Slut på jodtabletterna

Meddelandet att apoteket hade slut på jodtabletter satt vid kassan.
Förvånad blev jag inte. De som tömmer butikerna på toalettpapper inför hotet att bli placerade i coronakarantän har väl än större anledning att se till att ha jodtabletter hemma när Putin börjar hota med kärnvapen. Jag hade bara inte tänkt på det.

Det jag hade tänkt på var alla dem som nu ställer i ordning för att ta emot folk som flyr. Och mitt dåliga samvete för att jag sitter ensam i ett stort hus.
Ett stort hus, som är så fånigt planerat att det finns bara ett sovrum. Om man inte slänger ut en del möbler och onödiga prylar och gör rum för flera sängar. Men det har ju inte kommit någon … ännu.

Är han galen eller inte? Och vilketdera alternativet är mer – eller mindre – skrämmande? Många har ansett att något har hänt, Putin är inte sig själv. Eller åtminstone inte som han var för en tid sen. Men så läser jag i Helsingin Sanomat ett par andra sakkunniga som säger att han definitivt inte är galen. Det är nu han genomför den plan han har ruvat på i 20 år.

Om han inte är galen så har han uppenbarligen resonerat sig fram till att omvärlden låter honom hållas så länge han håller sig till Ukraina. Så ser det ut. Inte skicka in Nato-styrkor, för då har vi ett världskrig.
Vad blir sen hans nästa steg?
Och så konstaterandet att om omvärlden lägger sig i så blir det konsekvenser som världen aldrig tidigare har upplevts.

Så inte behöver man bli förvånad över att jodtabletterna tar slut. Frågan är hur mycket de hjälper om Putin hinner trycka på knappen innan han snubblar på en mattkant och bryter nacken. För visst är det någonting sånt många hoppas på. Mattkanten, alltså.

Vad gjorde jag på apoteket? Inget som hade med Putin att göra. Jodpiller har jag hemma sen länge, för att jodera salt.
Visst, salt. En excentrisk god vän har bannlyst natrium, det är gift för kroppen. Så i ett antal år nu har han fått mig att beställa kaliumklorid på apoteket och så har han levererat jodtabletter och jag har blandat ihop för bådas räkning medan han har föreläst om alla åkommor man vet att natrium ställer till med plus vilka alla åkommor han själv (80+) har blivit av med sen han slutade med vanligt koksalt.
Det behövs en fjärdedels liten jodtablett till ett kilo kaliumklorid. Burken innehöll 10 tabletter så mer än hälften är kvar för framtida jodering.

Dessutom är det inte sant att jodtabletterna är slut. De är slut bara på apoteken. Vår hälsovårdsmyndighet har i lager så det räcker att dela ut till hela den åländska befolkningen den dag det behövs. Och jag kan tänka mig att det inte är sämre ställt på rikssidan.
”Men då kan det vara för sent”, sade en kompis ödesdigert.
Tror inte det. Och även om jag är litet lätt ambivalent vad gäller att eliminera allt natrium så fortsätter jag hellre att jodera kaliumklorid än äta tabletterna som dom är. Om jag får välja.

3 kommentarer på “Slut på jodtabletterna

 1. Jag tror inte att den väsentliga frågan är huruvida Putin är galen eller inte. Läs Shakespeare, vilket av hans dramer som helst, så ser ni vad som händer nu i världen och vad Putin sysslar med. Det är fråga om en blodig maktkamp.

  Det som oroar mig mera är de mejl, brev, telefonsamtal jag fått av mina tidigare kommunistvänner från 1970-talet. De stöder Putin !!!! Säger att vi har ”hela västerlandet bakom oss medan Putin är ensam,” Jag har svarat att vi är Västerlandet. Vi valde riktning redan under slutet av medeltiden. Och då svarar ”vännerna” att vi valde kapitalismen. Och jag säger att vad är oligarkernas välde i Ryssland om inte kapitalism, i en råare mer fruktansvärd tappning. ”Vännerna” säger att synd att RT (Russian TV) stängdes, det var den enda kanal som berätade öppet om vad som händer.
  Jag vill poängtera att jag inte är med i Facebook eller andra sociala medier utan mina ”informanter” är helt vanliga förde detta kommunister som jag stått i sporadisk kontakt med. Några av dem har varit bloggare förut på Tigern och skrivit i Ny Tid under årens lopp.
  Flera av de här ”informanterna” stöder också vaccinmotståndarna, talar om ”foliehattar” och om judarnas sammansvärjning mot samhället och om konspirationsteorier.
  Jag hade aldrig trott att de här i början ganska så spridda konspirationteoretiska tankarna småningom skulle gå samman och bli till en helehetsideologi där också Putin och dagens Ryssland ses som socialister eller socialism eller ”Sovjetvälde”.

  Jag vet inte vad jag skall säga.

 2. Den där kombinationen med putin-vaccin-konspiration dyker upp på bred front; det är egentligen inte så underligt att en del av våra gamla kamrater fastnar i samma gegga. Man kunde förstås tänka sej att vi, som berömde oss om vår klara, grundliga, korrekta analys på den tiden, allihopa skulle gå vidare på den glasklara logikens linje: eller, som Lenin sade om OttoVille, ’han är en revolutionär som tänker’. Det kanske inte riktigt var eller blev så. Har man faktiskt läst sin Marx,och Lenin, på allvar, så borde man nog kunna se vad tsar Valdimir III Putin är för en filur. Men man kanske har glömt…

 3. Det låter ju nästan som om det bland dessa gamla ’vänner’ kunde finnas tredjekolonnare som kunde tänkas be Putin komma och befria finländarna från de nazister och knarkare som nu regerar landet och driver det i armarna på NATO.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.