Coronan igen (suck)

Det är en massa hysteri kring coronan. I en insändare i HBL häromdagen hade en exkollega under rubriken ’Ha sinne för proportioner’ räknat ut att eftersom vi helt normalt har tvåhundra dödsfall dagligen så syns coronan med sina tre fyra dödsfall knappast ens i statistiken och är alltså ungefär lika farlig som att gå över gatan.

Jag kunde inte riktigt hänga med i insändarskribentens kalkyl så jag ville kolla. Googlade upp statistikcentralens siffror om Finlands befolkning. Nå, enligt statistikcentralen är vi ca fem och en halv miljoner, av vilka ganska exakt en procent dör årligen. Normalt dör alltså ca 55000 finländare varje år – och föds något flera. Dividerar man denna siffra med antalet dagar per år så kommer man fram till att ’normal’ dödlighet är ca 150 döda per dag. Så om det för tillfället dör tre fyra extra i corona så syns det faktiskt inte ens i statistiken, eller faller inom normal felmarginal.

Sverige har ju valt att inte i onödan begränsa socialt liv och ekonomi och lyckas eventuellt då köra sitt lopp snabbare än vi, och kommer då att ha ett rejält försprång med att komma upp i normal aktivitet igen. Den enda oomkullrunkeliga matematiska modellen för den här epidemin, en farsot för vilken det inte för tillfället finns något vaccin eller annan bot, är ju att först när så många blivit smittade att flockimmunitet uppstår så avstannar spridningen. Eller när vaccin tagits fram, men det kan dröja.

För flockimmunitet krävs vad jag förstår att cirka sjuttio procent smittas, det vill säga 3,75 miljoner finländare. Med en dödlighet på förhoppningsvis rejält under en procent betyder det i alla fall minst 20000 döda, totalt. Vilket ju nog skulle synas i statistiken om alla dör inom ett år, det vill säga om inget gjordes för att ’platta ut kurvan’. Men den nuvarande finska policyn försöker strypa kurvan i stället för att platta ut den, vilket bara bäddar för en andra, en tredje, en fjärde och så vidare våg. Medan Sverige eventuellt klarar sig med en.

Å andra sidan kanske vår inhemska hysteri i alla fall är bättre än trumpsk laissez-faire och bortförklaringar eller alla fantasifoster, lögner och konspirationsteorier som grasserar på sociala medier.

När nu till och med enligt Ny Tid den enda giltiga orsaken att gå ut är att göra revolution och när Ursula von der Leyen vill hålla oss sjuttioplussare i karantän till årets slut måste man ju nog med HBLs insändarskribent fråga sig var sinnet är för proportionerna? Jag tänker personligen utan samvetsbetänkligheter gå ut – stoppas jag av coronapolisen ska jag säga att jag ska göra revolution och hänvisa till Ny Tid ;-)

7 kommentarer på “Coronan igen (suck)

 1. Hei Bert,

  det är ju fint at gå ut och gå raskt för kondis och bättre resistens mot COVID-19 !
  Det skall vår regering icke banna. I Spanien och Italien situationen är annorlunda.
  Någåt 75 döda för corona i two månader i Finland, normalt dör ca. 10 000 över densamma tiden !
  Men ålderdomshem och liknande måste skyddas bättre ! I Sverige och nu också i Finland för många döda åldringar där. Och det måste ju vara sköterskor som har smittat dom. Altså mycket bättre kontrol för sanitär behovas hos arbetarna.
  Jag köpte flera FFP3 masker för grannar också. har dom kvar om någon är intresserad. Vi bär dom bara när vi shoppar för det är litet tungt at andas med dom.

 2. Precis den kommentaren har jag tänkt skriva nu i två veckor men bara inte gitter mala på om viruset, som i själva verket borde vara ett icke-ämne! Tyvärr hittade jag inte exakt statistik över dödsorsaker, däremot antal över elva års tid, vilket nog ger över 50 000 dödsfall, förrförra årtiondet strax under och sedan strax över, 53 923 för 2016. Under vintermånaderna är dödssiffran högre per månad, vilket tyder på säsongsinfluensa och infektioner som urartar i svårare tillstånd på grund av klimat. Då gick det år -16 i mars bort 4 729 pers vilket motsvarar 152 per dygn. Hur många är inte det som då drabbats av antingen svår influensa med följdsjukdomar eller direkt lunginflammation eller inflammationssjukdom av annat organ? Vilket igen gör att den här influensan i sammanhanget framstår som en i raden, kanske med till och med lägre antal dödsfall än annars under året? Vad beträffar åldersstatistiken för dödsfall så rimmar den komplett med coronans offertal, dvs. de flest dödsfall i kategorin 80+, med somliga i ålderskategorin strax under.
  http://www.stat.fi/til/ksyyt/ksyyt_2006-10-26_uut_001_sv.html
  http://tilastokeskus.fi/til/kuol/2016/kuol_2016_2017-04-28_kuv_001_fi.html
  Däremot så publiceras inte statistik över dödsorsak hos äldre människor så finns inga heltäckande referenser.

