Vaccinkrigare

Känslor och åsikter versus kunskap och fakta. Vad ska vi låta oss styras av? Det är frågan som blir hängande i luften efter att jag sett SVTs Vaccinkrigarna på YLE arenan.

Själv har jag nog svaret ganska klart för egen del; det är nog fakta och kunskap som jag helt enkelt måste prioritera för att kunna anse mig vara någotsånär intellektuellt ärlig och rationell.

De svenska journalisterna Anna Nordbeck och Malin Olofsson har wallraffat sig in i vaccinmotståndsrörelsen både här hemma och i USA och lyckats intervjua både ledare och medlemmar genom att utge sig göra en film för den svenska vaccinmotståndsrörelsen.

Man har ju nog förstått att det på webben finns dessa bubblor, ekokammare, där bara de egna åsikterna och känslorna släpps fram och förstärks, men här kommer de här människorna en inpå livet; människor för vilka det räcker som argument för nästan vad som helst att det är min åsikt och i ett fritt land får man ju ha en åsikt, eller ? Och min åsikt, som baseras på mina känslor, är väl lika god som nån så kallad experts (eller docents i Sipiläs tappning). För det är ju så att både forskning och massmedia är delaktiga i en gigantisk världsomspännande konspiration med mål att hjärntvätta vanligt folk så att vi ska kunna styras enligt elitens önskemål. En elit som vill decimera jordens befolkning genom massvaccineringar som förstör vårt immunsystem och gör oss sjuka och kontrollerbara. Här plockas till och med Bill Gates igen fram.

Så tro aldrig på vad massmedia och myndigheter påstår. Verklig information får du enbart genom rörelsen och dess egna experter som visserligen misskrediterats av så kallade vetenskapsmän men det är ju bara vad man kan vänta sig. Ju mera kritik vi få dess starkare blir vi i vår gemenskap. Som de urkristna liksom.

Ja jag får nästan en känsla av att vaccinmotståndarna fungerar som en religiös sekt och de facto har den vad jag förstår starkt stöd just i bibelbälten både här och over there. Och kanske i prekariserade rost- och andra white thrashbälten. Egna frälsare och predikanter har de också, som den avdankade och avlegitimerade läkaren Andrew Wakefield, som gjort en studie på tolv (12 !) barn som i något skede efter MPR-vaccinering blivit diagnosticerade med autism, en studie som (naturligtvis) enhälligt utdömts av medicinsk expertis, men tydligen utgör en trossats i den här sekten. Han talar om vaccinering som inledningen till den sjätte utrotningsvågen, där vi och inte dinosaurierna ska gå under.

Skrämmande. Men när jag efteråt kollar åsikter om filmen på webben hittar jag bland annat följande kommentarer:
– Detta har jag missat, är det svenska antivaxxare? Finns det på SVT play? Ligger i så fall serien under humorkategorien?
– Ganska få ändå, tror jag. Det verkar som att 5G-tomtarna är vanligare.

Så förhoppningsvis är vi nordbor ändå ganska immuna mot antivaxxandet. Filmen tog ett och ett halvt år att göra. Den visas på YLE Arenan i tre avsnitt. Rekommenderas!

17 kommentarer på “Vaccinkrigare

 1. Igen tycks Bert ha lagt ut litet av en rävsax för mig, med sitt prat on 5G-motstånd i samma andetag som han talar om vaccinmotsåndet. Allt motstånd skall krossas !
  Hbl rescenserar idag Dokumentet inifrån: Vaccinkrigarna, som Bert går igenom i sin spalt. Rescensionen går litet på samma linje som Berts text.

