Fördelar med coronan

Folk förfasar sig över coronan. I nyheterna talades det nyss om att ren femtitusen dött i coronan i Storbritannien. Fruktansvärt, tycker hustrun.

Till vilket jag förstås genmäler att man måste se såna här siffror i sitt sammanhang, i relation till folkmängd och ’normal’ dödlighet till exempel. ’Normal’ dödlighet här hos oss är ju faktiskt 150 döda per dag, det vill säga tusen per vecka, 4600 per månad, 55000 per år. Så den under 2020 förväntade dödssiffran i corona, ca 500, blir mindre än en procent av alla dödsfall.

Storbritanniens folkmängd är elva gånger vår. Om man bara multiplicerar våra siffror med elva så skulle normal dödlighet där bli snäppet över sexhundratusen, vilket den enligt Google också är. Femtitusen döda där i corona nu, kanske sextitusen till årets slut, blir typ tio procent av alla dödsfall. Risken här är alltså en tiondel av risken i Storbritannien. Vi har skött oss bra.

Också med EU som referens har vi skött oss bra. Med en befolkning på 1,23 % av EUs (446 miljoner) har vi tills vidare klarat oss med bara 0,16 % (ca 350) av dödsfallen i corona inom EU (225 000, kurvan ovan). Så man tycker ju att vi kunde ha råd att ta det lite lugnare. I synnerhet som kurvan ser ut att plana ut.

För coronan har ju sina fördelar också. Det har ju ren konstaterats att eftersom resandet har minskat drastiskt så har ochså belastningen på klimatet minskat.

Och sen har folk börjat lära sig använda tjänster på webben – spara tid – i stället för att springa omkring till olika ämbetsverk och butiker.

Och lättare lär det ha blivit att boka tid hos bland annat tandläkare.

Och lättare har det blivit att hitta parkeringsplats. Och inte är det så fullt heller på caféer och restauranger. Och i snabbköpet drar folk sig snällt undan när man kommer snörvlande, ursäkta stövlande 😉

4 kommentarer på “Fördelar med coronan

 1. Snörvlande utan mask? Kan tänka mig att det är effektivt.
  CNN rapporterar varje dag om antalet coronadöda i USA och resten av världen och intervjuar folk som uttalar sig om hur illa Trump har skött det hela. Medan Trump själv säger att ”we” har gjort ett bra jobb och är värda A+. Rätt länge nu har dödsfallen legat på ca 1.000 per dygn, men så plötsligt i veckändan tog det två dygn att komma upp i tusen och i går kväll noterade jag en ökning på bara drygt 200 för det senaste dygnet. Det är väl bra. Men en elak tanke slog mig: De som uttalar sig för CNN skulle någonstans i ett hemligt skrymsle av hjärnan antagligen inte protestera mot om siffran hölls på tidigare höga nivå fram till valet. Men sånt kan man inte ens tänka.
  Visst låter det numera som om folk inte dör av annat än coronan, så det kan vara bra med litet proportioner. Men jag tycker inte om att smitfallen ökar hos oss (hos er?). I landet, alltså. Här på holmen har vi fortfarande 21 bekräftat smittade, den senaste i juli. Ingen intensivvård, inga dödsfall, peppar, peppar.

 2. Överdödlighet, dvs det att det dör märkbart fler än normalt pga coronan, har ju inte registrerats i alla länder. I våras var den mycket tydlig i Sverige och Storbritannien, men i Finland har vi inte haft det. Folk har ’bara’ dör i covid i stället för nåt annat. Det som varit det tydligaste kännetecknet har varit skevningen i likens åldersstuktur, många fler åldringar har dött något tidigare än vad man kunnat vänta sig. Alla ska vi dö, men ingen vill till himlen så kvickt…

  bifogar lite svenska data https://www.svt.se/datajournalistik/overdodlighet-under-corona/

 3. Att ni orkar förringa Coronan och dess faror. Varför är det just kommunisterna (eller vad man nu skall kalla oss idag) som allra mest intar skepticism inför Coronans dödlighet ? Liksom nästan alla mina ”kommunistiska” vänner också bryr sig fan i mikrobågsstrålningen från mobiltelefonerna och i radioaktiviteten från kärnkraften.

  Det är något i dessa attityder som får mig matt, som fick mig 1981 att inleda min reträtt från den kommunistiska sekten.

  Vi vet alla att Coronan är livsfarlig och att vi lyckats i Finland med att minimera dess spridning. Vi följde alla också med de internationella nyheterna i TV:n hela vintern och våren från Italien, Frankrike, England och nu på hösten från USA, Brasilien, Mexico m.fl. länder. Så vi såg alla patienter som fördes medvetslösa tiull sjukhusen.

  Jag mår illa av ert sätt att förringa sjukdomen. Eller den radioaktiva strålningen, eller den ickejoniserande mikrovågsstrålningen.

  Vilken lycka att vi aldrig lyckades med vårt stora projekt – att införa ”realsocialsm” i Finland.

 4. Christian, jag såg din kommentar först nu. Jag hoppas innerligt att du inte tror att jag (eller andra kommunister?) förringar faran med coronaviruset. Som jag skrev för drygt två veckor sen så tyckte jag inte alls om att antalet smittade ökade. Och det blir ju bara värre. Strålningen däremot vet jag för litet om för att ta ställning till. Vi får dagligen information om smittade och avlidna i covid-19 men inga uppgifter om ”smittade” och avlidna av olika slag av strålning, men det kanske beror på att det inte finns någon entydig strålningssjukdom utan man får olika symptom.
  I vilket fall som helst tror jag inte du kan beskylla Trump för att vara kommunist och han är den som i mitt tycke går i spetsen för att förringa coronafaran.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.