Att hålla konspirationerna stången

Det här skrivs med anledning av Christians inlägg ”Konspirerar Tigern?”
Hoppas verkligen att ingen ger sig på sånt. Vad konspirationsteorier och fake news kan leda till såg vi med önskvärd tydlighet i natt, när den trumpistiska mobben gav sig på kongresshuset. Vi satt timme efter timme och följde dramat i direktsändning på CNN. Och oberoende av vad Trump har ansett om CNN och kanalens fake news så var det här inte påhittat, eftersom alla nyhetsmedier i dag berättar samma sak.

Under nattens timmar fick många kommentera och försöka förklara hur det kommer sig att människor, som uppfattar sig som patrioter, stormar huset där folkets valda fattar beslut på folkets vägnar. Jo, för att dom på fullt allvar tror att valet är stulet, precis som Trump har sagt hela tiden ända sen rösträkningen inleddes i november. Ja, faktiskt redan före det, för han var emot förhandsröstningen och sade att den leder till valfusk.

Och eftersom Trump har beskyllt det ena massmediet efter det andra – alla som har haft närgångna eller kritiska synpunkter på honom – för att sprida lögner, och eftersom det också finns medier som har stått på Trumps sida mot de ”lögnaktiga”, så har de Trumptrogna inte haft anledning att tro annat än på det deras president säger.

Så när dom sent i går kväll attackerade Capitol Hill var dom övertygade om att det var för landets bästa. Att försöka övertyga dem om motsatsen hade varit lönlöst just då. En och annan lär väl aldrig ge upp sin tro på Trump liksom det finns människor som till skillnad från Christian har kvar sin barnatro (förlåt) på kommunismen. Den kommunistiska tanken är visserligen vacker, men förstörs av att den ska omsättas i praktiken av oss människor. (Är den jämförelsen möjligen osaklig i någons tycke?)

Christian undrar lätt besviket om Tigern konspirerar? Grupper vars värderingar han har litat på står inte upp för det han vill arbeta för. Eller emot, som kärnkraften. Även om vi lyckas konstruera kärnkraftverk som aldrig drabbas av minsta lilla missöde så har vi slutförvaringen. Den sprider elände över folk i tusentals år om slutförvaret bryts sönder vid en jordbävning, terrorattack eller annat oförutsebart. Vem vill lämna sånt i arv?

Ändå gör vi det och de flesta är rätt tysta. Kanske tänker vi att risken är liten, om det händer så är det så långt i framtiden att jorden har gått under av annat. TV har under julhelgen matat oss med såväl dokumentären om Greta Thunberg som Attenboroughs film om hur vi utrotar art efter art på jorden, så framtidsutsikterna är aningen dystra i vilket fall som helst.

Och så har en god vän, ingenjör i teknisk fysik och nörd, talat om för mig att Marie Curie visserligen avled av strålningsskador, men då hade hon gått omkring med polonium i labbrocksfickan i 30 år.

Jag är inte Trumpist, så jag tror varken på det ena eller andra. Jag står som åsnan mellan hötapparna och kan inte bli salig på min tro eftersom jag ingen har. Men det är möjligt att jag använder kärnkraft varje dag. Här på holmen importerar vi el från både Sverige och Finland och vad den är hopblandad av kan man kanske inte alltid veta. Men ok, i princip tycker jag inte om kärnkraft. Och att ha Putin med på tåget? Helst inte.

Gör jag nånting? Jag har gift mig med en man som har låtit installera en vridbar solcell på taket för att ladda elhybridbilen. I övrigt handlar det mest om lättja.

Vad gäller elöverkänsliga har du Christian säkert rätt i att de drabbade inte möter stor förståelse i samhället. Den kan ta sig en massa olika uttryck, som lika väl kunde bero på något annat. Då är det väldigt bekvämt att skjuta det ifrån sig. Och vi i den stora majoriteten har svårt att tänka oss in i hur man lever om man ska undvika allt vad strålning heter. Så nu förstår jag bättre dem som samlar namn mot 5G. Det gjordes också här i Mariehamn och jag tackade nej till att vara med. Argumentet att 5G-masterna kunde ta livet av mig gick inte hem. Men om någon hade sagt att andra kan må dåligt av det. Så vet jag inte.

Konspirerar vi bloggare? Eller försöker vi hålla konspirationer på avstånd? Jag hoppas på det senare.

4 kommentarer på “Att hålla konspirationerna stången

 1. PS till min egen text ovan. I samband med nattens händelser kom det fram att medarbetare och medpolitiker hade börjat diskutera huruvida Trump klarar av jobbet. Att avsätta en president är inte enkelt och kan vara knepigt så nära mandatperiodens utgång. Men det sades också att flera i staben, rådgivare av olika slag, vill avgå. Bums.
  Snälla, håll ut. Om de som nu jobbar för Trump i Vita Huset inte har lyckats hålla honom på mattan mer än så här, hur går det då om de lämnar innan han har flyttat ut ur Vita huset? Var finns knappen han kan trycka på och vem hindrar honom om alla avgår? För som medarbetare och medpolitiker säger nu, han är instabil, out of mind. Om han släpps lös i Vita huset utan övervakning, vad hindrar då att han släpper ut alla kärnvapen och tar den otacksamma omvärlden med sig i graven?

 2. Ifråga om kärnkraften måste det ju framhållas att sen när / om vi äntligen lyckas få till stånd fungerande fusionskärnkraft så försvinner ju problemet med slutförvaring – det finns helt enkelt inget att slutförvara. Det har nu i decennier talats om att fusionskraftes kommer att förverkligas inom trettio år, och det verkar tyvärr som om det fortfarande är om trettio år man kan hoppas på fusion, men det görs dock hela tiden små framsteg så man måste väl hoppas på fusionskraft förr eller senare.

