Petitioner och medborgarinitiativ

Min stadsdelsförening har på sajten adressit.com startat en kampanj för att få ett så kallat invånarhus till vår stadsdel Kottby. På en månad har kampanjen via dels denna sajt och dels på papperslistor insamlade underskrifter fått ihop närmare sjuhundra namn, vilket motsvarar cirka nio procent av Kottbys invånarantal. Få se hur det går sen i stadens beslutande organ.

Dottern nämner om en kampanj för att få cykelväg till Kråkö – där vi har vår sommarvilla – och ett sånt initiativ måste man ju förstås understöda. Så jag går till adressit.com där jag tänker att det lätt ska gå att hitta cykelvägsprojektet. Men icke. Av nån märklig anledning saknar sajten en sökfunktion!

Så jag får bara börja browsa genom alla de cirka tvåhundra petitioner som för tillfället finns listade som mest populära.

Och då hittar man ju ett och annat. Både sånt som gör en glad över att sexistiska, xenofoba, inskränkta och annars bara korkade initiativ inte tycks ha nåt större stöd i den finska folksjälen. Men tyvärr ännu mer som visar åt rakt motsatt håll – den här sajten kräver för publicering och undertecknande ingen annan identifiering än en e-postadress, vilket gör den mindre seriös och kan uppmuntra till hatliknande kampanjer.

Till exempel har ett initiativ från 2015 om invandringsförbud för mindrebemedlade invandrare som enligt initiativtagaren lever på vipplån och socialbidrag på fem år inte samlat mer än nio namn, vilket ju gläder. Och ett nästan likadant initiativ om att inte ta emot flyktingar har på sex år samlat in 65 namn. Å andra sidan har en petition mot pälsfarmning på tio år samlat endast tjugotusen namn, synd.

På mörker- och hatsidan finns sen bland annat en adress mot massinvandring som på två år samlat snäppet under femtiotusen underskrifter. Och två adresser – gjorda av samma person – för att få riksåklagaren åtalad för brott mot religionsfrihet när hen ifrågasatt bibelns syn på homosexualitet, som samlat närmare fyratusen underskrifter. Och ett famöst initiativ, att förbjuda kvinnor att köra personbil, som fått ett tusental underskrifter – man måste ju fråga sig om det hela rentav var tänkt som ett (sexistiskt) skämt, i synnerhet eftersom som initiativtagare nämns Suomen sovinistiseura (Finlands chauvinistsällskap).

Sen finns där petitioner som verkar vara renodlade skämt, som till exempel att få alkoholfritt Jaloviina-brännvin till Alko, att få till stånd ett förbud för kineser att äta hund och katt, att få homeopati godkänd som medicinsk vård, att förbjuda reklam för sexleksaker och kondomer så att små barn som råkar se dem inte ska utsätta sina föräldrar för pinsamma frågor. Samt en petition som inte vill annat än göra reklam för så kallade bibelmarscher, där petitionens text (vanligen en halv sida) är 14 sidor lång och fullspäckad med bibelcitat.

Men nån petition om cykelväg till Borgå lyckas jag inte hitta. Dottern meddelar då att det är ett medborgarinitiativ och finns på sajten kuntalaisaloite.com, som upprätthålls av justitieministeriet, som har en sökfunktion och som kräver identifiering med mobil-ID. Och där hittar jag ju den sen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.