Vaddå finskt papper?

Fick nyss ett e-postmeddelande från vår stadsdelsförenings ordförande med ett nödrop rörande den lokaltidning som föreningen ger ut, Finlands äldsta faktiskt, åttiplussare ren.

Utgivaren hade nämligen meddelat henne att priset på vanligt tidningspapper vid årsskiftet kommer att stiga med 54 procent (!), vilket enligt utgivaren höjer tryckerikostnaderna med 27 procent. Och på grund av coronan har försäljning av annonsutrymme och prenumerationer gått ner med 30 procent, vilket försätter utgivningen i ett svårt läge.

I praktiken betyder det att om inte försäljningsinkomsterna kan fås att stiga kommer sidantalet att minska och distributionsområdet eventuellt att krympa, eftersom också upplagan eventuellt måste minskas. Sannolikt måste dessutom ett billigare tryckeri hittas och formatet ändras från euro-tabloid till tabloid, allt för att spara papper.

Mera info får utgivaren och vi först efter nyår eftersom pappersproducenterna i nuläget inte kan eller vill ge prisuppgifter på längre sikt än tre månader framåt.

Orsaken till detta prekära läge lär vara att produktionen av tidningspapper i Finland har lagts ned och allt tidningspapper numera importeras!

Här har man ju gått och trott att papper, det har vi minsann ingen brist på i Finland.

Men det är tydligen förpackningspapper och -papp som gäller numera när näthandeln växer exponentiellt och allt som köps på nätet ska skickas hem till kunden i nåt slags förpackning. Få se hur länge man ens får tag på papper till printern, kanske man borde hamstra sig ett lager.

Och hur kommer detta att inverka på Ny Tid? Den trycks ju inte på riktigt vanligt tidningspapper, men papper som papper, och i synnerhet papper att trycka på – kan ju nog hamna i farozonen snart. Kanske borde Ny Tid börja tryckas på toapapper, som det väl knappast blir brist på 😁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*