Brexitfansen borde ha besökt Åland

Dom vaknar nu, dom där som trodde att det skulle ordna sig med Brexit. Som inte hade en aning om hur det fungerar att stå utanför EUs skatte- och tullunion. En kollega på Nya Åland, där jag jobbade till pensioneringen, har läst kommentarer från människor som förvånat och förskräckt märker att det är krångligt. Och dyrt.

Ett it-proffs i Bristol beställde två handväskor från Paris för 600 pund. Och måste betala 123 pund i moms. En annan dam beställde stövlar från Frankrike för 150 pund. Tilläggsnotan för momsen blev 78 pund. Och så vidare.

-Knappast var det någon som tänkte på att först ta reda på hur invånarna i ett litet självstyrt örike i Östersjön har hanterat sitt skattemässiga utanförskap, skriver kollegan Patrik.

Det gjorde dom förstås inte, eftersom allt skulle bli så bra. Och om någon tvivlade och ville få publicitet för vad som kunde bli följden satte Murdochs medier stopp för sådant. Ni såg väl miniserien om Murdoch? Det var han som fixade Brexit och det var han som såg till att Trump blev vald till president. Det är så man vill tala tyst om att man är journalist när man tar del av Murdochs metoder.

Men å andra sidan, varför handväskor från Paris? Och varför två på en gång? Och finns det inte stövlar i butikerna i London? Där kan jag avhålla mig från att falla i tårar. Handla inhemskt, för sjutton. Nej, kanske inte det. Men låt köpmännen sköta importen och ta hand om en framöver betydligt krångligare byråkrati än hittills. De bakar in den i priset på varan så du inget märker av Brexiten.

Man lär sig. Man ber systersonen i Helsingfors köpa det åtrådda och skicka som gåva. Och så sätter man in pengar på hans konto. Dvs, man kunde göra så. Numera ska man tulla in och betala moms också på gåvor. Så när/om min kusin Märtha i Sjundeå stickar varma, vackra yllesockor och skickar i fint paket så vill tullen veta innehållet och vad det är värt. Då ska jag nervärdera värdet av de timmar hon har lagt ner på att sticka sockorna och säga att dom där, dom kan inte vara värda mer än 10 euro. Och då slipper jag betala moms, för momsgränsen för gåvor lär numera gå vid 48 euro.

Överraskningsgåvor funkar inte. Mottagaren måste veta både innehåll och värde. Eller så ska paketet slitas upp på posten eller tullen och innehållet granskas och värderas.

Näthandel, typ handväskor från Paris, kan man glömma. Tidigare kunde man privatimportera varor momsfritt om värdet var under 22 euro. Nu finns ingen sån gräns. Vilket borde gynna våra lokala köpmän, i all synnerhet nu när man inte heller kan kvista över till Sverige och fylla bilen med grejer. Kvista över till Åbo? Nej tack, då är man tvungen att övernatta och det blir dyrt.

Man vänjer sig. Man behöver inte älska läget, men just nu är man mer oroad för om något löst liggande på gården flyger bort i stormen. Och hur många nya smittofall som rapporteras.
Risken är att man vänjer sig också vid det.

This entry was posted in Bloggar, Harriet. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.