Slut på vevradiorna

Jodtabletter kan man tydligen använda också till annat än att mätta sköldkörteln för att hindra den att ta upp radioaktiv jod. Men det de flesta förknippar jodtabletter med är nog nödförråd.

Allt emellanåt uppmanas man numera att ha ett nödförråd hemma så man klarar sig typ en vecka – utan matinköp, vattentillförsel och el – ifall nåt verkligt allvarligt händer. Med ett nödförråd ska man klara sig tills myndigheterna lyckas organisera förstahjälp. Eventuellt också med radioaktivt nedfall utanför, och det är förstås här jodtabletterna kommer in. Men trycker Putin på knappen så är det nog inte nedfall som är problemet. Så vårt nödförråd planeras utgående från att Putin inte hinner trycka på knappen innan han snubblar på mattkanten.

Mat och vatten är elementärt; ärtsoppa på burk, knäckebröd och vattenkanistrar. Torkad frukt, pulverkaffe och te. Ett litet gaskök. Den i källaren belägna bastun, som vi såviså inte använt de senaste femton åren, får fungera som nödförrådsrum.

Elen är det knepiga. Om elnätet slås ut slutar större delen av all telekommunikation och internet fungera. Bankomater, kassaterminaler, bensinpumpar, radioapparater, telefoner, datorer, elspisar, kylskåp, belysning, uppvärmning, you name it. Alla döda.

Så för att eventuellt kunna köpa nåt måste man ha lite sedlar. Lyckligtvis är det ett problem som än så länge går att lösa vid bankomaten. Sen kommer jag via googling fram till att det finns små vevdrivna generatorer dvs dynamor som också fungerar som laddare för telefonen, som FM-radio och som ficklampa. Men när jag ska beställa, upptäcker jag att de är slutsålda på precis alla sajter jag besöker.

Till sist lyckas jag hitta en sajt där de påstår att de har dessa vevdrivna dynamor-laddare-radior-ficklampor i lager. Lägger prompt en i köpkorgen, går till kassan och betalar. Får på en gång bekräftelse per epost, där de säger att de är en sajt som bara förmedlar beställningen till återförsäljaren som sen kommer att konfirmera.

Och efter en vecka kommer sen konfirmeringen som meddelar att produkten ska anlända om ytterligare en eller två veckor, från producenten, som finns i Australien !

Global ekonomi sannerligen, men fotavtrycket förskräcker ju.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*