Google vet allt om dig

Häromdagen var det nån på en av dessa streamingtjänstbaserade frågespalter som igen tog upp frågan vad Google egentligen vet om dig. Frågan besvarades och kommenterades i en tråd med långt över hundra inlägg om både vad Google vet och hur man så gott det går hindrar Google att veta.

Här refererar jag till ett av de första svaren, av en fransk forskare som konstaterar att Google vet nästan allt om dig.

Det vill säga, ifall du använder Googles e-postapp gmail har Google tillgång till all din epost. Och om du använder Googles webbläsare Chrome känner de till hela din webbhistorik, vilka sajter du har besökt, när och hur länge du stannat på varje sida.

Om du har en androidtelefon och har GoogleMaps aktiverad känner Google till din position och exakt var du rört dig och hur länge du uppehållit dig på varje plats. Också med GPS-funktionen frånkopplad kan de skapa sig en bra bild genom alla de WiFi-nät du varit uppkopplad till.

Dessutom, om du alltså har en androidtelefon, har Google tillgång till din kontaktbok (dvs alla dina vänners kontaktuppgifter), din accelerometer (hur många steg du tagit under varje dag), din position, din webbhistorik, hur mycket tid du spenderat på varje app, och din telefonhistoria.

Med din epost och webbhistorik kan Googles algoritmer sluta sig till din politiska åskådning, dina hobbies, dina favoritfilmer, dina rädslor, dina värderingar och dina sexuella preferenser.

Om du mot förmodan – vits – använt Googles sökmaskin så har förstås Google tillgång till hela din sökhistorik, vilka sökord och fraser du sökt på och vilka länkar du klickat på efter varje sökning.

Och också om du inte har en androidtelefon, inte använder gmail och inte har GoogleMaps aktiverat, har Google ändå väldigt mycket information om dig. Google äger nämligen bland annat följande appar och program

  • Google Calendar (Google känner alltså till alla dina I kalendern inprickade möten och kontakter),
  • Google Docs (och allt du skrivit i Docs, Sheets, Slides or Forms)
  • Youtube (och allt du tittat på där)
  • Google Drive (alla filer du sparat i molnet),
  • Picasa (alla fotografier du sparat i molnet),
  • Google Play Music (all musik du lyssnat på och hur länge),
  • Google Play Books (alla böcker du läst och hur mycket tid du spenderat på varje sida),
  • Google Talk / Google Voice / Hangouts (allt du koimmunicerat där), och
  • Android, ditt operativsystem, om du har en androidtelefon alltså.

Naturligtvis sitter inte nån på Google och läser igenom dina e-postmeddelanden, kollar var du varit, vad du googlat på och så vidare. Men ett antal artificiellt intelligenta maskininlärningsalgoritmer – Googles affärshemligheter naturligtvis – plöjer ständigt genom och analyserar dessa data och bygger upp en profil på dig, din virtuella dubbelgångare liksom. Google har troligtvis den största mängden användardata i världen, större än Apple och Microsoft.

Men varför skulle nu detta angå mig, jag har väl inget att dölja? Edward Snowden – visselblåsare som medan han jobbare inom NSA läckte dokument om USAs hybridkrigföring till WikiLeaks – uttryckte det så här:

Att påstå att du inte bryr dig om rätten till personlig integritet eftersom du inte har nåt att dölja är det samma som att påstå att du inte bryr dig om yttrandefrihet eftersom du inte har nåt att säga.

 

2 kommentarer på “Google vet allt om dig

  1. Jag tror at dom icke utnytjar data på personligt nivå. Det skulle kosta för mycket, som Zuckerberg {Facebook} case har bevisat. Och den nya internationella lagen GRPD Eller GPRD …Men man kan ju fråga I alla fall är det ok at utnytja big data av mänskor även utan namn? Och hur mycket stora massor skall köpa vad Google och andra vill, indoktrinerad med algoritmbaserade reklamer …det kann man naturligtvis undvika med intelligens…men har stora massor det…nej…och där är 1000 miljarddollarbusiness…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.