Vaccinerad!

Så är man då vaccinerad. På Busholmens koronavaccineringsmottagning för seniorer; skild ingång alltså för seniorer. Tyvärr hade de inte Sputnik V så vi fick nöja oss med Pfizer-Biontechs vaccin. Andra dosen blir i början av juni.

Efter själva vaccineringen rekommenderades man sitta femton minuter i en korridor för att kolla eventuellt illamående. Vi skulle ha gått omgående men blev lämpligt uppehållna av en gammal skolkamrat som ville prata.

Efter vaccineringen hade vi tänkt ta en kaffe på Kabelfabrikens trevliga kafé – men insåg med detsamma att alla kaféer och restauranger ju är nedstängda så det fick bli en Irish Coffe hemma istället.

Sen när man nämner om att man vaccinerats får man förstås höra om en massa biverkningar, rykten, skvaller och konspirationsteorier. Googlade och det visade sig naturligtvis att biverkningarna rör sig om typ ett fall av överkänslighetsreaktion och ett fall av ansiktsförlamning på åttiotusen vaccinerade. Och då specificerades inte vilket vaccin det var fråga om. Sticket i armen kändes i ett drygt dygn.

Det vaccin vi fick karakteriseras på sajten internetmedicin.se så här: Pfizer/BioNTech BNT162b2 är ett nukleosid-modifierat messenger RNA (mRNA) fragment, vilket kodar för SARS-CoV-2 spike-proteinet, som är inbakat i en lipidnanopartikel. På detta sätt kan kroppens egna celler tillverka spike-proteinet och sätta igång immunförsvaret. Tidigare har inget mRNA vaccin funnits på marknaden. mRNA-vacciner anses vara stabila och kostnadseffektiva. Produktionen är förhållandevis enkel, skyddseffekten är mer än 95 %.

Att få tid för vaccineringen var väldigt enkelt åtminstone när man var ute i god tid, det vill säga genast samma morgon tidningarna kungjorde att ens åldersgrupp stod i tur. Bara logga in på tidsbokningssajten, identifiera sig och kryssa för en lämplig tid. Konfirmation kom omgående per SMS.

Enda problemet vid mottagningen på Busholmen var bristen på parkeringsplatser. Beredd att i nödfall betala P-bot parkerade jag på en privat parkeringsplats, men under den halvtimme som vaccineringen tog hade lyckligtvis ingen parkeringsvakt haft vägarna förbi.

Men trots vaccinering får man tydligen inte strunta i maskering. Myndigheterna borde tänka om här; alla vaccinerade borde få gå omaskerade men med en vit armbindel. Sorry, nej röd förstås. Eller skär? Grön? Blåvit? Regnbåge?

This entry was posted in Bert, Bloggar. Bookmark the permalink.

2 Responses to Vaccinerad!

  1. Harriet Tuominen says:

    Grattis! Visst känns det litet skönt att ha fått sprutan Men du som är bra på att leta på nätet, hittar du något om att Pfizer-vaccinet tappar i kraft om det går så lång tid mellan sprutorna? Vi har en energisk insändarskribent här på holmen som säger att sprutorna ska ges med max 28 dagars mellanrum. För egen del tar jag det jag får, det måste vara bättre än ingenting alls.
    Att vi ska fortsätta vara maskerade beror väl på att vi kan sprida smitta även om vi inte själva blir sjuka. Men visst, en armbindel kunde man tänka sig, så att vi med bindel kunde få umgås utan att bli lynchade av coronapoliser. Färg? Varför inte blå-gul-röd!

  2. Bert says:

    Ursprunglig rekommendation för Pfizer är ett intervall på 21 dagar mellan första och andra dosen. På healthline.com sägas att det inte är så noga, får man andra dosen inom sex veckor är allt OK.

    sciencenews.org anses beslutet att skjuta upp andra dosen till efter 12 veckor vara välgrundat enligt nya data. Det viktigaste ur folkhälsosynvinkel är att kunna ge första dosen åt så många som möjligt så snabbt som möjligt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.