Bunuel drabbad av gubbslemmighet?

Brukar alltid lyssna till DJ Bunuels – AKA Måns Strömberg – musikprogram Lux på söndagseftermiddagar. Det känns alltid intressant och som ett vettigt alternativ till det infantiliserande skval som kommer på de flesta andra kanaler.

Men nu idag, söndagen 18.6. hajade jag till när DJ Bunuel som en av de ’härliga underbara låtar’ som gjorts i Finland spelade en låt som hette ’Punkkitarkastus’, alltså ungefär ’Fästingskoll’ på svenska.

Låten går ut på att en farbror på en campingplats (?) lockar en ung flicka till sitt tält med svepskälet att på henne utföra en fästingskoll, det vill säga få henne att klä av sig och sen granska hennes nakna kropp mycket noggrant för att kantänka hitta fästingar.

Låten är ett paradexempel på sexism. Kan tänka mig att kritik kommer att mötas av det klassiska undflyendeargumentet att det ju bara är humor och ingenting att hänga upp sig på. Men till och med som man – eller kanske i synnerhet som man – mådde jag ju mentalt illa av att lyssna till låten. Tvi!

Man frågar sig om inkluderandet av Fästingskollen i Lux nu var ett olycksfall i arbetet eller om Bunuel har börjat drabbas av så kallad gubbslemmighet, som i stort sett går ut på att sexuellt trakassera i synnerhet yngre kvinnor eller uppmana till sånt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.