Dags bränna Mein Kampf?

När det nu tycks vara så på modet att bränna koraner, toras, biblar och andra religiösa skrifter för att kantänka visa hur in i norden sekulära, liberala, toleranta och yttrandefria vi är här i Norden – kunde det inte vara dags nu att bränna Mein Kampf?

Men var? Inte åtminstone utanför tyska ambassaden, de skulle väl bara småle och applådera. Men kanske i den så kallade Dianaparken? Sannfinnarnas partibyrå ska ju ha fönster mot parken och där kunde ju eventuellt finnas nån som bleve kränkt? I synnerhet om man samtidigt brände deras invandringspolitiska program.

6 kommentarer på “Dags bränna Mein Kampf?

  1. Up to now I take this intention of burning the Torah, the Bible and (if I remember correctly) some sacred Hinduist text as some type of test whether society is willing and able to treat ALL religions equally. Burning ”Mein Kampf” will actually just get a smile from the German embassy because the book is (or at least was) forbidden in Germany since MANY years (is, thus, certainly no sacred text). Of course it was present in many households in spite of that, which gave me occasion to read it before I turned 20 (which in turn was later a very helpful piece in the mosaic of impressions which gave me a rather clear idea from where Hitler got his ideas about and his hatred of Jews – but it seems that there is nobody interested in that idea, and the Catholic Church will anyway not like it …).

  2. Har inget exemplar, har de facto aldrig ens hållit boken i mina händer. Men nuförtiden behöver man ju inte ha läst en bok eller sett en film för att ha en ÅSIKT om den. Åsikt övertrumfar för det mesta fakta, åtminstone på fakebook

  3. What do you mean by ”skriften”? If you mean ”Mein Kampf” by that term, I have to inform that it is in fact a rather thick book, but I have certainly not taken it with me to Finland, and when the household of my father was dissolved after his death it was presumably rubbished. But it may be available in some academic library. If you, instead, mean my idea about Hitler’s hatred of Jews, I can give it as part of this discussion, but will take the trouble only after it has been made sure that it is wanted.

    • Tanakh, Bibeln och Koranen kallas heliga skrifter. Vad gäller Mein Kampf lämnade jag bort ”helig”.

  4. Bokbränning är i sig en skam; det må vara vilken j-la bok som helst. Dagens bokbrännare har dels en avsikt att framhäva sin egen position, dels att skapa/skärpa de motsättningar vårt samhälle ju defacto har. Man må vara av vilken åsikt som helst om koranen eller bibeln, men att bränna dem är samtidigt että sätt att tala om för ganska många människor att dom är moraliskt odugliga för dom följer en oduglig lära. Särskilt i Sverige är ju detta ett fantastiskt sätt att få ordning på Tensta??
    Jag har inte ens börjat bränna ’Stalin talar’ fast jag vet att det var på hans order min morfar avrättades 1938 – min mor samlade ihop hela Stalinserien ett atal år innan hon fick reda på hur det hade gått till med den så kallade ’lunginflammationen’. Men hon höll kvar allihop och jag har allihop.
    Att bränna böcker är diktatorers och terroristers vapen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*