Vi kan låsa in oss, men coronan är kvar när vi kommer ut

Gränser stängs, tillställningar inhiberas, folk uppmanas att stanna hemma eller åtminstone inte resa och i all synnerhet inte till utlandet. Allt för att skydda oss mot coronasmittan.

Det är någonting i resonemangen som gör mig förvillad. Vet de som fattar besluten vad de gör, eller snarast varför de gör som de gör? En av alla de experter som har framträtt i TV den senaste tiden, tror det var i går, sade att smittan sprids tills en tillräckligt stor del av befolkningen är immun. Jfr vaccinering. Så om man nu hindrar smittspridning genom t ex stängda gränser och sen öppnar gränserna när läget lugnat ner sig så blossar smittspridningen upp på nytt. För tillräckligt många av oss är inte ännu immuna.

Om det är som den experten säger – det låter rätt logiskt – så är stängda gränser och liknande extrema åtgärder inte rätt medicin. De bara ställer till det på alla möjliga sätt för folk och förstör ekonomin. Det vi behöver är, som Bert skriver, åtgärder som får smittkurvan att plana ut så sjukvården hinner med dem som behöver sjukvård. Det lär gälla långt ifrån alla.

Som världen ser ut i dag går det inte i längden att hindra folk att resa eller samlas till möten och tillställningar av olika slag. Vad vi behöver är ett vaccin, som kan stoppa framtida smittvågor. Men vi kan inte sitta inlåsta i väntan på det utan får nöja oss med att smittas i lagom takt. Det vill säga tvätta händerna, vilket kan vara nog så svårt att komma ihåg.

“Worst case” med 115.000 döda tror jag inte på. Spanska sjukan krävde 25.000 döda och då var sjukvården på en helt annan nivå än i dag. Plus att många smittade i dag antagligen inte vet om det för att symptomen är så lindriga, vilket betyder att antalet smittade är fler och antalet döda relativt sett färre.

Det här låter antagligen som om jag försöker trösta mig själv med att det inte är så farligt. Att de flesta av oss nog överlever. Men de som inte gör det? Lunginflammation är en rätt vanlig dödsorsak hos gamla människor. Grips vi av panik? 1,3 miljoner människor dör i trafiken varje år. 3 miljoner dör av alkoholskador. Borde bilar förbjudas, alkohol sluta tillverkas och säljas?
Under 1900-talet dog 100 miljoner av tobaksrelaterade skador, fler än i de två världskrigen sammanlagt. Där är åtgärder på gång, men än finns det kvar några av oss rökare. Om tobak och alkohol skulle dyka upp som nya produkter på marknaden i dag skulle de antagligen förbjudas. Jämför med åtgärderna som nu sätts in mot coronan. Var ligger logiken?

Vad jag försöker komma fram till är inte att vi ska låta folk dö av viruset. Utan att vi ska hålla det under kontroll, tillåta en viss smittspridning eftersom det uppenbarligen är enda sättet att bli av med eländet. Enda sättet tills vi har ett vaccin. Sen dyker det upp ett nytt virus att bekämpa.

Apropå bloggen om 5G stötte jag på ett rykte på internet. Ett konspiratoriskt rykte säger att det är testförsök av 5G-nätverk som har fått coronan att bryta ut.
Undrar just hur det kan ha gått till. Men ett litet leende kan man skänka den påhittiga konspiratorn.

I natt kör vi ombord på båten till Helsingfors. Från åländsk horisont är det nästan som en utlandsresa.

This entry was posted in Bloggar, Harriet. Bookmark the permalink.

7 Responses to Vi kan låsa in oss, men coronan är kvar när vi kommer ut

 1. Bert says:

  Jamen, jamen, det är ju just det som är meningen, att göra processen långsammare, att ‘platta till’ sjukdomskurvan det vill säga tänja ut den över tid. Att se till att befolkningen smittas i ‘lagom takt’, det vill säga i en takt som sjukvården klarar av. Det gör man genom att försätta smittade enheter i karantän, förbjuda sammankomster och evenemang där smittan potentiellt kunde spridas, ställa in resor och så vidare, eventuellt till och med stänga gränser. Så länge det inte finns nåt vaccin är ju detta det enda sättet att minska dödligheten, att se till att vi inte insjuknar i snabbare takt än att de som behöver akut sjukhusvård kan få det.

