AI om Ny Tid

Chatbotten ChatGPT har på nolltid blivit en hype. Den höjs till skyarna eller varnas för. Lärare oroar sig för att elever ska låta botten göra deras läxor och skriva deras uppsatser – det enda kriterium som läraren nämligen kan använda för att avgöra om eleven själv skrivit är att om språket är för bra är det troligen botten som skrivit. Och det har också ren varnats för att botten sannolikt kommer att ersätta åtminstone mindre krävande eller kreativa journalist- och redaktörsuppgifter.

Jag beslöt att testa botten och frågade den om en tidskrift ska tryckas eller publiceras på webben och vad vänsterkultur är. Botten förstår och skriver på de flesta europeiska och säkert en del andra språk. Svaren på mina frågor kom inom nån sekund. Min input var alltså sammanlagt sju ord och bottens svar sammanlagt 196 ord, dvs 28 gånger så mycket. Här nedan min konversation med botten:

Tidskrift på papper eller på webben?

En tidskrift kan finnas både på papper och på webben. En tidskrift på papper är en fysisk tidning som trycks och distribueras regelbundet, medan en tidskrift på webben är en tidning som finns tillgänglig på internet och kan läsas på en dator, surfplatta eller smartphone. Båda formaten har sina fördelar och nackdelar. En tidskrift på papper kan vara enkel att läsa och kan vara behaglig att hålla i handen, men det kan vara svårt att uppdatera och distribuera. En tidskrift på webben kan vara lätt att uppdatera och distribuera, men det kan vara svårt att läsa på en liten skärm och det kan ta längre tid att ladda ner sidorna.

Vänsterkultur?

”Vänsterkultur” är ett begrepp som används för att beskriva kultur som är präglad av vänsterorienterade politiska ideologier, såsom socialism, kommunism eller feminism. Vänsterkultur kan innefatta olika slags konst, litteratur, musik, teater, film och andra kulturella uttryck som försöker att utmana och ifrågasätta samhällets normer och strukturer och som ofta har en kritisk inställning till makt och orättvisor. Vänsterkultur är ofta förknippad med en kamp för social rättvisa, jämställdhet och solidaritet. Begreppet ”vänsterkultur” används ofta i debatter om kulturpolitik och kan ha olika betydelser beroende på sammanhanget.

Den som vill kolla själv får lov att först skapa ett konto på chat.openai.com. Sen fritt fram!

2 kommentarer på “AI om Ny Tid

  1. What the ”botten” is here serving is something like a definition or description (which one in earlier times would have found in some encyclopedia), and so far it looks rather harmless (and not very helpful – except that one could use some of the aspects it serves as a start for further thought). As to the danger that students could start writing uppsatsar by simply asking the bot to do it, one possibility for the teacher would be to discuss the text afterwards with the student – which admittedly would demand some extra time … .

  2. Lite mera frågor (av mig) och svar (av ChatGPT). I svaret på den andra frågan blir botten ju nästan personlig; uttrycker sig i jagform och beklagar sig över bristande kunskap. Och i svaret på första frågan hugger botten ju nog riktigt ordentligt i sten:

    Finlandssvenska kulturtidskriften Ny Tid

    Den finlandssvenska kulturtidskriften Ny Tid är en finlandssvensk kulturtidskrift baserad i Finland. Det är en plattform för kulturell och intellektuell diskussion och analys, och syftar till att främja förståelse och utbyte mellan de finskspråkiga och svenskspråkiga samhällena i Finland. Tidskriften täcker ett brett spektrum av ämnen, inklusive litteratur, konst, politik och sociala frågor, och publicerar artiklar, intervjuer och recensioner skrivna av både etablerade och emergerande författare. Den publiceras både i tryckt och onlineformat och finns på finska och svenska.

    Ny Tids redaktionella linje

    Jag har tyvärr inte tillgång till information om Ny Tids redaktionella linje, eftersom jag är en språkmodell och inte har tillgång till aktuella händelser eller möjlighet att surfa på internet. Min kunskap bygger på den information som fanns tillgänglig för mig vid tiden för min träning, som avslutades år 2021. Jag rekommenderar att du kontaktar tidskriften direkt eller besöker deras hemsida för mer aktuell information om deras redaktionella linje.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.