  Jag hör inte till vaccinmotståndarna men jag är för säkerhets skulle kritiskt inställd till många vacciner, trots att jag för det mesta nog tar av dem. Lägg märke till att 50 % av fransmännen är vaccinkritiska och nästan vaccinmnoståndare. Hör halva Frankrikes befolkning då till en sekt, Bert ?
  Det mesta av vaccinmotsåndet bygger på att folk vill följa en sund försiktighetasprincip. Narkolepsin som var en följd av vaccinet mot svininfluensan är en fruktansvärd, invalidiserande sjukdom. Jag känner en ung man som drabbades. Han bor nu på ålderdomshem och bägge föräldrarna ruinerades och hamnade att lämna sina jobb då de skötte honom. Narkolepsifallen var rätt många internationellt och det handlar om en livslång sjukdom.
  De vaccinkritiska har oftast kritiserat de konserveringsmedel som ingår i vaccinen, tidigare var regeln den att kvicksilver ingick. Också många av de förstärkningsmedel som ingår har visat sig vara farliga och möjligen cancerframkallande och framkallande andra sjukdomar Under de senaste åren har barnen i Finland fått ett annat vanligt flunsavaccin än de vuxna för att barnen är överkänsliga mot de giftiga konserveringsmedel som ingått i vaccinen. Jag har vanligvis tagit av vaccinen som ges barn.
  Det finns grupper av vaccinmoståndarna som kanske är mer sekteristiska, men dem behöver man inte ansluta sig. Jag känner några österbottniska sådana. Helt vanliga unga kvinnor som är oerhört inlästa på vaccinets eventuella skadeverkningar. Några av dem jobbar verkligen också ihop med de elöverkänsliga. Just dessa personer är inte religiösa men de bor nog inom bibelbältet där en kritisk hållning till många frågor tycks råda. En fin sak, tycker jag.

  Berts inlägg riktar sig mot all vaccinkritik. Han ifrågasätter alltså den så viktiga försiktighetsprincipen som skall tillämpas inom såväl naturforskning som miljöpolitik och hälsovårdspolitik.

  Jag var patient i öppenvården några år i början av 10-talet på Helsingfors sömnklinik och kom då under flera år i regelbunden kontakt med deras överläkare Markku Partinen, professor i neurologi vid Helsingfors Universitet. Partinen är den kändaste läkaren i världen som lyckades avslöja sammanhanget mellan svininfluensavaccin och Narkolepsi. Det här sammanbandet erkändes inte genast utan motarbetades av all världens politiker och vetenskapsmän och motarbetas de facto på sina håll ännu. Dylika vaccinkritiska forskare behövs för att göra vaccinen tryggare i världen.

  Samma sak gäller med Anti 5G-rörelsen som Bert lyckas få med i en slutknorr i sin artikel, som ett bete i sin rävsax som var utlagd för såna som jag. Jag vet att en hel del anarkistiska Anti 5G-grupper opererar inom Facebook och jag är rasande på många av dem för att de själva inte vanligtvis är elöverkänsliga och de driver därför andra frågor än vi i sitt 5G-motstånd. Men vi kopplas ihop alla och läggs under konspirationsteori-rubriken.

  Jag trodde i tiden att kommunisterna var bättre på att försvara människor i hälsofrågor, men denna illusion har nog dammats av för mig redan under många decennier. Och Bert kallar vaccinmotståndarna sekterister. Jag om nån vet hur sekteristisk vår kommunistiska rörelse var på 1970-talet. Inte bara vi taistoiter utan i lika mån “revisionisterna”, t.ex. kärnan av finlandssvenska folkdemokrater kring folkbildaren Harri Edgren.
  Och idag finns det åtskilligt med olika slags grupper inom alla samhälliga fält inom de sociala medierna som är rena religiösa sekter. Det är normalt för små och intensiva och utsatta grupper att de utvecklas i sektreistisk riktning.

  Vi elöverkänsliga är inte alls bättre på den punkten, det erkänner jag öppet. Vår föreing har letts under 2 decennier av en karismatisk ledar som varit en ren diktator för föreningen och hindrat den att utvecklas i demokratisk riktning. Och den här ledaren har på riktigt omgett sig med en grupp religiösa personer. Vi andra har dock kämpat mot detta och därför har föreningen splittrats och de flesta har lämnat den.

  Så det här är inte lätta saker och därför hatar jag att man bara slänger ut kritik såsom Bert utan hänsyn till en mer mångfacetterad verklighet där alla nog strävar efter en riktig sanning. Och jo, jag har inget emot filmer som Vaccinkrigarna.

