Samma på finska

När vi skulle besöka min bror som numera bor i Åbo, beslöt vi att åka via Ekenäs för att äntligen besöka det mångomtalade Chappe-muséet.

Sagt och gjort. Jag kör västerleden, som sen blir stamväg 51, cirka åttio kilometer till Hangövägen och sen de resterande sjutton kilometrarna till Ekenäs. Vi tar av ren vid Dragsvik som väcker minnen från beväringstiden, när man på kvällspermis promenerade in till Ekenäs för att dricka öl på Gnägget. Vi hamnar in på Norra strandgatan, kör längs stranden och får plötsligt syn på Chappes fasad. Nå, Ekenäs är ju inte så stort men jag hade precis börjat fundera på om jag skulle anlita GoogleMaps navigatorfunktion när Chappe dyker upp. På Gustav Wasas gata.

På de turistkartor som man kan plocka på sig i Ekenäs finns Chappe inte ens utmärkt, så pass nytt är det, öppnat i april.

Så jag parkerar runt hörnet och vi går in. På gården står och sitter några konstiga typer staty, de ser faktiskt väldigt trötta ut. Det visar sig att de är konstverk, men inte Chappes utan Galleri Elverkets, som finns i samma komplex.

Den här utställningen på Chappe har miljön som tema. Mycket intressant och tankeväckande. I varje utrymme finns infotablåer som presenterar utrymmets konstnärer och tema. Men – hur kommer det sig att infotexterna är på finska?? Ekenäs är ju svenskt, liksom också herrskapet de la Chapelle när det begav sig..

Och – så inser jag att jag av gammal vana har ställt mig framför den mittersta texten, den som på ’vanliga’ finländska museer är på svenska, mellan den finska texten till vänster och den engelska texten till höger. Men här – för Ekenäs är ju faktiskt svenskspråkigt – är den svenska texten placerad till vänster och den finska i mitten!

Konstigt – men skönt! I fortsättningen ställer jag mig stolt till vänster.

Efteråt slår det mig att nån med det snaraste borde uppmana Anna-Maja Henriksson att besöka Chappe..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*