Ringa månen

Nu ska NASA låta bygga ett 4G-nät på månen så att framtida astronauter ska kunna ringa hem när de kommit fram. Och det är Nokia som ska bygga nätet så nu kan alla finländare slå sig för bröstet och känna sig lite delaktiga. Alternativt ta sig för pannan.

Tidtabellen lär vara att nätet ska vara funktionsdugligt 2030, om tio år alltså. Då ska det tydligen finnas så mycken mänsklig aktivitet däruppe att både människor och maskiner måste kunna kommunicera snabbt och tillförlitligt. GoogleMaps kommer säkert att ta fram kartor över månen så att man – astronauter och eventuella månturister – bara knappar in destinationens månkoordinater och så kör den intelligenta månbilen en dit. Och när en sån månkarta gjorts upp och lagts ut på webben kan ju var och en via Streetview cybersemestra på månen, utan att anlita Elon Musks Starship.

Man får väl anta att nätets strömförsörjning kommer att ordnas via solceller och ackumulatorer som laddas upp under måndagen (!) och ger ström under den mörka månnatten. Kärnkraftverk blir för tunga och för vindsnurror saknas ju atmosfär och vind.

Ringer man upp sin vän som turistar fysiskt på månen så får man ändå räkna med att samtalet förlöper långsammare än man är van vid. Avståndet till månen är enligt Google 384 400 km, vilket för ljus och radiovågor tar 1,3 s att tillryggalägga. Till det kommer systemfördröjningar, så man får säkert räkna med typ två sekunder i vardera riktningen. Och så måste man kolla kalendern för att veta när det överhuvud går att ringa månen – tänkte jag skriva, men inser ju med detsamma att månen ju nog kommer att vara uppkopplad hela tiden, via sändare på den sida av jorden som för tillfället ligger rakt under.

Att NASA inte på en gång satsar på 5G och sakernas internet är ju förståeligt – det kommer ju inte inom en överskådlig framtid att finnas så fruktansvärt många prylar däruppe som behöver kopplas upp. Och dessutom skulle 5G på grund av sina högre frekvenser behöva ett tätare nätverk av master. Men enligt pressmeddelandet ska nätet nog uppgraderas till 5G senare.

NASA har alltså enligt pressmeddelandet gett uppdraget till Nokia’s Bell Labs – tydligen har Bells anrika laboratorier köpts upp av Nokia. Borde man hurra?

1 kommentar på “Ringa månen

  1. Nokias huvudverksamhetspunkt i Silicon Valley heter Nokia Bell Labs. Det är ett av Nokias många forskningscenter. Jag har besökt platsen. Nästan alla andra av Nokias forskningscentra utomlands lades ner redan för inemot 10 år sedan.

    Nokia skall inte bygga mobilnätet själv utan uppdraget gavs av NASA till ca 14 storföretag varav Nokia var ett. Samarbetet med Nokia beror på säkerhetspolitiska aspekter. USA:s myndigheter samarbetar med Nokia och motarbetar de kinesiska motsvarande bolagen (Huawei m fl). Redan då Trump var i Finland meddelade han öppet att han samarbetar med Nokia.

    Värre är det dock med Elon Musks 5G-nätverk som han har riggat upp i jordens atmosfär med redan nu tusentals utsända satelliter. De intensiva 5G-sändningarna från rymden mot jorden saboterar all rymdforskning från jorden och också meteorologisk forskning och uppföljning, för att inte tala om mycket med i atmosfären som sabotearas av denna strålning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.