Somliga skor sig

Somliga aktörer skor sig på coronan, åtminstone på de tester som ju är obligatoriska om man t.ex vill resa utomlands.

Det intyg på ett högst 72 timmar gammalt coronatest – pinne i näsan – som måste uppvisas för att man alls ska få gå ombord på planet kostar både hos Terveystalo och Mehiläinen typ 250 €. Terveystalo har nåtslags deal med Finnair, man lär få en liten rabatt om man är med i Finnairs kundprogram. Intyget på det kompletterande högst 12 timmar gamla antigentest man måste ta på flygfältet och också uppvisa vid gaten kostar typ 180 €. Det görs av Aava – också pinne i näsan – och resultat får man efter en halvtimme.

Vi är alltså på väg till Amsterdam för att avlasta dottern och hennes man som båda planerar utställningar. Genom att bland annat ta hand om dotterdottern och en del dagliga bestyr.

Väl i Amsterdam googlar jag på tester. Coronatestet kostar i Nederländerna 85 € och antigentestet 40 €. Nederländerna är ju minsann kapitalistiska, men vårdbolagen tycks av inbördes konkurrens ha tvingats till nåt slags anständighet, priserna ligger troligen ganska nära självkostnadspriser. Man kan alltså utan att nu vara speciellt illvillig få för sig att våra finska privata vårdbolag tar ut en oskälig vinst på 200 – 300 % på dessa tester. Rövarpriser.

Så den resa som ’normalt’ i ekonomiklass tur-retur skulle ha kostat 250 € per person, dvs bara biljettpriset, blir nu med de obligatoriska coronatesterna på sammanlagt 430 € på finska sidan totalt 680 € till vilket troligen kommer ännu en mindre summa – förhoppnings­vis då högst 125 € för erforderliga nederländska tester för återresan. Summa summarum typ 800 € i stället för de 250 € vi vant oss vid.

Nu kan man ju fråga sig om inte detta av coronan upptrissade pris egentligen vore mera skäligt ur ett klimatkatastrofalt scenarios synvinkel. Den nya normala prissättningen för flygresor liksom, utan alla de subventioner som hittills ofta gjort det billigare att flyga än att ta tåget. Skulle garanterat minska på flygandet; nu var vi typ tjugofem passagerare i ett hundrapersoners plan.

Men i så fall borde dessa extra reseutgifter definitivt gå till ur klimatsynvinkel konstruktiva åtgärder och inte till oskäliga vinster för skrupelfria rövarkapitalister.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.