 2. Tack till Christian för inlägget! Jag gitter inte ens bevärdiga BB:s inlägg med ett svar; jo, det är precis faktum det gäller och det hittar man dels i anmälningar om biverkningar av vaccin och sedan patologin kring de som drabbats av dem. Men framför allt så är det frågan om att journalister har ljugit och bedragit för att trakassera Linda och hennes familj, det är vidrigt, det är omoraliskt, det är mot journalistreglerna, mot SVT (och Yles för den delen) utgivaransvar och jag hoppas hon vinner ersättning. Här hennes inlägg om den regelrätta förföljelsen, så ta in den sidan av saken innan du kommenterar, BB!

  https://vaccin.me/2020/12/16/svt-branner-haxor-pa-bal-i-vaccinkrigarna/

  https://vaccin.me/2019/01/09/att-grava-sin-egen-grav-systemmedias-satt-att-hantera-vaccinfragan/

 3. Här har vi den rätta länken, ett totalt karaktärsmord som Linda kallar det själv. Och där tycker jag var och en som i deltar i offentlig debatt i det svenska debattrummet kunde reflektera varför denna tendens att hänga ut och förlöjliga särskilt kvinnor, såna som kan yttra sig, är kompetenta och slagfärdiga.

  “Nu har jag blivit utsatt för ett övergrepp som vida överskuggar det som Expressen gjorde i våras. Jag trodde inte att sådant här skulle kunna hända, och jag förstår inte att det finns människor som kan spela så goda då de har så onda avsikter. Att den påstått ansvariga för hela övergreppet – Emelie Simmons – dessutom representerar Svenska kyrkan känns än mer absurt. Hon har ett eget bolag med namnet Simmons Communication AB, registrerat i Stockholm, och hon utför många uppdrag åt Svenska kyrkan i egenskap av frilansjournalist och kommunikatör.
  Att försöka sammanfatta detta så pass kort att ni orkar läsa hela artikeln kommer nog inte att lyckas, för det är en väldigt lång historia. Jag känner dock att detta måste belysas från alla håll för att ni som vill läsa och försöka förstå vad som har hänt ska få en rättvis chans att faktiskt förstå. Dessutom är det ett sätt för mig att bearbeta allt som har hänt. Därför kommer mitt eget behov av att få kartlägga allt att gå före läsarnas förmodade önskan om ett kort och koncist inlägg. https://vaccin.me/2020/11/20/svenska-kyrkan-emelie-simmons-svt-malin-olofsson-karaktarsmord/

 4. Alldeles otroligt att debattklimatet också här i Norden på sina håll tydligen är så polariserat som jag tänkte att det kan vara bara där bland trumpjänkarna, dem kan man ju inte ta på allvar. Men i kommentarerna i de trådar A-K hänvisar till talas det om häxbränning och det verkar ju mest som om de här modiga wallraffande – sista utvägen att ta sig in i en ljusskygg organisation – SVT-journalisterna skulle vara de som borde brännas. Otroligt. Och verkligt skrämmande.

 5. “de bor nog inom bibelbältet där en kritisk hållning till många frågor tycks råda.” – det är ju också där ett problem ligger. Denna hållning ritar sig mot så väldigt mycket i samhället som inte stämmer överens med en bibeltextbaserad världsåskådning. Sedan lägger man på en del rätt egenartade beräkningar, tolkningar av biverkningar, mr Wakefields ovetenskapliga påfund och så har man en färdig ‘kritisk hållning’. Där Blom talar om sekterism inom vänstern – också på sin tid en form av kritik – så är han mycket långt ifrån den verkliga sekterism som bibelbältena världen runt bjuder på.

 6. Så du har svårigheter med läsförståelsen, BB? Ta lite mer tid att begrunda. Vad Linda skriver, i klarspråk, är att hon utsatts för en veritabel häxjakt av SVT, som bedrivit ett projekt mot henne i flera år under falska förevändningar och lurat henne att vara med, bandat in ljudet då hon inte visste att upptagningen sparades, filmat henne med mikrofon då hon är hemma hos sig, utan att hon vet i vilket sammanhang det användes. Det från ett program som ska granska det svenska samhället, politiskt ansvariga osv! När har inflytelserika svenskar “granskats” till den grad i Sverige att man bandar dem inne på toaletten också?! Jag har följt det här drevet mot henne i fem år nu och det räcker, för fan. Det enda positiva är att det blivit debatt kring det också i Sverige och framför allt kring hur lågt SVT kan sjunka.

