Döden, döden, döden

Vesa-Matti Loiri, Michail Gorbatjov och nu drottning Elisabeth II.

Folk bara dör, folk som man inte känner men som ändå på något sätt har funnits i ens liv.
Och när dom dör ska dom begravas. Elisabeths begravning blir förstås pampig, men de två andra får/fick ingen statsbegravning.

I ärlighetens namn var jag inte så förtjust i Uuno Turhapuro. Tvärtom faktiskt. Men jag var med om något som jag aldrig glömmer.
Det var 1965 på hösten – 1966 på vintern. Vi satt på Åbo Nation i Nya studenthuset när Arvo Salo dök upp och undrade om han fick testa en grej på oss. Klart han fick. In kom han med några ungdomar, som möjligen presenterade sig. Det var nog inte så noga på den tiden. Och så stiger en ung gosse upp på bordet och får nästan taket att lätta med: Jumalauta, näillä lakeuksilla ei jumalauta pilkata Jumalaa.

Det var Loiri, som sjöng Kosolas entrésång i Lappooperan. Det var så mäktigt så det förlåter alla Uuno Turhapuror, också dem jag inte har sett (vilket är de flesta).
Ungdomarna var en del av Lappooperans ensemble och Arvo Salo ville se hur vi reagerade på framförandena. Han bör ha blivit nöjd. Och ännu mer nöjd när operan hade premiär och han samma kväll valdes in i riksdagen. Tala om tajming!

En annan sak nu när England har en ny kung. Landet fick också en drottning. Drottninggemål är den officiella titeln, men man kan förmoda att den senare delen tappas bort rätt fort.
Philip var gift med Elisabeth i decennier. Han var fortfarande prins eller prinsgemål när han dog. I Sverige har vi drottning Silvia gift med kung Karl Gustaf och i Danmark fanns prins Henrik, gift med drottning Margrethe.
Var finns logiken?

Det är som när jag i tiden gifte mig med en ålänning. Jag fick bums åländsk hembygdsrätt, trots att jag inte bodde på Åland. Om det hade varit tvärtom, att jag hade varit ålänning och min blivande make bortifrån så hade han fått vänta på hembygdsrätten, i vårt fall i 15 år. Vi gifte oss 1969 och flyttade till Åland 1979. Efter det började tiden räknas fem år framåt.

Det där är nu avskaffat. Det blev så att ingen kan gifta sig till hembygdsrätt.
Men drottning kan man fortfarande bli om man råkar hitta en lämplig kung.

En helt annan sak. I dag för exakt elva år sen flög maken och jag hem från New York. Det har nog aldrig varit så lugnt och så liten trängsel på flygplatsen som den dagen, 10 år efter terrordådet.

2 kommentarer på “Döden, döden, döden

    • Säger du det, så många som gråter och har sig.
      Det jag funderade på är om drottning anses mindre värd än kung och därför kan kallas så också som ingift. liksom man i tiden ansåg att kvinnor var ofarliga och därför kunde få hembygdsrätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.