Vänstern för hipstrig?

Läser sporadiskt – när jag lyckas få tag på den – De Groene Amsterdammer, en oftast intressant grönvänster kulturtidskrift, på nederländska visserligen.

23 septembernumret innehåller en intervju med en tydligen väldigt kontroversiell tysk politiker, Sahra Wagenknecht, från vänsterpartiet Die Linke. Wagenknecht är född i DDR, har iransk-tyska rötter och är uppvuxen i Östberlin. Hon menar att vänstern genom sin betoning av identitetspolitik fjärmar sig från sina traditionella väljare. Hon vill få vänstern att lösgöra sig från neoliberalism och gå tillbaka till de socialistiska rötterna; av var och en enligt förmåga, åt var och en enligt behov.

Wagenknecht säger vad många av hennes väljare tycker men som inte är politiskt korrekt. T.ex att Tyskland har ett invandrarproblem, att euron är en katastrof för den vanlige tysken, att klimatpolitiken är ett spel för de rika, att tysk politik har tagits gisslan av exportindustrin, att wokeness strider mot den vanliga arbetarens konservativa livsstil som inte är sexism eller rasism utan respekt för traditioner, och: Att klass är viktigare än identitet. Hon har till den grad förargat sitt parti att de ett tag rentav ville slänga ut henne.

Vänstern står enligt Wagenknecht inte längre för de lågavlönades och utsattas sak utan för de akademiska privilegierades – välbeställda högutbildade innerstadsbor som uppfattar sig som vänster och som vill tvinga sin hipsterlivsstil på andra och berätta för dem hur de ska tänka och leva och vilket språkbruk de ska använda. Den här vänstern sysslar med världsfrånvänd akademisk debatt om diversitet och inklusivitet som vanliga människor upplever som främmande, pedantisk och nedsättande och som har lett till att traditionella väljare har vänt partiet ryggen.

Ja vad ska man säga? Hur mycket av Wagenknechts argument är giltiga här? Till exempel hur mycket av grundfinnarnas framgång kan skyllas på vänsterns urvattning av sina socialistiska rötter?

1 kommentar på “Vänstern för hipstrig?

  1. Intressant fråga men inte någon enkel fråga. Också Hitlers och Mussolinis makt uppstod i tiden ur ”arbetar-” och ”socialistiska” partier. Och inte handlar ju Sannfinländarnas politik på något vis om det vi brukar kalla för socialistisk politik. Deras politik handlar om populism och de vinner poäng överallt där deras populism får fotfäste. Ofta handlar det ju om äldre socialdemokrater och kanske tidigare folkdemokrater som gärna tror att Sannfinländarna representerar deras gamla ideal. Och så har jag ju skrivit många gånger om våra egna närstående kommunistvänner som fortfarande ser Putin som en representant för Sovjetstaten och som överlag anser att Rysslands politik är bättre och mer vänster än västländernas. Jag skall inte nämna namn här men nog är det irriterande.

    Så vår viktigaste uppgift är nog att avslöja vad Sannfinländarna går för och likaså vad de flesta ”vaccinmotståndarna” och konspirationsteoretikerna går för. Det handlar om skrämmande ideologier vars dimensioner jag nu först börjat fatta sen jag varit i brevkontakt under hösten med några av de ledande vaccinmotsåndarna och konspirationsteoretikerna i vårt land. Mycket snabbt avslöjar de vad allt handlar om: Om judarnas världsomfattande konspiration ! Och Donald Trum är deras idol nummer ett ! Så vi har inte hamnat långt från Hitler och nazisterna här.
    Och dessa konspirationsteoretiker har också nästlat in sig ganska djupt i de elöverkänsligas led. Överallt tar de sig in och sprider sin ideologi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.