Skyddsmask DIY

Vår hälsovårdsmyndighet väntas i dagarna komma med en rekommendation eller rentav ett krav på att man på allmänna platser och i kollektivtrafiken ska börja använda skyddsmask, munskydd, andningsskydd ellervaddenuheter.

Frågorna inställer sig. Var får man tag på såna? Vem betalar? Vad händer om man struntar i ukasen? Blir man haffad av polisen? Blir det böter? Vad är en allmän plats? Ute eller inne? Och vad är en skyddsmask?

Man tycker ju att om myndigheten fordrar att man använder skyddsmask så borde såna väl i det allmännas och folkhälsans intresse delas ut gratis. Så där som alla handdesinficeringsflaskor som dykt upp i butiker och ämbetsverk. Eller som att ta ett coronatest vilket väl också är gratis.

Om maskerna inte är gratis, får man väl lov att som fattig pensionär tillverka sina egna. Eller om de hamstrats slut i butiker och apotek.

Eftersom maskens primära uppgift är att skydda omgivningen från bärarens nysningar, hostningar eller bara utandningar så borde väl vilken trasa eller pappersbit som helst duga, bara den appliceras framför munnen.

Till exempel ett kaffefilter, Melitta ellervadenuheter.

Finländarna är ju ett kaffedrickande folk så kaffefilter borde ju finnas hemma hos de flesta. För att hålla kaffefiltret på plats kan du till exempel använda gummiband som du knipsar fast i filtret med en häftapparat, ett gummiband på var sida. Gummibanden trär du sen över öronen och voilá – du har en skyddsmask som inte ens den mest nitiska folkhälsopolis borde kunna bötfälla dig för.

Går du omkring iförd denna Do-It-Yourself-skyddsmask plus solglasögon sabbar du dessutom alla ansiktsigenkänningsalgoritmer – du kan röra dig helt incognito på stan, förutsatt att du har stängt av telefonen förstås, och betalar enbart med cash.

1 kommentar på “Skyddsmask DIY

 1. Du ser ju mycket bra ut – Bert – med kaffefilter :)
  En bra idé (på rikssvenska) om man har Covid-19 och vill skydda dom andra !

  Några fakta (vetenskapliga studier):

  – filtrar som kostar t.ex. 20€/50st. skyddar bara dom andra, FFP1 – t.ex. kaffefilter
  – FFP2 skyddmask är litet bättre, men bara ~50-70% effektiv mot virus
  – CE N-95/96 FFP3 ger 98% skydd mot virus, kostar 10-20 €/st.

  Försvarsmakten (med hygien-experter) studerade desinfektion av massor slit-och-släng sjukhus-masker med H2O2 (väteperoxid) och resultatet var 100% rena och återvändningsbara…vi har FFP3 maskerna i familien och skulle utnytja dom och desinficera med rigligt ”käsidesi” efter bruk – om det andra Covid-brottet utkommer…

  Frisk och sund framtid för alla :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.