  På tal om spanska sjukan så grasserade den 1918 när Finlands befolkning var ungefär hälften av vad den är idag. Hade befolkningen då varit den nuvarande dvs dubbelt så stor så hade dödssiffran sannolikt också varit den dubbla, dvs 50000. Vilket ju inte ens är hälften av vad det värsta scenariot nu förutspår, dvs 115000 döda. Å andra sidan var befolkningens ålderstruktur 1918 väldigt annorlunda, det vill säga de äldres procentuella antal mycket mindre. Och det är ju de – vi – äldre som är den största riskgruppen, vilket ju eventuellt kan förklara varför coronan nu med vår ålderstunga befolkning kan bli dödligare än spanska sjukan då.

 2. Christian Blom says:

  Det är nog precis som Bert säger, att mycket är annorlunda nu jämfört med 1918. Dessutom vet vi ännu inte allt om coronan. Antagligen mutaterar den sakta och blir värre med tiden, kommer i nya och mycket mera dödande vågor.Titta på situationen i Italien där hela samället nu hotar att kollapsa. Samhället är överstressat på många andra håll också -överskuldsatt upp till öronen mm.Och så kommer flyktingsfrågan in i bilden. Det var nog i sista sekunden vår regering nu reagerade. Och nu är det vi, vanliga medborgare som skall reagera och dra oss in i våra skal och vara försiktiga och visa hänsyn.

  Det som Harriet skriver om 5G får mig att nästan kasta upp. Ryktet om skadorna av 5G på nätet är till största delen fakenews som ryska trollfabriker producerat.
  En helt annan sak är att 5G på riktigt är ytterst skadligt mot människornas hälsa, som jag har framhävt i massor med skriverier och publikationer. Jag om någon vet det för jag drabbades för 18 år sedan av allvarlig elöverkänslighet via mobiltelefonerna, invalidiserades av dem och fick cancer i halsen. Detta är på riktigt. 5G används inte som ett vapen mot befolkningen men är ett stort hälsohot mot mänskligheten. 5G liksom alla tidigare generationers mobiltelonstrålning retar upp människans celler och skapar en långsam kronisk inflammation som samtidigt sänker vårt immunitetsförsvar. På det viset skapar all mikrovågsstrålning en situation där vi bara med stora svårigheter kan möta dessa nya virusepidemier.

  Ni följde säkert med mina skriverier i höstas om 5G här på bloggen och i Hufvudstadsbladet. Hbl:s redaktlr reagreade mycket argsint på mina påståenden, men i dag tycks Hbl ha lärt sig något. På veckoslutet publicerade författaren Pirkko Lindberg en lång kritisk artikel i Hbl mot 5G med alla samma argument som jag tidigare anfört. Nu bemöttes hon inte alls av tidningens redaktion.Så någonting har man lärt sig på Hbl och jag är tacksam för det.

 3. Bert says:

  Dumhet är en fribiljett / som delas ut på internet (HBLs nyårs-ABC). Dvs vanligen på Facebook, men så där i allmänhet på sk sociala medier.

  Harriet undrar hur det kan ha gått till att de åländska damerna börjat tro att det är 5G som orsakar coronan och Christian misstänker ryska trollfabriker. Må vara ryska eller andra troll men dumma är de; följande godbit som jag hittade på newsfeeden How-to-Geek – upplockad på Facebook, Twitter eller Instagram naturligtvis – visar ju hur dumma, eller kanske snarare till hur dumma läsare de riktar sig:

  Do you Know the Corona virus is not a fuckin virus it’s 5G that’s actually killing people and not a “virus”… they are trying to get u scared of a fake ass virus when it the 5G towers being built around the world. China was the first to have over 100,000 5G towers, and people in Wuhan were the first to get affected by it. This 5G shit was planned years ago to depopulate us and keep as at a low vibrational state. Bill Gates is the one who created this along with the weird entities who control this world. He also is creating a vaccine for this so called corona virus that they are going to try to enforce on everyone. These Vaccines are actually chips that they are trying to implant in billions of people across the world. They can literally monitor all ya actions, movements, whereabouts, and thoughts through these lil micro chips. Not only that they can end ya life through them micro chips with the push of a button. They know in order to have millions of people take these vaccines they first need to create a fake virus. Smh it grinds my fuckin gears that you humans are brainwashed enough to believe wtf the news and media puts out there. WAKE TF UP and start researching the truths behind these weird agendas they keep creating. Y’all really out there with masks and shit on WHEN IT AINT NO DAMN VIRUS. These Chinese doctors and people you see on TV that’s so called affected by the virus ARE ALL ACTORS, this shit is scripted out LITERALLY. It’s 5G towers that’s killing people and no mask in the world can prevent them levels of radiation from frying your brain. If we don’t wake tf up NOW this shit really kill us smh but of course y’all gonna think I’m crazy for saying this too right ??? Smh Fuckin Robots is what y’all are, legit programmed robots !