 7. Ja ja det är nog jättesynd om Linda. Men det är ännu mera synd om alla godtrogna stackare som på grund av henne och hennes antivaxxeri vägrar vaccinera sig och så inte bara passivt utan också aktivt genom att uppmana folk att inte vaccinera sig bidrar till spridningen av coronan (och andra sjukdomar). Att SVT avslöjar såna här närapå kriminella aktiviteter tycker jag är enbart schysst och säkert i enlighet med deras uppdrag.

 8. Tack Anna-Karin för länken till det nya programmet med Linda. Det är nog ganska skrämmande hur Bert måste gå åt alla som är kritiska idag mot vaccinerande eller mot mobiltelefonstrålningen eller kärnkraftsstrålningen. Och det är ju bland oss vänsterfolk inte enbart Bert som visar denna sida av sig så ofta utan många andra också.
  Visste ni om att kärnkraftsolyckan i Olkiluoto för nån månad sen inte alls förorsakades av ett “tekniskt fel”. Nu har rapporten om olyckshändelsen kommit ut och där avslöjas att det var ett mänskligt misstag som ledde till att kärnkraftverket kördes ner på nolltid då den radioaktiva strålningen plötsligt sköt i höjden inne i reaktorhallen. Det här mänskliga misstaget klassas som ett “systemmisstag”, dvs. man hade inte ens kunnat föreställa sig att dylika misstag kunde ske. Samma sak skedde i Tjernobyl i tiden men då slocknade inte kärnkraftverket utan reaktorn blev på och exploderade. I Finland fungerade tekniken till all lycka den här gången ordentligt och reaktorn stannade snällt. Men det hade kunnat gå värre för kärnkraftverksoperatörerna hade på riktigt gjort ett stort mänskligt misstag.
  I Fukushima i Japan inträffade igår en jordbävning med magnituden 7,3. På samma ställe där en tidigare jordbävning fick kärnkraftverken att slockna vilket ledde till härdsmälta. Miljontals med människor lär ska vara utan el idag. Vi vet inte ännu om Fukushimas kärnkraftverk påverkats av den nya jordbävningen.

  Vaccinmotståndet och motståndet mot mobiltelefonstrålningen hör till samma kategori som motståndet mot kärnkraft. Om inte vänstern förmår se igenom problemen med ett ibland alltför kategoriskt motstånd mot nya vaccin och mobiltelefongenerationer så vem skall göra det i så fall ? Bättre att vara försiktig och kritisk i början än att svälja allt utan kritik.Det finns massor med problem med alla nya vaccin men ändå skall vi sträva till att få fram ett sådant vaccin som det är tryggt att ta. Därför måste man också få vara kritisk och framföra konkreta belägg för problem med vaccinet.

  Vad skulle du säga, Bert, om vi nu erbjöd dig en spruta med Sputnikvaccin ?
  Det finns nog många bland oss avdankade kommunister som gladeligen skulle ta det frivilligt eftersom så många av oss anser att Putin fortfarande representerar ett gammalt sovjetiskt samhälle. Inte har vi väl fördomar mot Sputnikvaccinet ?

 9. Den såkallade ‘vänstern’ här tycks ha problem med både argumentation, diskussionsklimat och netikett eftersom man absolut ska gå till personliga attacker. I mitt inlägg om Vaccinkrigarna, som ju var en recension av ett av SVT producerat program som visas på YLE Arenan, har jag inte en enda gång nämnt några namn utom dem som ingår i programmet, men blir ändå personligen påhoppad av de här ‘vänstermänniskorna’ som tydligen tycker att man inte får ha några som helst kritiska åsikter om skräckpropaganda mot vaccin, strålning mm.

