser vad målet med myndigheternas ’hysteri’ är ska jag nogsamt hålla mig till mantrat handtvätt, handtvätt, handtvätt.

3 kommentarer på “Coronahysterin

  1. Visst gäller det att jynsa klövarna! Men jag tror inte det hjälper för människan för med sig droppsmitta om man inte tar på sig skyddsoverall med munskydd, förstås. Däremot så håller jag med om vårdbehovet; givetvis så belastar det intensivvården enormt och lägger hinder för vanlig operativ verksamhet. Men tvångsmetoderna, om det sedan gäller att hålla sig i egenkarantän eller att inte komma åt att resa, verkar överdrivna, särskilt flygförbuden då ekonomin är så integrerad att man inte kan rubba vissa transportmedel utan att det får konsekvenser. Förbluffande är hur mjäkigt EU-ledarna reagerade på pres. Trumps ingångsförbud; antingen så tror man inte på det eller så var de ändå förvarnade, men det är ett orimligt slag mot den europeiska ekonomin, direkt mot flygbolagen dessutom. Så verkar otvivelaktigt som ett handelskrig under andra förtecken.

  2. Om 70% av befolkningen får Corona och mortalitäten är 3% menar det ca. 100 000 dödä.

    25 000 dog i Finland av den ”Spanska sjukdomen”, influena H1N1, 1918-1919 , den första? fågelflun. Vi naturligtvis hoppas att det skall vara mycket mindre döda av Corona. Jag stannar mest hemma nu.

  3. 115000 för att vara exakt. Worst case i Finland alltså. I hela världen 162 miljoner. Både här i Amsterdam och hemma inhiberas hela tiden tillställningar och flygbolagen ställer in flyg. Vi hoppas Finnair fortsätter flyga till och från Amsterdam så vi kan återvända om en dryg vecka..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.