Läge för bankrån?

Efter att dottern med man och dotter(dotter) åkt tillbaka till Amsterdam börjar vi fundera på när vi ska åka dit igen – hustrun vill absolut hjälpa till med och umgås med dotterdottern, som under det halva året här lärde sig svenska så flytande som en treåring bara kan.

Och då inser vi ju att bådas våra pass går ut i medlet av januari. Dessutom ryktas det att passen ska bli dyrare nästa år. Så det blir att ansöka om nytt pass omedelbart.

In på polisens webbplats alltså. I början går det ju – till och med på svenska – ganska bra. Trots ett par omkastade länkar; när man klickar på ansökningsblankett kommer man till tidsbokningen och klickar man på tidsbokning kommer man till ansökningsblanketten. Nå, som svenskspråkig är man ju intelligent nog att klara av en sån här pikku juttu. Men i slutet när man ska intyga att den namnteckning och det fingeravtryck som finns i det gamla passet fortfarande är giltiga, så saknas texten för att de är OK, bara texten för att de inte är det finns där. Här får man som svenskspråkig gissa, och klarar det förstås igen. Men skärpning polisen !

Passansökningsproceduren går i och för sig snabbt efter att man identifierat sig med mobil-ID eller ID-kort instucket i kortläsare. Eller med bankens kodapp om man nödvändigtvis vill vara gammaldags. Eller med bankkoder på papper om man vill vara riktigt stenålders.

Av någon anledning meddelar blanketten emellertid halvvägs att jag innan jag kan få mitt pass måste besöka en polisstation för att ge fingeravtryck och namnteckning. Konstigt, hustruns pass är utfärdat tre dagar efter mitt och hennes fingeravtryck och namnteckning från det nuvarande passet tycks duga, men inte mina.

Så när jag betalat passet, och medan jag fortfarande är inloggad hos polisen så klickar jag på tidsbokningsknappen. Då ska man först välja polisstation, jag väljer Helsingforspolisen i Böle och får då på skärmen en kalendervy – men hur jag än klickar så visas bara ’Inga lediga tider’. Nå, skam den som ger sig, försöker med januari 2021; inte en enda ledig tid, inte i februari heller och inte i mars! Försöker sen med polisen i Esbo och sen Vanda – inte en enda ledig tid under tre månader framåt i hela Nyland tydligen.

Ringer polisens servicenummer och lyckas – på svenska – få en avbokad tid i Esbo, den enda enligt polisdamen i telefon, som beklagar polisens bristande resurser.

Läge att slå sig på bankrån kanske? Med polisen oanträffbar..

5 kommentarer på “Läge för bankrån?

  1. nå, har ni helst kommit så långt som att ta ett foto också? ett till konststycke. men det ordnar sig säkert, gick smidigt i Borgå senast. Tror systemet slumpmässigt begär somliga att visa upp sig, behöver inte vara någon konkret anledning. Men när man väl får det så går det ju lät att upphämta på närmsta butik, typ… vad sedan det är för idé, för tycker det systemet kan kosta mer än det nyttar

  2. Hela proceduren inleds med att ta ett passfoto hos en av polisen godkänd fotograf, som skickar fotot elektroniskt direkt till polisen och ger dig en kod som du sen ska skriva in i polisens ansökningsblankett.

  3. Nu är polisen faktiskt skyldig en förklaring.

    När jag idag klev in på Esbopolisens polisstation, en timme i förtid, för att kolla in läget, sade damen i infoluckan åt mig att bara gå in genast och ta ett könummer. Och när jag gick in och skulle trycka på könummerautomaten så ropade en av damerna i betjäningsluckorna åt mig att det inte behövdes, att jag skulle komma fram till henne bara. Och när jag tittade mig omkring så var jag nästan den enda kunden framför de uppskattningsvis tio betjäningsluckorna, där det satt sysslolösa poliser och väntade på kunder. Så jag klarade av mitt ärende på fem minuter och när jag gick var det lika tomt på kunder framför de lika sysslolösa poliserna bakom luckorna.

    Men på polisens webbplats får man alltså beskedet att det inte finns några lediga tider att boka. Är det polisens IT-support som klantat till systemet så att det visar fullständigt vilseledande information? Är det politik för att få mera resurser? Eller bara den gamla hederliga polisiära inkompetensen?

  4. Dom har säkert uppdaterat sitt system. Det har ju också Traficom gjort, så att de droneflygare som är skyldiga att bums anmäla till Traficom inte kan göra det. Med flera….det brukar vara så att när fabriken brinner så vet man att det var när den stod för underhåll. Nu vet vi att när systemet brakar ihop så är det för att programmet uppdateras. Dom har väl alla windows…..stäng inte av strömmen….det tar en stund….vänta en stund och starta om…..

  5. Det är kunderna som inte vågar komma till polisstationen vid sin bokade tid pga. Coronan, har jag hört. Samma som vid hälsostationer och laboratorier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.