Telefonen dog

Det hände allt oftare att min telefon, när jag skulle ladda den, meddelade att laddningen inte lyckas och bad mig kolla kopplingen. OK, jag kråtade lite med konnektorn och så började den ladda.

Ända tills i går. Då vägrade den ladda hur mycket jag än kråtade med konnektorn. Kollade också med en annan laddare men med samma resultat. Eftersom det var lördagsmorgon och laddningsnivån var bara 23 procent så var det kris – under dagens lopp skulle telefonen sluta fungera och i och med det också min bankförbindelse, mina betalappar, min parkeringsapp och alla andra mindre akut viktiga appar för den delen. Vad göra?

Jag tar bussen – lyckligtvis har jag HRTs busskort, laddat – till centrum där det i Forum finns ett företag som reparerar telefoner. Killen där vrider och vänder på telefonen och klämmer lite här och där medan han kollar displayen och kommer sen med diagnosen. Typfel, ett av de vanligaste; laddningskonnektorns ilödning på moderkortet falerar. De kan nog försöka reparera men det kan hålla i två timmar eller två månader så han rekommenderar ny telefon. Händelsevis säljer de iståndsatta nästan nya telefoner med två års garanti så jag köper en nyare version av samma märke, plus överföring av alla data från den gamla telefonen till den nya. Ska ta en timme.

Sätter mig under tiden på ett kafé och funderar på uppkopplingens roll och betydelse i våra liv. Utan telefon känner jag mig handikappad och utsatt. Ingen kalender, ingen minneslista, ingen parkering, ingen identifieringsmöjlighet för bank eller myndigheter och förstås inga telefonsamtal heller, eller SMS eller chattar. Inga nyheter, inga sociala medier. Ingen googling. Man sitter och tittar omkring medan alla andra knappar på sina telefoner eller talar i dem. Man är en utböling i cyberland.

Alla data och de flesta appar var sen tacknämligt överflyttade till min nya telefon. Men hela resten av dagen går i alla fall till att konfigurera, för att den nya telefonen ska se ut och fungera ungefär som den gamla. Välja ring- och andra signaler, bakgrund och låsskärm, hem-WiFi. Flytta över ett fyrtiotal appar från appskärm till hemskärm. Vissa appar har uppenbarligen tagit skada och måste avinstalleras och installeras på nytt. Och många måste konfigureras på nytt, med användarnamn och lösenord, för att fungera på den nya plattformen. I synnerhet bank- och betalapparna var krångliga, av lättförståeliga skäl.

Men nu börjar jag vara tillräckligt uppkopplad igen. Måste bara lära mig känna igen den nya ringsignalen, den gamla klassiska – som lät som en trådtelefon – fanns inte längre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*