Coronan känns mest som söndag

Coronan känns mest som söndag här i Amsterdam Noord. Mindre folk än vanligt på gatorna, caféer, barer och restauranger stängda, liksom museer, gallerier och alla kulturevenemang. Universitet, skolor och dagisar är stängda så man ser rentav pappor skuffande barnvagnar. Tyvärr är också biblioteken stängda och gatubasarerna inställda.

I matbutikerna hamstrar folk toapapper och mat som om kriget stod för dörren. Och i kassakön ska man stå med avstånd emellan. I stället för att ta i hand hälsar man med en armbågsknuff mot den andre/as armbåge.

Utanför apotek är det köer, folk släpps in bara nån i taget och här hamstrar man också smärtstillande, vad det nu ska vara bra för, inte hjälper det ju mot coronan.

I gårdagens tidning var det en lång artikel om köer utanför coffee shopparna, de ransonerar nämligen haschet; bara fem gram per person säljer de. Så gatuhandlarna, pusharna, tar tillfället i akt och står utanför och delar ut lappar med sina telefonnummer. Ifall man vill köpa mera.

Bland e-posten från hemlandet finns meddelanden från en lokal grannhjälpgrupp vars medlemmar meddelar att de gärna ställer upp för personer som själv inte kan gå till butiker eller apotek, t.ex p.g.a karantän eller allmän opasslighet. Låter ju bra men med tanke på att alla busar som är ute efter att lura seniorer så skulle jag nog vara försiktig med att släppa in nån med eller utan matkassar.

Vi följer nu dagligen med vad Finnair meddelar om indragna flyg; tills vidare verkar vårt returflyg vara OK och ’on schedule’; Finnairs ’svenska’ sida har rubriken på svenska men resten på engelska.  Statsrådets webbsajt  ger mera allmänna förhållningsregler och streamar sina presskonferenser, idag om införandet av undantagstillstånd. Och på YLE arenan kan vi ju se nyheterna, så nån brist på information lider vi ju inte direkt av.

Och sen om och när man kommer hem ska man ju sitta två veckor i frivillig karantän. När jag fnyser åt tanken protesterar dottern som tycker att man nog ska följa myndigheternas rekommendationer.. Gårdagens tidning hade ett tips av min favorittecknare Kamagurka om hur man kan göra karantänen lite roligare (fest utan risker):

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.