Den finske mannens heder går ut över kvinnan

Justitieministeriet har 22.10 publicerat ett utlåtande om hur Sanna Marins regering tänker bekämpa mäns våld mot kvinnor under de återstående tre åren, ett nog så behövligt program med tanke på att finländska män ju fortfarande toppar EU-statistiken över våld mot kvinnor. Programmet, Naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntaohjelma (Program för bekämpandet av våld mot kvinnor), på 63 sidor, finns på webben, tills vidare tydligen endast på finska.

I kapitel 3 om hur och under vilka teman våldet ska bekämpas finns två delkapitel, om så kallat hedersvåld (3.5) och om digitalt våld (3.6), som jag vill kommentera.

Det så kallade hedersvåldet – som omfattar både social kontroll, hot om våld och fysiskt och annat våld – beskrivs i första stycket föredömligt utan hänvisningar till etnisk eller kulturell bakgrund men ren i andra stycket konstateras att det förekommer företrädesvis i immigrantsamfund. Med denna förhandsinställning klassificerar polisen ca tre procent av alla fall av våld mot kvinnor som hedersvåld som då nästan per definition utövas av andra än finska män. I mitt tycke ett alltför enkelt sätt att smita undan det faktum att mycket av det våld mot kvinnor som utövas av finländska män mycket väl kan klassas som heders­våld, till exempel de flesta fall där svartsjuka är inblandad. Vad är svartsjuka annat än sårad manlig självkänsla eller rentav äganderätt. Rädslan att förlora nånting man aldrig ägt, som min guru i tiden definierade svartsjuka. Hedersvåld alltså.

Digitalt våld mot kvinnor behandlas i utlåtandet allmänt och summariskt, på ett par sidor bara, vilket är synd eftersom nätet ju blir allt viktigare i våra liv. Lyckligtvis har Naisten Linja förra året gett ut en omfattande guide till offer för digitalt våld, hjälpare och när­stående, Digitaalinen väkivalta parisuhteessa ja sen jälkeen (Digitalt våld i och efter parförhållandet), där begreppen definieras och benas ut på 133 sidor. Bra gåva på farsdagen.

Digitalt våld är sådant våld och förföljande i och efter parförhållandet, som utnyttjar digital teknologi, såsom smarttelefoner, datorer, sociala medieplattformar, e-post, spårnings­elektronik, snabbmeddelandetjänster eller uppkopplad hemelektronik.

Det digitala våldet är egentligen i väldigt hög grad också hedersvåld – igen mannens patologiska behov att behärska och kontrollera sin egendom dvs sin kvinna vare sig hon lever med honom eller har flytt. I detta avseende är finska män ofta tyvärr lika goda kålsupare som sina bröder från mera patriarkaliska och misogyna kulturer.

Temat för årets Ljus, inte våld-kampanj, med demonstration den 25.11 kl 16 på Narinkentorget, är för övrigt (digitalt) hatprat riktat mot kvinnor. Våld det med.

1 kommentar på “Den finske mannens heder går ut över kvinnan

  1. Hmmm: vad jag förstår används väl termen ’hedersvåld’ uttryckligen om vissa kraftigt traditionsbaserade och med dessa traditioner ’sanktionerade’ förtrycksformer. Den helt vanliga misshandeln, svartsjukan, patologiska härskarkravet osv har inte denna koppling, utan är en mycket mera diffus, lös form. Även i vårt tämligen sexistiska samhälle är detta våld privat och personligt, inte ett av traditioner sanktionerat sätt att hantera familjeaffärer på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.