 10. Där A-K har Linda på hjärtat har Christian Blom avdankade kommunister på hjärnan. Som en – ingalunda avdankad – kommunist med rätt stor tilltro till den medicinska vetenskap som klarat mitt liv en gång med ny cellgiftteknik, ett par gånger gjort det betydligt lättare, en gång klarade min systers liv med en banbrytande operation, blir jag ganska lessen över den form av inlägg jag sett här. Jag har för resten förstått att Sputnikvaccinets tredje testnivå har genomförts med rätt goda resultat, så när Astra-Zeneca mfl schabblar bort det hela så kan det rätt som det är hända att vi vecka 14 och framöver är de som blir erbjudna det.. Vad Putin har med Sovjet att göra förstår jag inte, annat än att Vladmiri IV nu brukar alla de korruptions- och våldsmetoder det ryska samhället tyvärr tycks ha tradition på – Sovjet icke undantaget – men mera känns han som Nikolai I.

  Det är just en sådan ohelig allians av vaccinmotstånd-känkraftsmotstånd-mobilmotstånd som gör att hela paketet är totalt komprometterat. Om där inne finns något unsa av förnuft – som tex frågan om känrkaftens säkerhet respektive avfallshantering – så tenderar den att drunkna i silvervatten eller vad det nu är.

  Vänstern, som är en politisk rörelse som åtminstone borde ta det där med klasskamp, kapitalets makt osv på allvar, håller sig hoppeligen mycket långt borta från denna typ av pyttipanna.

 11. Vad nätetikellen anbelangar här i vår diskussion så vet du nog Bert att vi under snart 10 år på den här bloggen fört en intensiv diskussion, mest du och jag sinsemellan, om huruvida mobiltelefonstrålninge är hälsovådlig eller inte. Förr var det här mer tillåtet men nu har “mobiltelefonmotståndet” kopplats ihop med det idiotiska pratet om att motståndet mot 5G är en del av en mer omfattande “konspirationsteori”. Så nu är det alltsåm gångbart att skälla ut oss elöverkänsliga med bägge handflatorna.

  Jag uttrycker bara uppgivenhet. Att jag 2009 fick allvarlig cancer i halsen där jag hållit mobilen 10 år betyder ingenting som “bevis” trots att det var just telefonringandet som satt igång symtomen i halsen varje gång.

 12. Ja, tack för en intensiv debatt. Jag håller med Christian i att det här är tecken på en ny kraftansträngning; dels så ska ingen få tänka själv i samhället, trots att det heter att vi sammantaget åtnjuter en högre bildningsnivå än någonsin förr, dels så ska inte åsiktsfriheten ens respekteras mer, knappast några andra personliga fri- eller rättigheter heller. Tydligen har inte BB själv sett de här inslagen som han påstår sig recensera (annonsera, snarare!); det är ett vidrigt personligt påhopp under falska föregivanden som pågår i flera års tid och hemma hos-reportage under falsk förevändning är trakasserier/hemfridsbrott/ärekränkning i kubik. Det här är ingen aktör som har något vare sig ekonomiskt eller politiskt intresse; “wallraffa” så handlar om verksamhet där man synar missförhållanden och utnyttjande, vare sig aktören är förvaltning, ett bolag osv, och det saknas andra möjligheter än att presentera sig under falsk flagg. Det handlade inte om att debattera vaccinens biverkningar utan om att hänga ut någon för sina åsikters skull. Om de ville ha en sakdebatt så var ju Wakefields roll intressant och honom hade de ju filmat men de argumenten kommer knappt fram i dokumentären (har jag hört, för jag har heller inte sett den). Jag var på en konferens där Wakefield var med för några år sedan och han är synnerligen saklig och sakkunnig på området. Så, kanske beställer Bert ett dussin doser med Sputnik åt sig och familjen? Men den häxbrygden vill du väl inte ha, eller?

 13. Om du Christian upplever att vi har fört intensiva diskussioner om mobiltelefoners eventuella farlighet och att jag tar varje chans att lägga ut ‘rävsaxar’ om strålning för dig så får du väl leva med det då. Ha det så trevligt. Skaffa förstoringsglas.

  Att Anna-Karin inte ens själv sett Vaccinkrigarna som jag (efter att ha sett alla tre avsnitt och diskuterat dem med hustrun) recenserade i mitt inlägg är tydligen signifikativt för antivaxxare; utan att själv ens besvära sig med att titta på serien kallar man den “ett vidrigt personligt påhopp” osv. Och Wakefield som ju pga vetenskapligt fusk fråntagits sin legitimering blir ‘sakkunnig’..