 3. Det låter litet skrämmande att använda begreppet hysteri, som Bert gör, i fallet med Coronan och den dödliga sjukdomen Covid19 som den förorsakar.Och hela den absurda diskussionen och leken med statistik sen om huruvida dödligheten nu är värre än i normaltiden är smaklös !!!
  Nu handlar det om en ny skudom som ingen av oss har immunitet emot och av oss över 69 dör nästan 10 % av den på ett grymt sätt. Titta på nyheterna från Italien, Frankrike, USA m.fl. länder.Enligt dagens tidningen är största delen av dem som intas på sjukhus nu för Coronan under 69 år. de flesta är mellan 40 och 55.Och skyddsutrustning finns inte. Det har visat sig vara en stor lögn att Finland är bättre förberett än andra länder. Första vågen av epidemin kommer att räcka 162 dagar enligt en ny utvecklad matematisk modelluträkning. Sen kommer andra och tredje vågen. Man tror nu att ett fungerande vaccin finns tidigaste i slutet av nästa år. Och då kan sjukdomen redan ha mutaterats som det gick med Spanska sjukan så att vaccinet inte mer verkar. Spanska sjukan kom i tre årslånga vågor och förändrades till sist så att den drabbade unga och unga vuxna.

  Mycket kommer att bli värre ännu och vem som helst av oss kan nu falla offer för sjukdomen med de värsta tänkbara följderna.

 4. Hysteri är det åtminstone när folk börjar sabotera 5G-master och anfalla telecomanställda de tror jobbar med 5G eller när apoteken hamstras slut på klorokinprodukter för att Trump påstått att de hjälper mot corona.

  Av de 70+are som dör bor ju över hälften på äldreboenden, i fråga om dessa boenden har ju de senaste dagarna avslöjat verkliga skräckhistorier. Lyckligtvis bor jag hemma och rör mig helt normalt, spelade tennis i går. Tvättar händerna alltid jag kommer i håg.

  Av ett Melitta-kaffefilter och ett gummiband kan du förresten tillverka ett munskydd som säkert funkar lika bra som de kinesiska ;-)

  Här en videosnutt av Roy Zimmerman som botar hysteri, i synnerhet trumpinspirerad (Tack Beata)

 5. Det var alltså där skon klämde: Att det finns människor runt om i världen som motsätter sig 5G-tekniken pga. den nya kraftiga mikrovågsstrålning som den för med sig. Jag hör till dem. Och jag vet att mobilstrålningen är livsfarlig för allt levande, såväl människor som naturen.

  5G:s koppling till den nya virusen kan jag inte uttala mig om, men i det långa loppet skapar mobilstrålningen i människokroppen en såkallad svag inflammation som pågår nästan kroniskt vilket i sin tur leder i många fall till sänkt immunitet och till olika sortes autoimmuna sjukdomar. Då 5G:s strålning läggs till all tidigare strålning så mår ju människorna i många fall ännu sämre. och det gör att man i många fall har svårare att klara av den nya virusen.

  Vem som saboterar 5G-sändarna och masterna runt om i världen känner jag inte till. Knappast är det de elöverkänsliga. Det finns många nya anarkist- och andra radikala grupper som kan tänkas göra sånt. Och dessutom oftast för att de vill minska på strålningen, inte för att de tror att 5G skulle ha skapat Coronan.Men i mitt innersta glädjer jag mig åt att motståndet mot 5G äntligen sprider sig i världen.

  Också Mika Böök, tidigare känd från olika vänster- och speciellt fredssamband, tog i en lång insändare denna vecka i Hbl upp frågan om 5G. Han motsätter sig 5G av helt andra orsaker än jag. 5G är en riskfaktor enlig Böök, som trappar upp konflikter i världen och kan i slutet leda till ett nytt storkrig. Men Mika Böök kan inte heller låta bli att ge en känga i ansiktet på oss elöverkänsliga då han genast i början av insändaren proklamerar att ”Jag tror att införandet av 5G-tekniken är farligt även om den sannolikt inte är direkt hälsovådlig” (Hbl, insändare 19.4.2020). Inte bara Mika Böök utan alla andra ingenjörer bryr ju sig inte om att WHO har klassat både svag elektromagnetisk strålning som mikrovågsstrålning som möjligen cancerframkallande i kategori 2B.

 6. Fritt fram att gå ut och lukta på blommorna utan att göra revolution, Bert! Motion är bra och att promenera och mata änder har Ny Tid ingenting emot. Snarast argumenterar jag mot att med allt våld gå till saluhallen bara för att man brukar träffas där för en kaffe varje tisdag, som pensionärerna i ett ett SVT-inslag jag såg, eller trängas på fotbollsträningar, födelsedagsfester eller andra folksamlingar bara för att man inte vill ta restriktionerna på allvar.

 7. Misstänker nog att Mika Böök är mera orolig för de övervakningsmöjligheter som 5G ger, och dessa har ju nu aktualiserats av myndigheternas planer på corona-appar som var och en – frivilligt, förstås – pliktskyldigast installerar i sin telefon och som sen håller reda på hur och var en rör sig och i synnerhet om en råkar befinna sig närmare än 2 m från nån som kan tänkas bära på coronan. Och i så fall förstås omgående meddelar myndigheterna om att en blivit en potentiell smittobärare. Tekniskt briljant och så vidare men de uppgifter man ser om hur denna övervakning används i t.ex. Kina avskräcker minst sagt. Så jag misstänker nog att jag ifråga om corona-appen kommer att ägna mig åt civil olydnad. Ska fundera på saken.

  Vad har du Janne emot att gå ut för att göra revolution? Jag tycker det vore ett så underbart skäl att ange för eventuella corona-skyddskårer typ soldiers-of-oden – också om den verkliga orsaken vore att lukta på blommor och mata änder. Myndigheternas restriktioner ska man nu alltid ta med en nypa salt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.