Byggföretagens makt bara ökar – Vänstern nöjer sig med att samla Pocemons

På 1970-talet talades det hela tiden om ett begrepp som på finska hette “aluerakentamissopimus”. På svenska kanske områdesbyggavtal. På 1960-och 1970-talen expanderade huvudstadsregionen kraftigt. De nya förorterna byggdes i snabb takt och ungefär samtidigt (med början i mitten av 1960-talet).

På den tiden fanns det en handfull med stora och starka byggföretag. Det intressanta med de här företagen och med byggandet på den tiden var att byggföretagen hade direkta ägarkopplingar till de största politiska partierna. Dessutom hade byggföretanes makt ökat i samband med att Kostamus- och Svetogorskprojkten förverkligades på Sovjetsidan.

De politiska partierna delade upp de olika områdena i Esbo, Helsingfors och Vanda mellan sig och mellan byggbolagen. På det här viset styrde de politiska partierna direkt byggandet i Olars, Mattby, Esbo Centrum, Hagalund, Stensvik, Alberga m fl områden i Esbo och på liknande vis i Helsingfors och Vanda. Man fördelade helt konkret de kvadratmetrar som skulle byggas mellan partierna i Esbos fullmäktige och partierna gav sedan uppdragen till sina egna byggföretag. Det förekom ett våldsamt köpslående och mutande hela tiden. Jag var ordförande på 1970-talet för Kommunistpartiets kretsorganisation i Esbo och jag blev ofta erbjuden pengar för att kommunisterna skulle gå med på områdesbyggande t ex i Olars. Jag gick aldrig med på att mutas men vår distriksekreterare gjorde det. Under åren som jag var kretsordförande motsatte kommunisterna sig att det området där Iso Omena idag står skulle få byggas via områdesbyggande. Därför kom det att räcka över 20 år innan detta område sedan exploaterades.  Någonting som jag var stolt över i många år på den tiden. Några vänsterkollektiv i Olarsområdet fick stå kvar åtskilliga år.

 

Partierna fick var och ett flera hundratusen kvadratmeter att bebygga i de olika områdena. och ifall staden inte lyckades ordna med stadsplan för att förverkliga detta så hamnade staden att betala skadestånd till partiernas byggbolag.

 

Vi kan ta ett exempel. Under hela 1980-talet planerade man att bygga det som sedermera blev Hagalunds kulturcentrum. Den tidens topparkitekt Arto Sipinen planerade huset. Men fullmäktige ville inte ge lov till byggstarten på 10 år. Eftersom Asuntosäätiö (ett stort byggbolag och områdesplaneringsbolag)  i tiden hade fått sig tilldelat alla byggrätter i Hagalund. Nu ville staden bygga på egen mark, men det godkände inte Asuntosäätiö, för de hade “innestående” ännu 30 000 våningsyta att få bygga i Hagalaunds Centrum enligt det gamla politiska avtalet mellan partierna. Kulturcentret byggdes till slut men priset blev högt: Esbo stad hamnade att betala skadestånd till Asuntosäätiö för att Asuntosäätiö inte fick bygga på Esbos tomt just där. Och detta skadestånd var högre än vad tomten skulle ha kostat. Så staden köpte sin egen mark till ett skyhögt pris av Asuntosäätiö.

Sedermera kollapsade alla dessa byggbolag under den stora 90-talskrisen. Men vi ska minnas att alla stadsdelar i Esbo byggdes av de olika politiska partierna.

 

Vad är situationen idag ? Försvunna är Asuntosäätiö, Haka, Polar och alla dessa byggbolag som härjade på 70-talet. I stället har det uppstått några nya gigantiska byggbolag (YIT, SRV, Lemminkäinen och några andra) som till synes är fria från band till de politiska partierna (fast så är det ju inte – i Vanda startades nyligen en rättegång mot ex-stadsdirektören (SDP) för mutbrott i samband med byggande i Vanda.

Men dagens kapitalsm döljer sig skickligt. YIT eller SRV tycks inte höra direkt till något parti och vem känner ens till vilka ägare de har ? Ändå bygger de idag de i särklass största byggena som någonsin byggts i Finland: Busholmen, Fiskehamnen, Böle och sedan Esbometron och allt byggande kring de nya metrostationerna.

