Bananflugor i all ära, men inte i glaset

Jag läste i natt Olga Tokarczuks novell ”Världens fulaste kvinna”. Man måste ju ha något lättsmält att koppla av med efter CNNs rapporter om Trumps senaste påhitt och grodor.

Så i dag var jag ute på nätet och spanade på bananflugor. En av flugorna dök upp i närbild. Väldigt nära bild. Och jag lovar, där skulle Tokarczuks fula kvinna hamnat långt i lä. Någonting fulare (vad är fult?) har sällan skådats. Och detta obetydliga och fula kryp ska befria oss från allt från Altzheimer till glutenintolerans, tror forskarna.

Det var inte för att uppleva skönheten i naturen som jag letade upp bananflugan. Det var för att bli kvitt otygen. De svärmar runt i köket, vid TV-fåtöljen – i synnerhet om det råkar stå ett glas vin där – och på alla möjliga ställen där jag inte vill ha dem.
En YLE-reporter ansåg i en artikel på nätet att bananflugans surr kan vara irriterande. Surret har aldrig stört mig. Jag har aldrig hört det. Däremot vill jag ogärna ha flugor i munnen när jag äter eller dricker
.
På nätet finns goda råd om hur man sätter ut fällor och kan slänga ut någon miljon döda bananflugor per dag. Funkar inte. Så länge det finns bara vin i glaset kryper de glatt omkring där. Men när den lilla droppen diskmedel tillförs för att de skall drunkna, då hålls de borta. Bananflugor skyr diskmedel. Så nu behöver jag få tag på något som doftar vin eller uppskuren tomat men som i likhet med diskmedel tar kål på ytspänningen. Det må låta mordiskt, men jag vill bli av med kräken. (Dom är ju så fula dessutom.)

Mitt minne från skoltiden och Mendels ärftlighetsforskning var att han använde bananflugor, eftersom de fixar nya generationer med en veckas intervaller. Som gjort för att forska i ärftlighet. Men där kom jag tydligen fel ihåg. Mendel höll på med ärter. Eller så har Wikipedia fel.

Så hur göra? Min erfarenhet hittills är att jag blir av med flugorna om jag sprayar hushållet med Fairy. Men jag gillar inte smaken!

En helt annan sak. Amorella. Jag skrev nyligen att det är litet (ganska mycket) skämmigt att gå på grund i hemmavattnen. Nu säger Olycksutredningscentralen att det kan finnas något där i farleden som orsakade olyckan. Någonting som man inte vet vad är eller vill säga något
om innan det är grund-ligare undersökt. Hoppas att inget fartyg släpps in i farleden innan man vet.

Ur led är tiden kanske inte, men värmen. 19 grader i går här på holmen, den 27 september 2020. Antagligen lika varmt i dag, hann inte titta efter. Behagligt. Men när saker inte är som dom brukar så blir en gammal litet orolig. Till skillnad från bananflugorna, som trivs och förökar sig.

This entry was posted in Bloggar, Harriet. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.