Arma Orpo

Varning för hög UV-strålning, utdelning av jodtabletter, kriget i Ukraina, ryska konsulatet och demilitariseringen som ifrågasätts.
Sannfinländarnas agerande nu och tidigare, Rovaniemi som ska jämnas med marken, Biden på besök. Var ska man börja? Varning för skogsbrand är det också.
Livet börjar bli påfrestande händelserikt och det mesta är inte alls bra.

UV-strålningen till trots sitter jag i trädgården och låter några strålar träffa mig på axeln. På något sätt känns det som det minst farliga just nu – det är kväll.
Men arma Orpo, ska man tycka synd om honom eller tycka att han kan skylla sig själv? Jag vet vad jag tycker. Men jag hade inte velat vara i hans skor i A-studio i går kväll. Inte heller han, av hans minspel att döma. Han var påtagligt obekväm.

Att Purra inte har ändrat sig mycket under årens lopp blev tydligt. 2019 kallade hon muslimska kvinnor för svarta säckar (sopsäckar). Och i kulturens högborg i Esbo, biblioteket, såg hon en annan svart säck sortera in böcker i hyllorna. Mer lär det dyka upp bara oppositionen och medierna får någon dag till på sig. Kan en person som Orpo ha varit helt ovetande? Det verkar mer än lovligt naivt.

Men å andra sidan, vår åländska riksdagslöedamot, som röstade blank i Junnila-omröstningen, påstod också att han inte visste. Ska jag ursäkta honom med att han inte har samma medarbetarstab som en blivande statsminister.

Pinsamt är det. Ska man verkligen behöva skämmas för sitt land? Å andra sidan är det bra att folk får veta hur man inom det sannfinländska partiet och dess stödtrupper ser på sina medmänniskor. Mycket hade antagligen blivit icke avslöjat om partiet inte hade suttit i regeringen. Det är som att välja mellan pest och kolera.

Resten då? Det ryska konsulatet verkar folk här inte bry sig så mycket om, dvs man sörjer inte om det försvinner. Annat är det med demilitariseringen. Det är en del av identiteten att bo på en ö, som inte enbart är demilitariserad utan också neutraliserad.
Visserligen är konsulatets uppgift att övervaka demilitariseringen (!), men det behövs inte. Det klarar vi själva. Så fort det dyker upp något som liknar ett krigsfartyg eller det rör sig någonting i luften som inte är ett vanligt passagerarplan så rings det till tidningarna och det blir rubriker.

Att det är gott om fästingar och att UV-strålningen är skadligt hög ibland får man leva med. Så där som islänningarna lever med sina vulkaner.
Skön fortsättning på sommaren!

9 kommentarer på “Arma Orpo

 1. Påskrivet!
  Och vad gör sfp nu, går med oppositionen eller ”röstar blankt”. Halla-Aho vill ju ha en majoritet bakom begäran om att riksdagen ska samlas.
  På Åland har vi över 90 nationaliteter och 64 språk, detta på en befolkning på drygt 30.000. Det fungerar hur bra som helst – åtminstone på ytan. Men tänk om vi utan att märka det är utsatta för befolkningsutbyte eller vad nu inrikesmiistern kallar det.
  Ärligt talat, kan den här regeringen få fortsätta? Och vem ska sätta stopp?

 2. Nu när jag kollar – kl 11.46 den 14.7., alltså två dagar efter att adressen startats – är undertecknarna ren över 69tusen. Det blir 35tusen per dag, inte illa. Och på nyheterna sades att alla partier – utom grundfinnarna och kanske kokomusarna – vill ha en förtroendeomröstning om Purra, som Halla-aho tyvärr måste godkänna för att avbryta riksdagens sommarledighet – få se hur det går med den saken, han är ju ganska jävig.

 3. Det räcker nog inte bara med att få bort Purra. Hon leder sitt parti där de flesta tänker som hon. Partiet måste alltså ut ur regeringen.

  Här i Esbo skärgård kunde vi på onsdag kväll följa med hur Joe Bidens stora flyglan kom glidande oerhört lågt och med sakta fart över havet från sydväst och gick rakt in över Helsingfors innan det sedan landade. Vi var ute med båten och kunde följa med händelsen mycket konkret. Jag lyckades till och med filma planet en lång stud. På nära håll bakom Bidens flyg kom ett annat liknande flyg åkande. Säkert beväpnat till tänderna för att hinna reagera om någon skurk försökte anfalla Biden.