  På tal om radiofrekvent strålning så är väl det enda sättet att undvika den att skaffa fram en gammaldags riddarustning av plåt som väl borde fungera som en Faradays bur ;-)

 3. Att Bert orkas fortsätta att jävlas och vara cynisk beträffande strålningsskadorna. Indirket så är denna attityd just en konspirationsteori, för då han förnekar mobilstrålningens faror (som WHO:s cancerorgan klassat som möjligen cancerframkallande) så utpekar han ju egentligen mig som spridare av ”lögner”, dvs. konspirationspåståenden.

  Och till Harriet: Trump och hans anhängare anföll kongressen i går litet efter att jag skrivit mitt inlägg. Fruktansvärt. Och: Putin är inblandad upp till tänderna i Fennovoimas kärnkraftverksbygge i Österbotten. Rosatom, det ryska bolaget som äger samtlig kärnkrafts- och kärnvapentillverkning i Ryssland, styrs ganska direkt av Putin. Rosatom är största enskilda ägare i Fennovoima. Rosatom finansierar hela bygget och levererar reaktorn. Och: Det har skett otaliga små tillbud i Finlands kärnreaktorer. Senast i Olkiluoto tvåan för några veckor sen. Automatiken lyckades stänga kraftverket i tid, annars hade det exploderat såsom det gick i Tjernobobyl. Men fortfarande vet man inte exakt vad som egentligen låg bakom olyckan i Olkiluoto.Tillbudet klassades som storolycka, nödalarm gick ut till alla myndigheter. Men eftersom de fick det stängt i tid så undvek man nu en nationell storkatastrof. Jag kollade för övrigt på väderlekskartorna då det hände, vinden låg de närmaste dagarna efter olyckan rakt mot Åland.
  Olkiluoto trean har man inte kunnat starta eftersom det skett så många tillbud under byggnadstiden,, violken redan nu slagit världsrekord gällande hur länge det räckt att bygga kraftverket.

  Lovisas kärnreaktorers kärnavfall gick de första decennierna efter att kärnkraftverken blev färdiga tillbaka till Ryssland där Rosatom gjorde sprängmedel för kärnvapen av avfallet.

 4. Jag märker att det finns en del att kommentera i den här diskussionen ännu.
  Att konspirera, konspirationsteori, fakenews osv. Det här är gamla begrepp som används på ett nytt sätt idag. Om man förut t.ex. förde en hygglig oh fräsch diskussion i tidningar och media om huruvida mobiltelefonstrålningen var hälsovådlig eller inte och om storföretagen har sina fingrar med i spelet för att påverka opinioer så har den här typen av öppen dialog försvunnit. I stället stämplas t.ex. vi elöverkänsliga som febrilt försöker upplysa medborna om de hemska känningar vi har av strålningen som spridare av konspirationsteorier (för att en del av oss påstått nånstans att 5G kan förorsaka virusepidemier och mutationer). Och att nån målvetet därför försökte sprida detta virus också via strålning. Jag sprider inte sådana teorier, men efter alla mina insändare i Hbl om strålningen så går Hbl:s ledarreporter ut mot mig i sitt svar att vad än jag säger om 5G är konspirationsteoretiskt. På det här viset har man i den ledande pressen (Hbl och HS) kunnat ta livet av all farlig samhällskritik utan att nånsin ge oss ”sista ordet” i diskussionerna.
  Många andra viktiga diskussioner har också blivit nedtystade via den här taktiken.
  Ofta handlar det om sådana frågor och inlägg som vänstern lyfter fram. Strålningsfrågorna är ju främst av allt en sak som intresserar de allra största IT-bolagen i världen, som har gigantiska ekonomiska intressen i att kunna fortsätta att bygga ut mobilteknologin och -trafiken utan kritik och reglering. Storbolagen gör all reglering inom teleindustrin själv: Organet ICNIRP (En i Tyskland registrerat privat stiftelse som leds av personer som utser sig själva till 100 procent) har ”monopolrätt” att bestämma om hur höga strålningsvärden som tillåts i de viktigaste västländerna.I Finland är det inskrivet i både den gamla och alldeles nya strålningslagen att Finland följer ICNIRPS rekommendationer, som i praktiken innebär skyhöga tillåtna strålningsvärden. Det finns hur många publicerade bevis som helst över att ICNIRPS sakkunniga och ledare har direkta bindningar till IT-industrin. Senast har man visat detta i en utredningen inom EU-parlamentet. Och förvisso: Om jag då säger att ICNIRP, ett nästan helt hemligt organ, står bakom den starka stårlninmd en konspiratíonsteori: Att det finns en hemlig agenda och hemliga krafter bakom spridningen av strålning.
  Och det stämmer ju.
  Exakt på samma sätt som det gjorde det i tiden gällande DDT eller Asbest eller nikotin eller mängder med andra gifter. Det fanns alltid enorma ekonomiska intressen bakom spridningen av dessa gifter, men förut talades det inte om att det innebar att konspirera då man oftast inom vänstern och miljörörelsen gick ut och påvisade dessa bindningar till de internationella monopolbolagen.

  Idag gör man det. Att visa att monopolföretag idag har stora ekonomiska intressen bakom ökningen av strålningen stämplas nu som ”konspirationsteori”. Med att byta ut ett enda ord har lyckats med att brýta udden av en av den gamla klasskampens vanligaste kampmetoder. Ett enda litet semantiskt ordval och all gammal sanning går upp i rök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.