Vem är värst i coronaklassen?

President Donald Trump firade 4 juli på sitt eget lilla vis. 99 procent av alla coronafall är helt ofarliga, förklarade han och spred lugn bland firande undersåtar.
Några fördömde hans uttalande med en gång medan en av experterna – det här var i nyhetskanalen CNN – inte tog ställning.

Först undrade jag varför. Om 130.000 av 3 miljoner insjuknade har dött så är man ju uppe i 4 procent. Men vi vet ju inte. Vi vet inte hur många som har smittats, vi vet bara hur många som har konstaterats smittade. Så det kanske går omkring några miljoner smittade som aldrig har märkt någonting.
Utöver dem som har dött ligger ett stort antal på sjukhus och i intensivvård, så för att komma upp i 99 procent helt ofarliga fall så måste smittan vara vida spridd. Men vem kan med säkerhet säga att Trump har fel? Han lika litet som någon annan kan vara säker på siffrorna.

Det fick mig att reagera ytterligare en gång på detta med corona och siffrorna. Medierna rapporterar om flest smittade och flesta döda i land efter land. Just i dag sades Indien nu ligga på tredje plats efter USA och Brasilien. Visst, i folkrika länder finns fler som kan smittas och dö än i små länder. Men är det rätt sätt att rapportera? 130.000 döda i USA, 58.000 i Brasilien och 20.000 i Indien. 20.000 är färre än 135.000 och 58.000. Men är 20.000 fler eller färre än 35.000 eller 5.420?

Vad pallrar hon med, kanske någon undrar. (Pallra, åländska för att vara fånig, löjlig). Hon hakar upp sig på siffror. Jag vill veta hur pandemin drar fram, jag vill veta hur många som är sjuka och hur många som dör. Men det måste sättas i ett sammanhang. Om Indien rapporterar 20.000 dödsfall (de är garanterat fler nu) så är det under 0,002 procent av befolkningen. När Italien rapporterar 35.000 döda så är det 0,06 procent av befolkningen. Och 5.420 döda i Sverige är 0,05 procent av befolkningen. Så vem ligger på tredje plats efter USA och Brasilien? Och ligger Brasilien faktiskt efter USA? Har USA procentuellt sett fler dödsfall än Italien och Sverige? Ni får gärna kolla siffrorna, jag råddar bort mig med alla nollor.

Alla gillar inte siffror, vill ha dem förklarade i ord. Men då ska den som förklarar kunna sätta in siffrorna i ett sammanhang. Kan våra journalister det? Jag är själv journalist och just nu tvivlar jag på att jag kan svara jakande på frågan. Det är litet pinsamt.

Jag är inte ute för att försvara Trump, det vore mig fjärran. Jag är inte heller ute efter att stämpla Sverige som värst i klassen näst efter Italien. Gudarna ska veta att jag gärna, i likhet med Trump, hade blundat för smittan i Sverige så vi skulle kunna ha kvar kryssningstrafiken och arbetsplatserna. Arbetslösheten hade i maj stigit från drygt 3 procent i fjol till över 13 procent. Nu har Birka Cruises lagt ner och ytterligare över 200 blir av med jobbet. Det känns i ett litet samhälle som vårt. Men det går ju inte, att blunda alltså.

Så det enda jag ber om är relevant rapportering. Och att pandemin ska ta livet av sig själv.

This entry was posted in Bloggar, Harriet. Bookmark the permalink.

One Response to Vem är värst i coronaklassen?

  1. Anders HH Jansson says:

    Den mest omfattande tydliga rapporteringen jag vet av smitto- och dödsfall per invånare har SVT. Där ser vi tex Sverige 532 döda per milj, vi 60, USA 397, Brasilien 310… Britterna hackar Sverige med 666, Italien med 577. I smittofall senaste 14 dagarna har Sverige 1234 per miljon, vi 20. Island har faktiskt 113, men det totala antalet är 40 så det är mest en funktion av formeln.

    Sverige har fortsättningsvis en del at förklara.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.