Stoppa 5G eller dö!

I Amsterdam får man ont i baken om man cyklar omkring som Bert. I Mariehamn dör man av 5G. Det senare påstod några damer, som i dag (torsdag) samlade in namnunderskrifter i vår centrala galleria för att överlämna till lantrådet (regeringschefen). 5G ska inte tillåtas på Åland.

Sånt sysslar inte jag med, sade jag avvärjande. Jag använder inte mobiltelefon. Men sånt spelar enligt damerna ingen roll, för det är farligt för oss alla. Jag måste tänka på mina medmänniskor.
Jag lät förstå att de som vill gärna kan skriva under för mig, men att jag inte har tänkt dö av 5G.
-Det vet du inte, sade damen, som inte hade tänkt ge upp lätt.
-Jodå, det vet jag. Jag dör av annat.
Då blev hon tyst och såg ut som om jag kunde falla död ner vilken sekund som helst.

Litet dåligt samvete hade jag efteråt. Det var ju inte min avsikt att skrämma upp damerna. Dom menade säkert väl. Men jag har nu en gång för alla valt att tro på vissa saker och låta bli att tro på andra. Tills jag blir överbevisad om motsatsen.
Jag har valt att tro på att det inte finns någon himmel med ljusa varelser med vingar på ryggen som går omkring och strålar av kärlek. Visserligen låter inte alternativet med en grop i jorden mycket trevligare, men man vet ju inte om det när det väl blir aktuellt. Jag tror inte heller på ett helvete med en evig eld, där illgärningsmän och -kvinnor brinner och brinner utan att någonsin brinna upp.

Jag väljer att tro på sådant som en majoritet av den samlade vetenskapen i världen säger att sannolikt är sant. Till exempel tror jag det ligger någonting i att vi med vår moderna livsstil bidrar till att försämra och förstöra.
En majoritet av den samlade vetenskapen har också låtit förstå att elektroniken vi omges av är någorlunda ofarlig så länge vi använder den med sunt förnuft. Och jag vill helst inte tro att en majoritet av den samlade vetenskapen låter sig mutas av mobiltelefontillverkare så att de kan bygga sina master och grejer och ta livet av oss utan att någon varnar. Och vad har elektronikindustrin för glädje av alla sin n fiffigheter om den samtidigt tar livet av mänskligheten? Det är någonting som haltar i logiken.

Däremot skulle jag inte tveka en sekund att skriva på ett upprop om att vi globalt måste lägga om odlingsmetoderna så vi inte tar livet av alla pollinerare. För när vi väl gjort det har vi väldigt ont om bra mat i världen. Jodå, vinden pollinerar vete-, majs-och risfälten, så vi svälter inte ihjäl med en gång. Istället där vi långsamt av näringsbrist.

Vad vi behöver är en ny Greta Thunberg som tar sig an bin och andra insekter och så får Bert upplysa om eventuella faror med 5G när han har cyklat färdigt.

This entry was posted in Bloggar. Bookmark the permalink.

3 Responses to Stoppa 5G eller dö!

 1. Bert says:

  Jag har nog tänkt fortsätta cykla ännu många år och med flera snölösa vintrar i sikte kan man väl cykla året om så rumpan härdas.

  I fråga om 5Gs eventuella farlighet misstänker jag ändå att den största farligheten ligger så att säga mellan öronen, vilket gärna får tolkas på det sätt som bäst tillfredsställer tolkaren.

  På tal om himmel men i synnerhet helvete så vore det ju värt att utforska huruvida inte den eviga elden där nere skulle kunna användas till nåt nyttigt, som till exempel energikälla för mänskligheten. Här kunde teknologer och teologer för en gångs skull samarbeta.

 2. Harriet says:

  Klart du ska cykla så länge bakdelen håller. Jag tänkte närmast på när du är färdigcyklad i Amsterdam för den här gången.
  Vad gäller den eviga elden så måste den ju finnas för att kunna utnyttjas. Så ska jag nu tro på den eller inte, vad är bäst för mänskligheten?
  Ett litet sidospår: Är det månntro bara holländare som betalar så galet mycket för sina cyklar. Vad tror vi om danskarna? Jag har sett mycket cyklister där och pendeltågen har särskilda vagnar för cyklar. Plus hissar så man får cykeln ner/upp till och från tåget.

 3. Bert says:

  Holländare i gemen betalar nog inte galet mycket för sina cyklar, den cykel jag nu cyklar omkring på kostade 100 € som begagnad och när dottern nu måste köpa ny eftersom hennes stals så tänker hon köpa en i samma prisklass. Cyklar här är bruksvara, oftast medfarna och rostiga men kördugliga. Och alla tycks ha ljus både fram och bak, man cyklar ju på kvällen och natten också.

  Men det finns ju alltid de som vill ha det bästa. Har också sett några Teslor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.