Do You Love Me?

Här lite harmlös underhållning som mellanspel, som motvikt till eller tröst inför – åtminstone för mig – allt rävsaxeri, antivaxxeri och annatxxxxeri hit och dit. En jättehärlig snutt med robotar som dansar till låten Do You Love Me. Tittar på den när jag börjar känna mig mosig efter att ha suttit alltför länge vid datorn:

Det är alltså frågan om verkliga robotar, utvecklade av företaget Boston Dynamics för att till exempel kunna sättas att utföra uppgifter som en människa inte kan, som till exempel att gå in i förgiftade eller radioaktiva eller annars farliga utrymmen eller omgivningar. Eller, som den stora tvåhjuliga lastroboten, att flytta varor i en fabrik eller i ett lager, timme efter timme. Boston Dynamics har vad jag förstått ochså försökt få militären att intressera sig för sina robotar, ett krigsscenarium är väl bland det farligaste man kan tänka sig, men militären har inte varit speciellt intresserad, den tycker att robotarna är för snälla och menlösa. De håller i stället på att ta fram egna robotar som säkert inte programmeras att dansa..

1 kommentar på “Do You Love Me?

  1. Men det finns, eller har funnits, modiga och snälla militära robotar. I måndagens Helsíngin Sanomat berättas om en veteran som begrovs med medaljer och hederssalut (?) i Irak 2013. Hen hette Boomer och var en robot på fyra hjul som desarmerade bomber. Soldaterna behandlade sina Boomers som kompisar och någon tog sin Boomer med på fiske.
    Och en och annan har väl pratat med sin Roomba, gett den smeknamn. Jag blev så inspirerad av artikeln så jag genat plockade fram vår Roomba och lät henne göra några varv i hallen. Men efter en timme smet hon in i badrummet, i den mörkaste vrån och blinkade gult. Ibland pratar hon med mig. Hennes ursprungliga uppgift var att hålla rent under sängen, där gamla ryggar och knän har svårt att komma åt, men hon tar sig runt litet överallt i huset. Ibland retas hon med oss och gömmer sig under sängen när det dags för tömning och laddning. Hennes snurrande rörelser påminner om dans.
    Jag börjar förstå soldaterna som gav Boomer en fin begravning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.