Bröd och skådespel

Anna-Karin Friis bloggade nyligen om att Sverige borde avskaffa monarkin. Borde, men hur ska det gå till, när inte ens Finland klarar det trots att landet är en republik?

Det är kungakröning på kommande i Storbritannien. Det hade Helsingin Sanomat över hela första sidan veckan innan. Och vår public service-TV direktsänder. Det gör förvisso också Sveriges TV, men Sverige är ingen republik.

Och det är inte bara rätt sällan förekommande kröningar som direktsända. Det gäller också kungliga bröllop och kungliga begravningar. Varför? För att folket vill ha bröd och skådespel, då hålls massorna lugna. Och mer skådespel än påkostade kungliga kröningar och bröllop kan man nästan inte tänka sig. Det handlar i och för sig om verkliga människor, men i roller som i praktiken har avskaffats.

Eftersom det stora flertalet inser att man inte kan överlåta makt till en person som något slags födslorätt så har makten övertagits av demokratiskt valda organ i vår del av världen. Men prinsarna och prinsessorna får finnas kvar för att hålla massorna nöjda.

Och säg mig den politiker som tar ifrån folket något som det älskar och som inte konkurrerar om den politiska makten bara för att tappa en massa röster i nästa val.

Skådespel av litet annat slag har seglat upp här på vår demilitariserade ö. Några förmodligen berusade mindre begåvade personer passade natten till 1 maj på att ”vandalisera” det ryska konsulatet. En ölflaska hade kastats in och krossat ett fönster, vilket med tanke på personens förmodade tillstånd var avancerat. Konsulatets fönster i källarvåningen och gatuplanet är nämligen täckta av galler, så man ska vara skicklig om man får in en flaska där. Det är ett antal meter mellan gatan och huset och flaskan skall först slängas över ett rätt så högt staket vid gatan.

Dessutom hade man demolerat postlådan. Den var lättare att komma åt, för den sitter på utsidan av staketet, så den bravaden var enbart korkad.

Den/de som tyckte det var en kul grej att attackera konsulatet hade möjligen inte räknat med att Kreml skulle uttala sig. Så nu är dom väl dubbelt stolta över sitt tilltag.

Samma kväll spelade IFK Mariehamn en Veikkausligamach mot FC Lahti och två Lahtisupportrar passade på att kissa mot konsulatets stängsel. Det blev 40 euro i böter. Kanske var det samma gossar som var ute senare för att hämnas, men då borde ju hämnden ha satts in mot polishuset, tycker man.

Kissats har det gjorts förr här i stan. I min tidiga ungdom behövde en krogbesökare lätta på trycket på väg från Socis till Miran, två av stans restauranger. ”Bevittnad bevattning bestraffad” löd rubriken i lokaltidningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*