  Det känns ganska lustigt detta med Nato och hur konkret allt nu blir. Jag har svårt att känna ”historisk glädje” fast jag inser att allt detta är bättre än VSB-pakten. Men då jag lyssnade i går morse ungefär 1/2 9 på morgonen i Yle Radio yksi:s morgonaktuelltsändning på Henrik Meinanders beskrivning av det historiska i allt detta med Nato och Biden så kände jag kanske trots allt litet glädje. Lyssna på Arenan på Meinanders inlägg. Jag har alltid tyckt om hans kolumner och böcker och uppträdanden. Hans motiveringar gav mig litet styrka att förstå och tro på det viktiga som nu händer. Men stora saker är på gång för Finland.Och det är inte lätt att mentalt hänga med i allt, speciellt inte som jag var en av dem som på 1970-talet ibland stod i nära kontakt med Sovjetunionens kommunistiska partis ledning.Jag bearbetar ännu den skam som jag senare känt för allt jag haft att göra med Sovjetstatens kommunister.

 4. Nu kl 11 lördag är antalet röster uppe i 100839 ! Sen har det startats också propurristiska adresser, en som vill att Purra ska kvarstå och ge henne arbetsro, med tretusen röster, och en som vill stoppa drevet mot henne, med femhundra röster.

 5. Så va tå?

  Över hundratusen underskrifter på en icke verifierad namnlista mot Purra som minister i Orpos regering motsvarar i stort det röstetal som Svenska folkpartiet (133.518) eller Kristdemokraterna (130.694) i erhöll i vårt senats riksdagsval. Röstetalet gav Sfp 9 mandat och Kd 5 mandat.

  Medborgaradressen påverkar inte på något sättstyrkeförhållandena i vår riksdag. Riksdagens sammansättning avgörs via val, inte genom medborgaradresser vars egentliga syftemål är och förblir oklara. Det finns de som genom aktiviteten vill få såväl Purra som Sannfinländarna ut ur regeringen.

  Visst står det skrivet i vår grundlag, att riksdagsledamöterna väljs genom direkta, proportionella och hemliga val. Medborgaradressernas betydelse får inget omnämnande omnämnande i grundlagen, vilket i säg inte förvånar. Det förefaller som om det numera är de politiska partierna närstående utredningskonsulter som besluter om republikens medverkan i t.ex. militära krigförande allianser.

  Jag är inte så övertygad om att medborgaradressernas aktörer kommer att uppnå det de vill. Det kan också gå så, att Sannfinländarna går självmant och då sitter vi där med en regeringskris som för all del kan leda till nyval. Jag vill inte uttala mig om hur det då kommer att gå.

  I diskussionen om rasisterna, fascisterna och putinsterna m.fl. har man uttryckt oro för utlänningarnas uppfattning om Finland och finländarna. Vilka utlänningar?
  Talar man här om fransmännen som slör sönder allt som kan bara kan slås sönder p.g.a. en pensionsreform. Eller om ukrainarna, som i sitt proxykrig för västmakternas räkning, vägrar att förhandla om fred med ryssarna i den väpnade slaviska uppgörelsen.

  Eventuellt hänvisar man också till tyskarna. Västtyskarna var väldigt alerta då de gällde att förena de bägge tyska staterna, men därefter gav de mer eller mindre f-n i östtyskarna. Och fick ”Alternative für Deutschland” på nacken.

  Jag kan bara hoppas, att utlänningarna håller sina fingrar på avstånd från våra interna angelägenheter.

  • ”Utlänningar” ska hålla fingrarna borta från våra interna angelägenheter på samma sätt som vi ska hålla fingrarna borta från folkmord, svältkatastrofer och annat som orsakas av interna angelägenheter i olika delar av världen. Alla kanske inte håller med om det.
   Vad gäller fransmännen, som slår sönder allt som går att slå sönder så handlar det inte bara om en pensionsreform utan om Macrons högerpolitik. Enligt tidningen Revolution kämpar man mot ”försämrad anställningstrygghet, försämrade arbetsvillkor, lägre löner och visstidsanställningar” (verkar bekant). Revolution är för all del inte helt opartisk, men pensionsreformen verkar ha varit droppen som fick bägaren att rinna över.
   Och vad gäller Ukrainas proxykrig så var det inte ukrainarna som startade det. Eller har jag fel?
   I vilket fall som helst är det inte vi som dikterar villkoren för hur utlänningarna ska förhålla sig till oss och om de vill samarbeta med oss eller inte, det gör de själva.

 6. Listan på adressit.com är verifierad – man måste identifiera sig med antingen bankkoder eller mobil-ID för att få sin underskrift godkänd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.