  Sputnik ska jag liksom Anders prova på sen när Astra-Zeneca schabblat bort sig ;-)

 14. Jag har bara inte kunnat se Vaccinkrigarna, eftersom jag är utlandsbosatt och på grund av EU:s geolokaliseringsregler för public service TV så kommer jag inte åt avsnitten. Wakefield gäller det att bekanta sig med, det är en synnerligen saklig expert på området; det enda han i tiderna sade var att sambandet mellan autism och MPR-vaccin borde utredas, efter det gick drevet mot honom sedan 1990-talet. Men han har forskat en del sedan dess, har bl.a. gjort två filmer som är verkligt sevärda (Vaxxed och en uppföljning).
  Du kan lite moderera tonen själv, Bert, vad gäller nätiketten här. Jag gillar inte att se mitt namn utskrivet i samband med varken den ena eller andra benämningen, så låt blir det.

 15. Ja ursäkta, men det var i en tidigare tråd här på tigerbloggen fråga om att både bloggare och kommentatorer på grund av ansvarsjuridiska skäl helst borde skriva under eget namn, så jag ändrade då i inställningarna så att alla bloggare nu framträder under eget namn och eftersom du också så sent som i november ännu skrev inlägg så kom du med. Så skriver du nu ett inlägg syns det under ditt hela namn.
  I kommentarer syns det namn du skriver in i rutan ‘Namn’ men placerar du kursorn på bildikonen till vänster om namnet syns ditt förnamn, försökte nyss ersätta det i inställningarna med A-K men det som visas tycks generaras av appen Gravatar där du ev har ett konto.

 16. Ni såg kanske igår kväll på Yles A-Studion i TV 1 ? Ett av ämnena var vaccinmoståndet i Finland. I förbifarten skällde redaktören också ut TV-serien om vaccinmotsånd som vi pratat om här. Yles redaktör hade också litet “walraffat” själv, kontaktat vaccinmotståndarna i de inhemska sociala medierna och lekt att redaktören var “äkta vaccinmotståndare” och bett om bankkontonummer att betala stödpengar till. I programmet visade det sig att de aktörer man vänt sig till var mycket små sådana, som antagligen bara representerade några enskilda personer eller kanske bara sig själv. Liknande grupper finns inom alla samhällsområden idag på nätet. Något hot mot samhället eller vuxna människors förmåga att tänka själv i vaccinfrågorna utgör dessa definitivt inte, och därför är det onödigt att lyfta fram den och gå åt dem. Däremot deltog två universitetsforskare i tv-programmet också och de hade en mycket saklig inställning till vaccinmotståndet. De talade om naturlig försiktighet som människor uppvisar och hur detta i olika länder är starkt kulturellt betingat.
  Lika väl kunde ju Bert och andra ta upp frågan om alla de hundratusentals med religiöst engagerade människor i Finland som vägrar ta emot blodtransfusion vid sjukdom eller operation och som vägrar mycken annan behandling också. Och allt annat skumt som dessa religiösa sekter sysslar med. Många av dem motarbetar också vaccin.

  I stället går man åt små finlandssvenska grupper i Österbotten som består av synnerligen bildade och sansade människor som läst in sig på allt om eventuella faror med vaccin som finns att tillgå. De här grupperna är till sitt omfång mycket begränsade och utgör inget verkligt mot mot hälsan i Finland.Då jag är i kontakt med dem upplever jag hos dem samma iver och entusiasm som vi uppvisade i vår blåskjorterörelse på 1970-talet.

  Att man på bred front beslutat att atackera just dessa är samma som att man med samma kraft och energi går åt oss elöverkänsliga på alla fronter. Och nu kallas vi också konspirerande för att vi också är mot 5G, som kommer att sprida mobiltelefonstrålning till varje vrå i samhället. trots att WHO har klassat denna strålning och också den svagare elektromagnetiska strålningen som möjligen cancerframkallande.

  Då jag på 1970-talet var kommunist på riktigt var den viktigaste målsättningen i mitt liv att avslöja orättvisor, storkapitalets maktmedel mm. Idag är jag inte mera kommunist men kämpar hårdare än på 1970-talet med avslöjande journalistik och verksamhet. Och här är det vänstern som allra mest går åt mig för det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.