Dags bränna bibeln?

Danske högerextremisten Rasmus Paludan bränner koraner i Sverige och det blir upplopp i Linköping, Norrköping, Rinkeby, Örebro, Landskrona och Malmö. Bilar sticks i brand och sten kastas mot polisen. Klassamhälle, ickefungerande integrering, marginalisering och rasism lyfts fram som bidragande orsaker.

Man kan ju tycka vad man vill om att bränna koranen. Personligen kan jag ju inte undgå att jämföra med att bränna bibeln. Skulle nån bränna en bibel offentligt här så skulle väl inget hända utom att folk skulle rycka på axlarna och fråga sig om brännaren är riktigt klar i knoppen. Kanske skulle hen få böter för förorening av luften? Norden är ju lyckligtvis numera såpass sekulärt att viftandet med religiösa föreställningar inte är politiskt korrekt.

Men sen har vi Ukraina och Putin. Den ryska kyrkans överhuvud patriarken Kirill välsignar Putins krig, som ett heligt krig mot väst. Medan påven och europeiskt prästerskap uppmanar Ryssland att lägga ned vapnen välsignar patriarken Kirill kriget och säger att det är nödvändigt.

Under USAs krig i Vietnam brändes amerikanska flaggor men vad jag kommer ihåg inte biblar, kriget salufördes ju trots allt inte som ett heligt krig – utan som ett krig mot kommunismen.

Men nu har Putin ett heligt krig på gång. Kanske vore det dags att bränna både ortodoxa biblar och ryska flaggor? Utanför ambassaden naturligtvis.

3 kommentarer på “Dags bränna bibeln?

  1. Det där med ortodoxa biblar – se då till att vara säker på att det är kirillbiblar – vår ortodoxa kyrka, liksom hela Konsantinopelpatriarkatet, har tagit skarpt avstånd från Rysslands krig. Ukrainarna är ju även till stor del ortodoxa, en liten rest under Moskva, de övriga definitivt inte (en orsak till att Kirill vil ha död på dem).

  2. Skulle Putin bry sig om ifall vi brände biblar? Han är antagligen lika sekulariserad som vi där inne i sin svarta själ. Hur skulle det vara om vi brände he-manbilder? Putin som med bar överkropp visar upp en fisk han har fångat eller något annat hjältemodigt. Putin i styrhytten på ett attackplan, Putin i judouppvisning. Den som inte ser honom som ett manligt ideal kunde bränna såna bilder, filma kremeringen och skicka till bunkern.
    Jag går omkring och är så arg, men det ändrar inte på nånting.

  3. Putin skulle kanske där inne i sin svarta själ tänkas bry sig om brinnande ryska flaggor eller brinnande putindockor men i hans svarta själ finns bara en lösning – att återföra stackars Ukraina från fascisterna till det ryska moderlandet. Så det är nog hans omgivning vi måste hoppas på – dess reaktioner på brinnande putindockor, ryska flaggor och kirillbiblar – och förstås förhoppningsvis allt hårdare sanktioner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.