 4. Hariet says:

  Just så. I lördags skrev jag att det ur åländsk synvinkel är nästan som att resa utomlanfds när man tar båten till Helsingfors. Jag hade mer rätt än jag kunde ana. Efter regeringens undantagsförhållningsregler i går har jag nu läst mig till att alla, ALLA, som har varit utanför Åland efter hemkomsten ska hålla sig i något slags karantän i två veckor. Enligt det får vi leva normalt igen från 1 april. Hoppas det inte är ett aprilskämt.
  I går kväll åt vi kalvbräss på Kosmos, ett sällskap på fyra personer. Utöver oss satt det två personer vid ett annat bord. I övrigt tomt. Så nu stänger Kosmos i väntan på bättre tider. Taxikillen som körde hem oss till Böle och Kottby hade kommit till sin “stolpe” kl 18 som andra bil. När vi åkte hem vid 21-tiden var vi hans första kunder för kvällen.
  Var ska detta sluta.

 5. Christian Blom says:

  Jag måste göra några nya kommentarer efter Berts senaste kommentar här ovan. Jag hatar den här förringande attityden mot oss elöverkänsliga som haft decennier på oss att beskriva hur elöverkänsligheten känns och hur mobilstrålningen får oss sjuka på alla möjliga vis. Hos mig skapade den förutom allt annant också cancer på högra sidan i halsen.Och nu då skrämselskrivierier om 5G används som slagträ på sociala medier oftast producerade av troll så saknar de flesta en förmåga att betrakta allt detta kritiskt. Nu anser man i stället att man fått vatten på kvarn i sina tidigare fördömanden av oss elöverkänsliga och våra klagovisor.

  Faktum är att 5G är farligt, liksom alla tidigare strålningsgenerationer också. Det finns hur gammal och tillräcklig forskning som helst på det området. Därför finns det ju gränsvärden för strålningen för fan !!! Om den inte vore farlig skulle ju inga gränsvärden behövas. Det är precis som med radioaktiv strålning där man kan räkna ut på mikrogrammet hur mycket strålning man kan te emot. För den ackumuleras i kroppen för resten av livet. Efter min cancerbehandling räknade onkologerna ut att jag aldrig mer kan ta emot en sådan strålningsbehandling som jag fick 2009.
  Också mikrovågsstrålningens mängd i kroppen går att räkna ut. Och Aaltouniversitetet har en beräkningsmodell för det. Skiljelinjen mellan radioaktiv (joniserande) strålning och mikrovågs (ickejoniserande) strålningen är som ett streck i vattnet. Ingen vet var gränsen går ur hälsosynvinkel.

  Så jag är förbannad på att folk på vänsterkanten – alla dagens och speciellt gårdagens kommunister bryr sig fan i allt detta med strålning. En orsak är att vi höll Sovjetunionen som Guds Rike på 1970-talet och trodde på allt som kom därifrån. och då Sovjet byggde Finlands första kärnkraftverk i Lovisa så fanns det ingen kritik hos vänstern hos oss mot det, medan Sveriges vänster satt sig emot kärnkraften med hull och hår och gör det fortfarande. Och trots att vi kommunister borde ha motarbetat monopolbolagen hos oss så ansåg vi i alla fall i de flesta fallen att t.ex. Nokiabolaget var Guds Rike igen och ingen fick kritisera deras nya teknik. Liksom inte nu heller. Ni såg ju vad som hände då jag kritiserade Nokia i Husis i höstas. Hbl:s redaktör tog sig via cybervärlden in i Tigerns innersta och sade att nu får detta räcka.

  Därför ställer jag frågan: Får vänstern alls kritisera storbolag och olikarker mer ???? Får vi ens kritisera Husis då de skriver rent högervinklat ?Eller skall vi buga oss för dem ? Och säga att “tack kära ni, för att ni håller igång vår ekonomi så att vi alla får litet av smulorna som spiller över”?

 6. Bert says:

  Berts senaste kommentar är nog inte riktad mot elöverkänsliga utan mot alla dårar som inte har vett att ifrågasätta och kritisera såna här rena lögner, fantasifoster och i synnerhet konspirationsteorier som tycks florera på Faecesbook, Twitter och Instagram. Och numera TikTok som dessutom kontrolleras hårt av Kina. Trumpväljare hela bunten.

 7. Christian blom says:

  Faktum kvarstår att 5G är mycket farligt för människornas hälsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.