Små brickor med stort fotavtryck

Plockade fram gräsklipparen (elektrisk, naturligtvis) häromveckan för att klippa upp en plänt för trädgårdsmöblemanget och gången till redskapsskjulet.

Numera ska man ju inte klippa upp hela trädgården utan bara så mycket man behöver för trädgårdsmöbler och gångar till redskapsskjul mm. Resten ska våra vänner insekterna och i synnerhet de pollinerande insekterna få förfoga över.

Och tyvärr också våra vänner fästingarna. Lite ensidig är ju den vänskapen nog. Plockade ren bort en alldeles minimal fästing från ljumsken och den fick helt sonika döden dö.

Allt växer nu som galet. När jag efter en vecka igen tog fram klipparen för att klippa ner den värsta djungeln, alltså med klipphöjden på max för att krypen och igelkottarna ändå ska ha nåt att surra och krypa i – så trillade gräsklipparens ena framhjul av.

Hjulnavet skramlade så jag insåg att nånting lossnat därinne. Öppnade hjulnavet och hittade en lite rostig och kanske därför bruten låsbricka skramlande omkring där inne. Den hade hållit fast hjulet på den helt släta axeln.

Nå, var får man tag på låsbrickor? I järnhandeln naturligtvis. Så jag åker till närmaste K-Rauta och frågar första bästa expedit var låsbrickorna finns. Efter en stunds sökande och googlande meddelar han att de tyvärr inte har låsbrickor, volymerna är för små. Så han rekommenderar Clas Olsson, Biltema eller Motonet. Eller en nätbutik, Fruugo, som har ett antal olika sortiment på sin webbplats.

På närmaste Motonet hittar jag ett (1) urval låsbrickor men tyvärr av lite fel typ, öppna, misstänker att de inte kniper tillräckligt hårt om axeln för att hjulet ska hållas på plats. Men billiga, så jag köper en förpackning för säkerhets skull.

Hemma loggar jag in på Fruugos webbplats och där finns låsbrickor av rätt typ, slutna, av flera tiotals olika fabrikat. Lägger en av de billigare urvalen i köpkorgen och betalar med PayPal – brickorna ska levereras inom ett par dar. Följande dag får jag sen ett meddelande från Fruugo: ’Vi ville bara låta dig veta att följande vara/varor från din Fruugo order har bekräftats av ShenZhenShiZhongXuPengKeJiYouXianGongSi’:

Verkligen en global värld vi lever i. Och de små brickorna kommer med ett verkligen stort ekologiskt fotavtryck.

3 kommentarer på “Små brickor med stort fotavtryck

 1. Men ändå. Visst är det skönt att få skratta ibland åt vår nya galna värld..

 2. Jag försökte skriva att det trots allt är skönt att ibland få skratta åt vår nya, galna värld. Men webbmastern påstår att det har jag redan gjort. Är det mitt minne som sviker? Jag tycker i alla fall det jag tydligen redan har tyckt.

 3. Mitt aktuella problem var, vad formatet beträffar, mcyket mindre än Berts. En låsbricka är väl cirka 1,5 centimeter i diameter. Det som jag sökte efter var kanske en halv millimeter. Och ändå äventyrade saken hela min apparats existens.
  Det handlade om ett stift till min gamla grammofon från 1980. På stugan har jag fortfarande två gamla grammofoner i bruk, med förstärkare och högtalare från 1960-1970-talet. Och enorma mängder med gamla vinyler, som de heter nuförtiden. Förr hette de ”skivor”. De flesta skivorna är från 1960-talet, min gyllene ungdom. Innan jag steg över tröskeln och in i kommunismen nån gång kring 1969-70. Också från den tiden har jag alla skivor kvar ännu. Sovjetiska sånger, kinesiska skivor och såklart alla Kom-teaterns och Love-records skivor. Pop-musiken kom tillbaka för mig först alldeles i slutet av 1970-talet, då dicomusiken var som hetast. Punken missade jag helt.
  Med min ena grammofon spelar jag sönderslitna singleskivor, Animals, Jimmy Jones Good timing och tusentals med andra låtar. Men nu var det den andra grammofonen, som jag använder för litet bättre CD-skivor, som inte är helt skrapiga, som gick sönder. Det här hände för 2 veckor sen, ljudet försvann nästan helt. Stiftet hade gått sönder. Jag var nästan färdig att bära ut grammofonen till alla andra grammofonvrak som finns i mitt gamla kalla garage. Men till all lycka hade jag rört mig mycket under våren i Berghäll och hittat en gammal divare-butik, som sålde gamla skivor, grammofoner och andra prylar. Jag hade tom. funderat på att köpa en ”ny” grammofon från 1980-talet. Nu tog jag hela grammofonen med mig till den här butiken, utan några större förhoppningar, och lät färsäljaren titta på den. Aha, sa han. Nålen är sönder. Men jag har en likadan ny i min låda. Så bytte han den på 5 minuter och putsade litet hela apparaten och jag for hem och började spela mina gamla vinyler igen. Ljudet var bättre än på 20 år. Priset på hela reparationen inklusive nålen blev 25 euro.
  Det hela visade att man inte alls behöver kasta bort alla sina gamla apparater från 40-50 år tillbaka i tiden.De kan räddas och fungerar igen lika bra som helt nya.
  Vet inte om nålen kom från Kina, som Berts bricka. Antagligen från England, för därifrån kommer ju såna saker.

  Hela mitt stora gamla husruckel här på landet är egentligen ett gammalt museum med alla sina urgamla saker på plats ännu och helt i bruk.I mitt liv har alltså en ”cirkulär ekonomi” alltid funnits och stått i centrum. Mest för att jag inte haft råd att köpa nytt men också för att jag alltid upplevt att dessa gamla saker har ett enormt egenvärde och representerar gammal kunskap och historia.
  Jag har också samlat målmedvetet på gamla saker sen 60-talet., och via det blivit medveten om design och kulturhistoria. Och historia. Gradvis ledde detta till att jag började forska i historia ovh skriva artiklar och böcker om Esbo skärgårds historia. Och gör det fortfarande.
  Så när nålen på min grammofon gick sönder hamnade jag inte helt i panik utan anade att det finns en enkel lösning på saken.

  Som helhet lever jag här på landet så ekologiskt som en människa bara kan. Så när jag vill bli av med områden med högt gräs, där punkkinarna (fästingarna) gror så drar jag gladeligen igång min bensindrivna gräsklippare (anänder renare bensin än den som säljs i mackarna) och klipper gräset. Det enda jag då beaktar är att det inte är söndag eller för sent på kvällen då ljudet skulle störa grannarna. Jag är för övrigt den sista på vårt område som bekatar de här frågorna om att inte störa grannen med sitt oljud. Alla andra grannar kör gladeligen sina eldrivna och enormt högljudda byggapparater dygnet igenom, och speciellt om söndagarna och kvällarna efter kliockan 10.
  Skulle man räkna ihop de totala mängderna med utsläpp som grannarna får till stånd och jämföra detta med mina utsläpp tror jag att jag när som helst är mer ”ekologisk”. Till ekologin hör också såna utsläpp som oljud.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.