Nya Ny Tid – den nya tigerdrivna tidningen

Har nu läst det senaste numret av Ny Tid två gånger (varav ena i badkaret) och märkt att tidningen är som förut, ingen synbar förändring trots att den bakom­liggande organi­sa­tio­nen  slagit kullerbytta två gånger och nu börjat ge ut tidningen under “helt nya pre­misser”.

Det känns skönt och bra och vår chefredaktör Janne har berättat i två nummer av tid­ningen om vilka organisatoriska förändringar som skett i kulisserna bakom Ny Tids utgivning. Jag tänkte att jag också kunde berätta här på “min spalt” om vad allt som egentligen skett med ekonomin och organisationen. Jag har ju dessutom varit revisor för Tigerföreningen de två senaste åren och via denna position varit med om förändringarna och skall ännu i min revisionsberättelse för 2016 ta ställning till det hela. Och dessutom försökt aktivt påskynda de här processerna. Och som jag tidigare har berättat i bloggen så har jag ju “erfarenhet” av organisationsarbetet bakom våra finlandssvenska kommunis­tiska tidningar (Höjde nån på ögonbrynen då jag använde ordet kommunistiska ? Knap­past) – för precis 40 år sen var jag styrelseordförande för Arbetartidningen Enhets ut­givarförening.

Men nu alltså dagens Ny Tid. Varför börjar föreningen Tigern ge ut Ny Tid i stället för Tigertext AB, som gjort det tidigare ? Blir tidningen ekonomiskt lönsammare nu ? Sparar vi pengar ? Skall vi betala mindre skatt nu ? Blir utgivningen mer demokratisk nu ? Ja, egentligen sker litet av allt detta nu – hoppeligen. Grundproblemet har ju varit att Tigern rf varit den som samlat in stödpengar till utvivningen av Ny Tid. Och under årens lopp har stödpengar influtit i ganska jämn takt och en hel del pengar har därför sparats på Tigerns konto (det handlar alltså om flera tiotals tusen euro).

Ännu för några år sen kunde de här stödpengarna vid behov i passliga ransoner föras över till Tigertext AB som givit ut tidningen, utan skattepåföljder, för att fungera som resultatutjämnare. Men för drygt 2 år sedan “upptäckte” beskattaren det här och började då beskatta pengarna som överfördes som vinst enligt näringsskattelagen. Tigern, som hittills varit en allmännyttig förening hade plötsligt blivit en juridisk person vars resultat beskattades på samma sätt som aktiebolagens. Tigerföreningen gick alltså på plus hela tiden medan Tigertext gick på minus. Hur skulle man få det här att gå ihop i framtiden ? Jo: Utgivningen av Ny Tid överfördes till Tigerföreningen från aktiebolaget Tigertext. Tigertext lades inte ned utan finns kvar ännu för kommande behov. Men alla anställ­ningsförhållanden som tidigare varit i Tigertexts namn (Ny Tids redaktion) flyttade nu över till Tigerföreningen och dessutom är det Tigerföreningen som betalar tryckkostnaderna och mervärdeskatten i framtiden för Ny Tid. Förlusten som ofta uppstår vid utgivningen av Ny Tid belastar alltså i framtiden Tigerföreningen, som dock har en stark balans med tidigare ackumulerade överskott. Så i bästa fall klarar vi utgivandet av Ny Tid nu eko­nomiskt några år framöver, precis som Janne skrivit i Ny Tid. Hur beskattaren kommer att reagera på dessa förändringar återstår att se. Många problem kan uppenbara sig ännu.

Det positiva med den här operationen är att utgivningen av Ny Tid nu blir mera genom­skinlig och kanske också mer demokratisk. Föreningen är alltid per definition allmännyttig och mer öppen. Men det kräver också att medlemmarna i Tigern på riktigt bryr sig mera om föreningen i framtiden. Blir informerade och deltar i medlemsmöten. Och fattar att de nu är arbetsgivare med ett stort ansvar för att garantera att redaktörerna löner betals ut månatligen och att tryckkostnaderna betalas. Och att skattedeklarationerna görs i tid och eventuella skatter betalas. Och vad som sker med AB Tigertext i framtiden är också en angelägenhet för Tigerföreningens medlemmar: Tigern är ju den överlägset största aktieägaren i Tigertext, med en aktiepottsandel på omkring 25 %.

Men: Nu är det vi i Tigern som på riktigt ger ut tidningen och ansvarar för det.

This entry was posted in Bloggar, Christian. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.