Nya “YLE Vega” gör oss dummare

Man har snabbt börjat sanera och förändra YLEs radio- och TV-kanaler på sista tiden. Det här tycks ske som en följd av det gigantiska påhopp mot Public Service som den privata mediabranschen och den politiska högereliten gjort under pågående år. I utredning efter utredning försöker man komma åt Yles “monopolställning”. Fast det handlar inte om det utan om politisk påtryckning. Via Public Service fungerar demokratin i landet ännu och eftersom professionella journalister skapar innehållet i Public Servicve så blir resultatet ganska bra, eller har varit hittills ganska bra. Jag talar nu främst om radion – storkonsument av radioprogram som jag är.

Industrin och den politiska högern vill försvaga Public Service, ge mer pengar och resurser till de privata medibolagen men samtidigt också göra Public Service mer nationalistiskt, i stil med motsvarigheten i Ungern. För att uppnå det här har man startat omfattande saneringsprogram där t.ex. de finska sångerna andel i Radio Suomi skall fås att stiga rejält. Redan nu dominerar finsspråkiga sånger där men det skall bli ännu mer. Hectors populära pop-program i Radio Suomis söndagsmorgonstablå lades ner för att Hector inte gick med på at ta bort de engelskspråkiga låtarna ur programmet.

I Yle Vega sker motsvarande process nu på svenska. I stället för att satsa på seriösa program med fint innehåll har Vega nu gjorts till en flödeskanal där musiken i så stor omfattning som möjligt är “finlandssvensk”. Man ska känna sig fånigt finlandssvensk hela tiden och kunna sina folksånger och lokala visor. Hela formatet för Yle Vega är ändrat. Förr sändes alla vardagasförmiddagar seriösa sakprogram, bl.a. baserade på forskande journalistik. Nu sänds tråkiga lokala inslag hela långa förmiddagen till klockan 12. Och efter det är det Hanna Norrena och Jukka Isojoki som hållet i tyglarna resten av dagarna. Allt som sänds då går ut i etern ackompanjerat av Norrenas och Isojokis idiotiska och fåniga “smalltalk”, som sänker nivån på allt innehåll som kommer mellan spikningarna och musiken. In i den här flödesgröten har man begarvt teaterrecensionerna, all kultur, seriösa politiska inslag, naturreflexioner och allt annat.

Alla självständiga magasinprogram har lagts ner eller urvattnats eller flyttats till dåliga sändningstider. Staffan och Stefans Fritt fram finns till all lycka kvar men signaturmelodin  fick de ge upp. I stället skall man tvingas höra den där släpiga sexistiska rösten som viskar Vegas nya signatur: Du lyssnar på Yle Vega, Vega. Jag kastar nästan upp då det här viskas ut i etern. Jag skäms med varje cell i min kropp över det smaklösa i hela denna nya ton i Yle Vega.

 

Vad handlar det om ? Jo om att förinta den finlandssvenskhet som vi tillsammans byggt upp under decennier. Nu skall TV-kanalen Yle5 förändras på samma vis. Den nya tonen i Radio Vega är inte en Public Serviceton. Den signalerar om något helt annat, något helt nytt. Något smaklöst och sliskigt.

 

Till all lycka finns Yle Puhe och Politikkaradio bl.a. kvar. Och Yle1. Och till all lycka meddelar Yle just idag att man i framtiden skall satsa betydligt mycket mer på drama, på svenska och på finska.

This entry was posted in Bloggar, Christian. Bookmark the permalink.

4 Responses to Nya “YLE Vega” gör oss dummare

 1. Bert says:

  Lyckligtvis lär ju Kvanthopp och Naturväktarna få fortsätta. Och som sagt Fritt fram. Håller med om att Vegas nya image är töntig, men inte blir jag spyfärdig för det, mera full i skratt. Och allt var ju som känt bättre förr ;-)

 2. Christian Blom says:

  Naturväktarna stängdes i augusti i år mot oktober normalt. Bland dem som drar programmet råder frustation över det nya sättet att leda och formatera programmet.

  Kvanthopp flyttades till söndag.

  Alla viktiga kulturprogram – dvs recensioner mm är “upplösta” i vega eftermiddag eller Vega kväll. Ingen vet när en teaterrecension kommer. Kulturinslagen har döärför förlorat sin betydelse för teater- och kulturfältet.

  Radiodoktorn har gått upp i rök, liksom Antikprogrammet. Jag har talat med de gamla redaktörerna och sakkunniga bakom dessa program. Alla talar om slakt. Vega skall nu göras för en helt ny lyssnargrupp – ungdomen. Märker att tonen i Extrem t.o.m är skönare idag. Inte så konstgjord och löjlig.

  Bra att Bert inte kastar upp av Vega nya ton. Du är härdad ! det handlar inte om att allt var bättre förr. tror ni t.ex. att Sveriges radio P1 nånsin skulle göra liknande reformer ? Eller BBC. Det handlar om att vara seriös. Inte gullig och finlandssvensk.

 3. Kristin says:

  Jo i det här fallet var det verkligen bättre förr! Jag håller med Christian i allt och orkar faktiskt inte skratta åt enfalden – i en tid då man borde hjälpa mänskor att komma ur tröstlöshetens träsk med dels intellektuellt utmanande och lärorika debatter dels strålande satir typ Danielsson, Ahlfors. Vem skriver vår tids “Den ökända hösten från Troja” – Karl Gerhards mästerverk som inte ens jag är gammal nog att ha hört annat än på en raspig skiva, men som visar vad skärpt underhållning KAN vara. Dräpande, rolig, farlig. Saknar mycket de skärpta men varma stämmorna tillhörande Caterina Stenius, Carita Backström, Barbro Holmberg som gjorde radiolyssnandet viktigt! Christel Pettersson finns gudskelov kvar men så gömd i Isojokis floskler att det är svårt att hitta henne.

 4. Christian Blom says:

  Jag visste inte att Yle är ute på så pass hal is som det nu verkar. Susanna Ilmoni skrev en spalt för 2 dar sedan i Hufvudstadsbladet där hon målade upp en riktig domedagsbild av vad som nu sker i Yle. Stora personalminskningar är på kommanede bl.a. Sveriges radio försvinner antagligen ur tvkanal 5. Det är synd. Sådana kulturprogram som Kobra och bokprogrammet som de har i SVT har Yle aldrig lyckats prestera. För att inte tala om SVT:s nyheter kring midnatt som jag brukar titta på.

  Ilmoni säger rent ut att bakom nedskärningarna ligger de nya utvecklingsprogram som påtvingades Yle under vintern och sommaren och i början av hösten: Som diketerades av högerregeingen och av mediehusen.

  Nu gör man det med Yle som man med våld försöker förverkliga i tidningsvärlden: Gräver ned den under jorde, dvs digitaliser. Yle ska ut till Arena och Husisn under jorden tillDigivärlden. Liksom samlingspartiet i Esbo nu tvingar Esbo stadsteater under jord i samband med saneringen av Hagalunds kulturhus. Det är en skam att en välmående stadsteater i sin helhet grävs djupt ner under jorden, görs till en bilhall eler en mnetrostation. Fy fan ! Och Sfp röstade för detta i Esbo stadstyrelse närsings- och konkurrensutskott i juni. Kanske vi borde gräva ned SFP under jorden. Såsom det gick med Kommunistpartiet på 30-talet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.