Jag har försökt reda ut ett sådant byggcase för att se hur dagens politiska kopplingar till byggbolagen fungerar. Det gäller Skatudden där jag bor. Under 3 år har YIT drivit ett projekt att få bygga en parkeringsgrotta under Skatudden som skall täcka över halva Skatuddens areal och ovanpå rampen till denna grotta (tomten intill Filmstiftelsen vid Vikingterminalen) projekterar YIT ett 6-våningars gigantiskt affärskomplex, som totalt skulle försätta hela Skatuddes spets i skugga och mörker. YIT är bakom allt detta. Jag har intervjuat politikerna och tjänstemännen nu i flera år gällande varför de låter YIT driva projektet vidare och sen först i efterhand tas planerna upp i nämnder och fullmäktige. Det är svårt att visa på konkreta band till politikerna, men tjänstemännen i staden gjorde ett politiskt bindande kontrakt med YIT om att tomten planeras för YIT:s ändamål. Tjänstemännen är nu i central ställning. Osmo Soininvaara (Grön, medl. i stadsplaneringsnämnden) godkände hela detta paket på det villkoret att en bit av gatan utanför hans fönster på Lotsgatan ppå Skatudden görs till gånggata. Och Soininvaaras förslag gick igenom. Också Anni Sinnemäki bor i nästan samma kvarter.

Motsvarande kopplingar kan man se i beredningen av Helsingfors  nya generalplan. Det är främst av allt de gröna som nu dominerar i allt som har med byggande att göra. Det skall byggas tätare är deras mantra.

Vi vet att det har gjorts avtal mellan partierna om hur olika områden nu byggs. och gällande vilka byggföretag som får bygga var. Så i praktiken lever de gamla korrupta områdesbyggplanerna kvar, i ny skepnad.

I Esbo är det Samlingspartiet som fått den största potten mark att bebygga. I Helsingfors delas arealerna upp så att de gröna och Samlingspartiet får mest, sedan demarna.

Västmetron chef och styrelse borde ha avgått på grund av all korruption och allt misskötande av byggandet kring metron, men de gör det inte för de skyddas av de politiska partierna.

 

I Hagalund har Esbos stadsteater i 20 år förhandlat med staden om att få ett eget teaterhus. För c. 5 år sedan beslutade stadstyrelsen att reservera en tomt för teatern i Hagalunds Centrum (den såkallade Vesiputoustalotontti). Allt var klappat och klart och projektet gick vidare tills sommaren 2015 då Esbos stadsdirektör (samlingspartiet) plötsligt meddelade att tomten är reserverad för annat (staden äger tomten). Teatern hade då inen plats att bygga sitt hus på så staden beslöt i juni 2016 att stadsteatern grävs ner under jorden intill Hagalunds kulturcentrum. Där finns ingen byggrätt så staden förlorar inget.

Varför gav Samlingspartiet bort den fina tomten som var reserverad för teatern ? Jo, för att det fanns ett hittills hemligt avtal mellan YIT, SRV och Samlingspartiets Hagalundskonsult Antti Mäkinen om att teaterns tomt skulle säljas till byggbolagen som kommer att få bygga skysprapor där för bostäder. Staden förtjänar pengar på det och YIT förtjänar ännu mera pengar. Teatern förvinner i underjorden. Samlingspartiet har nu meddelat att all planering kring teaterns nybygge under jorden nu hemligstämplats och ingen information kommer att ges till offentligheten eller till teaterns styrelse.

 

Så: Ifall staden vill låta bygga Esbo stadsteaters nya byggnad på vattenfallstomten i Hagalund, som staden äger, så hamnar staden att “köpa” upp den igen av sig själv, på samma sätt som på 1980-talet då Kulturhuset byggdes. Dvs staden hamnar att ge YIT motsvarande byggnadsrätt på något annat ställe.

Allt detta är till synes lagligt. Ingen protesterar. Vänstern är tandlös och lyfter inte ens ett lillfinger. Och alla politiska parter får vad de vill via de stora byggavtalen som just nu görs. T ex den nya och maktfullkomliga makten som håller på att delas ut till de ledande politikerna i Helsingfors just nu. I Esbo behöver Samlingspartiet inte ens dela med sig av makten och byggrätterna mer. Inget annat parti har mer nåt att säga till om där.

 

De här uppgifterna hittar man inte i Somevärlden eller i den digitala välrden utan i den på riktigt riktiga världen.

Men för Vänsterpartiet tycks det räcka med att man håvar in Pocemons.

This entry was posted in Bloggar, Christian. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.