Censur

Häromdagen råkade jag på Fakebook snava över nån tråd där den här undersökningen som igen en gång visar att vi finländare är lyckligast i världen kommenterades. Jag slängde in en kommentar där jag ungefär sade – en tanke jag plockat upp i nån annan tråd – att detta lycklighetsrekord naturligtvis beror på att Finland också leder självmordsstatistiken. Dvs när alla olyckliga individer har tagit livet av sig så blir bara de lyckliga kvar och vips hamnar vi i topp.

Sen glömde jag bort tråden.

Men nån dag senare fick jag ett meddelande från nån moderator eller liknande tiukkapipo att min kommentar hade varit så kontroversiell att de inte kunnat ta in den !

Det är tydligen inte politiskt korrekt att skämta om så allvarliga / fosterländska saker som lycka ;-)

3 kommentarer på “Censur

  1. I rather suspect that they did not want to be caught at having published an actually rather brutal skämt about suicide (perhaps even being afraid of possibly triggering some further suicide(s)). As to Finns being ”lyckligast”, I am often wondering what would be the most adequate translation of the term into English: should it be ”happiest” or, better (?), ”luckiest”? Because, comparing to other countries, Finns might IN FACT have the best conditions (as far as politicians can create conditions!) for a good life (and are in that sense ”luckiest”), but are in their ”pursuit of happiness” still hindered by the traditional Finnish-Finnish culture. If there are doubts, the reader is invited to take the trouble to compare the coursebooks for ”Finnish for Foreigners” to the coursebooks which are in Finland used for the teaching of Swedish to foreigners and pay special attention to the ways how people are dealing with each other as described in these coursebooks. And it would be a bit much demanded of any government to expect that it could bring about big changes in the established culture in some short time (especially if there are serious doubts whether the governemnt is at all AWARE of this problem – or is there anybody who suspects an Orpo governemt of actually being aware?).

  2. Vill man se det positivt så visar censuren att systemet i alla fall fungerar på något sätt, även om slutresultatet är märkligt. Galghumor är tydligen obekant för moderatorerna. En av de bästa historier jag har hört i den genren är från en brödkö i Moskva på Stalintiden. En man tröttnade efter några timmar och meddelade att nu går han tammefan och tar livet av Stalin. Och gick. Efter några timmar var han tillbaka i kön. ”Nå, hur gick det”, undrade de andra i kön. ”Det var ännu längre kö där”.
    Finns det nån moderator på Tigerbloggen som stryker den historien?
    Men apropå självmord så hade HeSa nyligen statistik över vad folk dör av i förtid, dvs före 75 års ålder. Det som toppar på Åland är självmord. Här på vår lyckliga ö. Vi är för all del inte så många, så om en ung kille tar livet av sig blir det väldigt många förlorade år. Men litet ruskigt i alla fall.
    Vilka andra ord än självmord får algoritmerna att reagera och moderaterna att rycka ut?

  3. Bert B. är minsann inte ensam om att konfronteras med fenomenet han kallar för ”censur”. Jag använder samma benämning och har stött på det i olika sammanhang redan under en längre tid. För oss som vill försvara den fria åsiktbildningen och rätten att uttrycka oss på personligt sätt, gäller det att finna kanaler som accepterar våra avsikter. I Finland år 2023.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.