Rövare skor sig på coronan

Hustrun tillbringade några timmar i lekparken med dotterdottern. Kanske lite för optimistiskt klädd för nästnästa dag fick hon snuva och kände sig allmänt dålig. Hon hade innan det också hunnit hämta dotterdottern på dagiset och varit och hjälpt till vid ett  matutdelningsjippo.

I dessa dagar kan man ju inte vara nog försiktig. Hon var övertygad om att det var en vanlig förkylning men ville trots det försäkra sig om – det vill säga ha papper på – att det inte var frågan om corona. Annars skulle hon inte med gott samvete kunna hämta dotterdottern på dagis eller träffa nån överhuvud.

Så eftersom jag mindes att det ett stenkast från oss, på mässcentret, fanns ett drive-in center för coronatester – ser skylten varje gång jag kör förbi – så beslutade hon att ta ett coronatest där.

Sagt och gjort. Efter frukosten kollar jag på nätet att centret är öppet också söndagar, vi sätter oss i bilen och kör dit. Det visar sig att det är den privata aktören Mehiläinen som driver testcentret och eftersom hustrun inte använt sig av dess tjänster tidigare tar det en tid att först mata in alla hennes personuppgifter i deras system. Damen i luckan är mycket vänlig och i något skede säger hon något om betalning.

Vaddå betalning? Vi har ju utgått från att corona-tester ju förstås ur folkhälsosynvinkel måste vara gratis, det vore ju det enda vettiga ifråga om en sån här pandemi. Men när jag frågar vad testet då kostar säger hon att det totalt blir över tvåhundrasjuttio (270) euro. Vi baxnar – hutlöst! Men lite sent för hustrun att ångra sig nu. Jag som hade tänkt att jag eventuellt kunde testa mig på samma gång ångrar mig omgående.

Själva testet går smärtfritt och resultatet – negativt till all lycka – får hustrun samma kväll på Mehiläinens webbplats. Allt gott och väl, ifråga om coronan alltså.

Men inte ifråga om privata aktörer inom vården. Rovkapitalism. Rövarpriser. Den sammanlagda tid som Mehiläinen använt på att få fram testresultatet kan inte ha överskridit en timme, troligtvis mycket mindre. De tar alltså över trehundra euro i timmen för såna här enkla tjänster. Hutlöst! Företaget borde ju socialiseras omgående!

1 kommentar på “Rövare skor sig på coronan

  1. Fy fasen. Och så vill man att folk ska testa sig! Skrämd av detta ringde jag upp vår coronamottagning i Mariehamn. Gratis test. Det är staten som betalar, sade sköterskan som svarade. Jag berättade om drive in-testet och priset och hon lät först tvivlande. Men nar jag sade att det var en privat aktör sade hon ett talande ”Ja då så”.
    Det skulle vara intressant att veta vad ett test kostar i personal, analys mm. Dvs hur mycket staten = vi betalar för var och en som testar sig och hur stor vinst de privata gör på sin insats. Och är det staten som betalar också på er sida Skiftet? Jag har på nätet sett att ministeriet uppmanat kommunerna att inte ta betalt och det betyder att det kan variera från kommun till kommun. Vi har ingen kommunal sjukvård, allt fusionerades för några decennier sen under landskapet.
    Socialisera Mehiläinen? Håller tummarna!
    Skönt i alla fall med negativt besked.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.