70plussare idiotförklaras av HRT

Häromveckan fick jag per snigelpost ett meddelande från stadens trafikverk HRT, enheten för analys och undersökningar, att jag utsetts delta i en resvaneundersökning det vill säga en undersökning om hur man förflyttar sig under en dag. Resandet skulle omfatta alla sätt att förflytta sig, inklusive att gå till fots.

HRT hade utsett en dag för mig att registrera mitt resande, en tisdag. Mitt svar påstods vara viktigt eftersom jag sades representera mitt bostadsområde och åldersgrupp. OK då, lade in datumet i min Googlekalender. Fick sen ytterligare ett SMS om att min medverkan är önskvärd och att jag efter den tilldelade dagen kommer att bli uppringd, från det företag, Feelback Oy, som i praktiken genomför undersökningen.

Under min tilldelade tisdag registrerade jag sen i en textfil alla mina förflyttningar; det blev sammanlagt elva, sju med bil och fyra till fots, sammanlagt fyrtioen kilometer, vilket faktiskt lite förvånade mig.

Feelback skulle som sagt ringa upp mig senare, men jag tänkte att jag kunde försnabba det hela genom att skriva in uppgifterna direkt på den sajt, https://www.liikkumistutkimus.fi/sv/valkommen, som hade omnämnts i det mig tillsända materialet. Men efter att tre gånger ha skrivit in det användarnamn som fanns i mitt postmeddelande och skapat en PIN-kod som tydligen behövdes, utan att komma in, låter jag det förfalla.

När jag sen efter ett par dar blir uppringd från Feelback av en dam som på knagglig men dock svenska vill att jag per telefon ska redogöra för mitt resande under tisdagen, säger jag att jag ren försökt komma in på undersökningssajten för att lämna uppgifterna – utan att lyckas.

Och då säger damen att det inte är meningen att lyckas, att de utgår från att alla sjuttioplussare har så svårt med IT-färdigheter att sajten inte tar emot dem (”Enkäten besvaras via webben men personer över 70 år blir intervjuade per telefon”). När jag kontrar med att sajten ju inte kan veta hur gammal jag är när jag försöker logga in säger hon att jovisst, de har koll på hur gammal jag är och det tror jag gärna men att de skulle veta att den IP-adress från vilken jag försöker logga in används av just mig just då tror jag definitivt inte på. I synnerhet som det var första gången jag besökte den sajten.

Anyway, att utgå från att sjuttioplussare inte går iland med att logga in på en sajt för att ge uppgifter direkt i stället för att utfrågas per telefon är direkt förolämpande, åldersdiskriminering, ageism. HRT får klara sig utan min medverkan.

1 kommentar på “70plussare idiotförklaras av HRT

  1. Please be a bit less insulted. If they had your social security number they also had your age but not your professional background. If I consider myself with my now 81 years but a very different professional background than yours (first training goldfish, then years at the microscope, followed by 21 years of training rats for lab work, and since then nobody to whom I could easily turn for help with handling my computer) I do think their rule pretty well adapted to what presumble is in fact the real situation in our poplation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*